Bár tőzsdei berkekben sok olyan értékpapírügyletről hallani, amelyet társaságok, illetve magánszemélyek saját magukkal ütnek nyélbe, akár az árfolyam eltérítésére alkalmas módon is, a felügyelet az elmúlt négy évben mindössze kilenc alkalommal bírságolt.

Tavaly december 9-én a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 100 ezer forintra bírságolt egy magánbefektetőt, Boda Zoltán Gábort a Skoglund Holding Befektetési Rt. 2003. január 3-a és február 27-e közötti tőzsdei árfolyamváltozásának felügyeleti vizsgálata alapján, továbbá felszólította, hogy "a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (tpt) tisztességtelen árfolyam-befolyásolás tilalmáról szóló rendelkezéseit a jövőben mindenkor tartsa be" - olvasható a PSZÁF határozatában. A tpt hat nevesített esetet tilt, amelyek alkalmasak az árfolyam szabálytalan, nyilvánosan elérhető információval nem indokolható mértékű eltérítésére (lásd Szabad, nem szabad című írásunkat). Hogy Boda melyik vétséget követte el és hogyan, az a felügyeleti verdiktből nem derül ki, mivel az indoklást a PSZÁF - üzleti titkokra hivatkozva - nem tette közzé. A nyilvános tőzsdeforgalmi adatok szerint a felügyelet által vizsgált időszakban az ezerforintos névértékű Skoglund-részvényekből 1200 darab cserélt gazdát, 120 és 245 forint közötti árfolyamon, az összforgalom 250 ezer forintot tett ki. A PSZÁF-nak valószínűleg az szúrt szemet, hogy egyetlen nap alatt, 2003. január 15-én a Skoglund-papírok ára 43 százalékkal esett, 210 forintról 120-ra, majd február 11-éig fokozatosan 245 forintra erősödött, anélkül hogy a részvényárfolyam elmozdulására magyarázatot adó társasági bejelentés született volna.

Árfolyam-eltérítésre a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szereplő cégek papírjai közül azok a legalkalmasabbak, amelyek forgalma és tőzsdén szereplő részvényeinek össznévértéke alacsony, így ugyanis már néhány darabos üzletnek is jelentős befolyása lehet a kurzusra. Márpedig a Skoglund-részvények 2001. szeptemberi tőzsdei bevezetésük óta a BÉT legkevesebbet forgó papírjai, keddi lapzártánk előtt például utoljára tavaly december 19-én született rájuk üzlet, 111 forinton. A gyér kereskedelem annak is a következménye, hogy a kisbefektetők számára az 1994 októberében alapított Magyar Kárpótlásijegy-hasznosító Rt. átalakításával 2000 decemberében létrejött Skoglund jelenlegi 540 millió forintos jegyzett tőkéjének alig 14 százaléka érhető el, a többi papír két nagytulajdonosnál, a McCarthy & Laye Tanácsadó Kft.-nél (74,99 százalék) és a svédországi illetőségű, magyar származású Takács József Lajosnál (10,95 százalék) összpontosul.

Boda egyébként visszaeső, hiszen a PSZÁF másfél évvel korábban, 2002 júliusában a 2001. november-decemberi Skoglund-árfolyamváltozásokat vizsgálva már határozatban figyelmeztette őt, ám akkor a felügyelet még megelégedett a szóbeli feddéssel. "Bírságpolitikai alapelveinknek megfelelően a fokozatosság elve érvényesül, első alkalommal még nem szabunk ki pénzbüntetést" - közölte a HVG-vel Sebestyén Stella, a PSZÁF szóvivője. A minimális felügyeleti bírság 100 ezer forint, a maximális 10 millió lehet a tpt szerint. 2000 és 2003 között a PSZÁF összesen kilenc esetben rótt ki pénzbüntetést tisztességtelen árfolyam-befolyásolás címén, kilenc társaságra és nyolc magánszemélyre (lásd táblázatunkat). A felügyelet mellett a BÉT is kétszer bírságolt hasonló ügyekben: 2000-ben 1 millió forintra a Globus Konzervipari Rt.-t, 800 ezer forintra pedig a K&H Brókerház Rt.-t.

Az árfolyamot úgynevezett önkötéssel befolyásolták tisztességtelenül a megbírságoltak, vagyis oly módon, hogy egyidejűleg adtak megbízást ugyanannak a részvénynek a vételére és eladására, bár nem feltétlenül ugyanannak a brókercégnek. Tették ezt a társaságok anélkül, hogy erről a nyilvánosságot előzetesen, illetve a tranzakciókat követő két napon belül tájékoztatták volna, ahogy azt a tpt előírja. A magánszemélyekre nem vonatkozik ugyan a tájékoztatási kötelezettség, az ő tisztességtelen árfolyam-befolyásolási ügyleteiket azáltal próbálja megakadályozni a tpt, hogy a brókercégeknek írja elő, utasítsák vissza a manipulációs célú értékpapír-vételi és -eladási megbízásokat, s ha ezt nem teszik, ők is ugyanúgy bírságolhatók, mint megbízóik.

Önkötésekkel erősítette részvényét 1998-ban a Globus, mivel a cég igazgatósága (it) úgy ítélte meg, hogy a piac alacsonyabbra értékeli a konzervpapírokat, mint amennyi a Globus értékéből következne. Ez az úgynevezett árfolyam-karbantartás még nem váltotta volna ki a felügyelet elmarasztalását, hiszen azt a tpt a részvénykibocsátó cégek számára megengedi, de csak, ha a kibocsátók előre meghirdetik, e célból mennyi részvényt szándékoznak venni vagy eladni egy meghatározott időszakban, a tranzakciók eredményét pedig az üzletkötések után maximum két nappal közzéteszik. Márpedig a Globus it-je sem önkötései előtt, sem azok után nem tájékoztatott. Önkötésekre egyébként a gazdasági társaságokról szóló hatályos törvény (gt) azon előírása rákényszerítheti a tőzsdei cégeket, miszerint a részvénytársaságnak "egy éven belül el kell idegenítenie" az általa megszerzett saját részvényeket. A gt-nek való megfelelés miatt például az OTP Bank Rt. a tavaly december 10-én értékesített 1,4 millió darab törzsrészvényét két nappal később visszavásárolta - tette közzé a társaság a BÉT honlapján.

Elemzők keveslik a felügyeleti bírságok számát, mivel naponta találkoznak árfolyam-befolyásolás gyanúját keltő ügyletekkel. A brókerek szerint a tőzsdei forgalom év végi megugrása például elsősorban annak tudható be, hogy magánszemélyek önkötésekkel próbálják elérni, hogy minél kevesebb árfolyamnyereség-adót kelljen fizetniük. "Éves szinten nyolcvan-száz esetet vizsgálunk, ennyit szűr ki a számítógépes rendszerünk, amely negyven szempont szerint naponta folyamatosan veszi górcső alá a tőzsdei részvényügyleteket, azt firtatva, hogy az árfolyammozgások és az üzletkötések megmagyarázhatók-e valamilyen társasági eseménnyel, közgyűléssel vagy nyilvános bejelentéssel" - tájékoztatta a HVG-t Horváth Zsolt, a BÉT vezérigazgatója. A vizsgálat alapján gyanús tőzsdei esetekben a BÉT is bírságolhat, illetve továbbíthatja az ügyet a PSZÁF-hoz.

"Meg kellene tiltani mindenfajta önkötést, függetlenül az önmagukkal üzletelők szándékától, ezek ugyanis alkalmasak az árfolyam-manipulációra, vagyis a piaci kereslet-kínálat által meghatározott ár mesterséges eltérítésére" - mondta a HVG-nek Pacsi Zoltán tőkepiaci szakértő, az egykori Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet volt elnöke. Sok külföldi országban már most is tiltott az önkötés, az Egyesült Államokban például tőzsdeidegen minden olyan ügylet, amelyet előzetes megbeszélés nyomán, egymással tulajdoni vagy érdekközösségben lévő felek kötnek, és az ügylet bármilyen okból bekerül a tőzsdei forgalomba. Az EU-tagországok többsége szintén tiltja az önkötéseket, s a májusban csatlakozó országok közül már Cseh- és Lengyelország is így tesz. A magyar kormány egyelőre annak az uniós bizottságnak az iránymutatására vár, amelyik 2002 februárja óta Lámfalussy Sándor vezetésével új tőkepiaci EU-direktívákat dolgoz ki (HVG, 2002. február 7.), s amely a részletes szabályokat ez év tavaszára ígérte. "Amint elkészülnek e bizottsági javaslatok a tőzsdei önkötésekről, a Pénzügyminisztérium kész javasolni a tpt módosítását, hogy annak szabályai összhangban legyenek az uniós előírásokkal" - közölte a HVG-vel Klemencsics Márta, a pénzügyijogszabály-változtatások előkészítéséért felelős főosztályvezető.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Szabad, nem szabad

Hat olyan esetet nevez meg a hatályos tőkepiaci törvény (tpt), amelyek révén úgy változhat az árfolyam, hogy az a...

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

Egymillió menekültet legalizált Etiópia

Egymillió menekültet legalizált Etiópia