Magyarország uniós csatlakozásáig vámolhatók el kedvezményesen azok az árumennyiségek, amelyeket a múlt héten megjelent rendeletek szabnak meg. A csatlakozás utáni vámkedvezmények megszerzése érdekében az érintetteknek érdemes feszülten figyelniük a közeljövőben meghirdetendő feltételeket.

Az utolsó alkalom nyílna arra, hogy az államkincstár jól megtömje a zsebét vámmal, azon december 21-ei kül- és pénzügyminiszteri együttes rendelet révén, amely a múlt héten jelent meg, és a 2004-re érvényes kereskedelmi vámtarifát - azaz a különféle árukra érvényes vámkulcsokat - tartalmazza. Május 1-jétől ugyanis már az Európai Unió vámjai érvényesülnek Magyarországon, és az itt beszedett vámbevétel is a közösbe kerül, s abból egy részt osztanak vissza Magyarországra.

Az utolsó önálló vámtarifa-rendelet valójában nem jelent semmiféle vámemelést, gyakorlatilag változatlanul marad az eddigi, az uniós 3,6 százalékos átlagvámszinttel szemben átlagosan 6,9 százalékos magyar vámszint is. A vámok legalább 97 százaléka ugyanis kötött, a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO keretében Magyarország kötelezettséget vállalt, hogy nem emeli a vámokat bizonyos szintek fölé. A legnagyobb kedvezményt élvező országok - vagyis épp a nem kivételezettek - esetében alkalmazott vámtételek az idén nem is változtak, a Magyarországgal szabadkereskedelmi egyezményt kötött partnerektől (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Izrael, Törökország, Észtország, Bulgária, Lettország, Litvánia, Horvátország, Szerbia-Montenegró és az EU országai) érkező árukra érvényes vámok alakulását pedig e megállapodások szabályozzák. Ezen országok esetében az ipari vámok már nem enyhíthetőek, hiszen nulla százalékosak.

Mégis szükséges volt kiadni a vaskos - a Magyar Közlöny 247 oldalát betöltő -, a tarifaszámokat és vámkulcsokat tartalmazó új rendeletet, mivel a benne szereplő, az áruk vámolása során alkalmazott besorolási lehetőségek (kódszámok és árumegnevezések) módosultak az EU-ban végrehajtott változtatásokhoz igazodva. Magyarország 1995 óta az uniós vámnomenklatúrát követi, azzal az eltéréssel, hogy míg az EU nyolcjegyű vámtarifakódokat használ, addig Magyarország ehhez hozzátesz még két számjegyet, hogy - ez év májusáig - kifejezhesse sajátos szempontjait, például hogy bizonyos, az unióban egy "vám-skatulyába" tartozó áruknál kétféle áfakulcsot kíván alkalmazni.

Az általános vámtételeken kívül léteznek kedvezményesek is: ezekről is nemrégiben jelentek meg rendeletek, amelyek szintén a csatlakozásig hatnak az "érzékenyebb" mezőgazdasági áruk esetében a magyar importra. Az egyik szabályozás az úgynevezett szabadkereskedelmi partner országokból származó árura, a másik a bárhonnan érkező importra vonatkozik. A nemzetközi kereskedelmet szabályozó GATT-egyezményt 1995-ben a WTO váltotta fel. Akkor a korábbi engedélyköteles áruk vámkulcsát emelhette Magyarország, viszont a korábbi behozatali mennyiség szerint - vagy a fogyasztás arányában - megszabott kontingens határáig kedvezményes vámkulccsal tették lehetővé a behozatalt, a partnerek hasonló engedményei fejében. Jellemző, hogy e mennyiségi kvótákat többnyire ki sem használták. Vagy Magyarországon is termelt mezőgazdasági árukról volt szó, amelyekből korábban egyáltalán nem is volt import, vagy olyan országok is szerepelnek e rendeletekben, amelyekből már most, más megállapodás alapján, vámmentesen is behozható ugyanaz.

Jelen esetben is éves kontingenseket szabnak meg a rendeletek (a CEFTA-tagországok kivételével, amelyeknél négyhavit), mindazonáltal ezek alapján májustól már nem alkalmazható vámkedvezmény. Az nem okozhat gondot, ha az éves kontingens alapján esetleg április végéig behozzák a teljes mennyiséget - mondja Bánki Csaba, a Külügyminisztérium munkatársa -, mivel a kontingenseket eddig sem kellett az év folyamán egyenletesen igénybe venni, és a teljes mennyiség olyan, ami még nem zavarja a magyar belföldi gazdálkodók érdekeit.

A most kiadott kontingensek szerepét csökkenti, hogy a szabadkereskedelmi egyezményes országcsoportra vonatkozó kedvezményrendeletben szereplő országok egy része májustól szintén EU-taggá válik, s a belső piacon vámmentesen kereskedhet Magyarországgal. A Magyarországgal szintén egyezmény keretében kereskedő Romániának, Bulgáriának, Horvátországnak van ugyan szabadkereskedelmi megállapodása az unióval is, de egyes áruknál a vámkedvezmények a CEFTA keretében nagyobbak. Ezért az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodásokat ki fogják igazítani.

Az ez évre szóló magyar importkontingensek esetében a Szerbia-Montenegróból érkező árukra vonatkozó, kedvezményes vámtétellel kezelhető magyar importmennyiségek épp a kétszeresei annak, amekkorák a tavalyi jugoszláv kontingensek voltak. Ez esetben ugyanis - magyarázza Várkonyi László, a külügyi tárca külgazdaság-politikai főosztályának vezetője - fiatal, még a korlátok leépítésének fázisában levő egyezmény áll a háttérben, miközben a többi ország esetében a keretszámok már a megcélzott szintre nőttek az évek során. Mindazonáltal bővült az idén - tavalyi megállapodások nyomán, és persze kölcsönösségi alapon - a török, a cseh és a szlovák kontingens is, mind mennyiségben, mind az érintett áruk körét nézve.

Bár az uniótagság vámcsökkenést hoz, bizonyos termékeknél - textiláruk, műanyagipari termékek, élelmiszer-ipari alapanyagok esetében - előfordul, hogy a jelenlegi magyar vám alacsonyabb, mint a májustól alkalmazandó uniós. Ha jelentős a különbség, a külföldi szállító ország kérheti az EU-tól az elvben más áru vámjának csökkentésével lehetséges kompenzációt, ám ez aligha jelent majd gyógyírt a magyar importőr sebére. Amennyiben kompenzációs tárgyalások indulnak, azt az EU folytatja majd le, a tíz újonnan csatlakozó országra nézve együttesen.

Az EU egésze számára megszabott kedvezményes kontingensek igénybevétele - amelyeket a magyar cégek májustól vehetnek igénybe - versenyben dől el, olykor figyelembe veszik az eddigi felhasználás mennyiségét, más termékeknél viszont egyszerűen az érkezés sorrendje dönt. A kvótákat az EU brüsszeli bizottsága osztja szét, a magyar érintettek a gazdasági tárcánál működő Engedélyezési Hivatalon keresztül nyújthatják be igényeiket. Akinek nem jut a kvótából, az is behozhatja az adott terméket, de a kedvezményesnél magasabb vámmal. A magyar külügy most azon dolgozik, hogy az EU-kvótákra vonatkozó magyar igénybejelentéseket már a május 1-jei taggá válás előtt befogadja az unió - a tárgyalások eredménye a közeljövőben derül majd ki.

Végül szintén a közelmúltban megjelent kül- és pénzügyminisztériumi rendelet tartalmazza azokat a vámkedvezményeket, amelyeket nem nemzetközi kötelezettség alapján, hanem magyar cégek kérelmére állapítottak meg a magyar hatóságok, az idén utoljára. Néhány kivétellel nulla kulcsos vámtételekről van szó, ezek egy része mennyiségi kontingenshez kötött, más részük (az úgynevezett engedélyjegyes) felhasználási célhoz, harmadik részüknél pedig az úgynevezett vámfelfüggesztés annyit jelent, hogy nincs ilyen korlát. E kedvezmények is a májusi csatlakozásig élnek.

MAKARA KLÁRA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Függő játszmák

A vámmentes behozatalt lehetővé tevő, a jelenlegi magyar vámsemlegesítési rendszer helyébe lépő uniós...

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Babos-siker, Fucsovics-búcsú Melbourne-ben

Babos-siker, Fucsovics-búcsú Melbourne-ben

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Idén is ellátogat Magyarországra Vlagyimir Putyin

Idén is ellátogat Magyarországra Vlagyimir Putyin

Új funkció jött a Viberbe

Új funkció jött a Viberbe

Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát