Ismeretlen tettes ellen, banktitok megsértése miatt tett feljelentést az OTP Bank-csoporthoz tartozó Merkantil Bank Rt.

Ismeretlen tettes ellen, banktitok megsértése miatt tett feljelentést az OTP Bank-csoporthoz tartozó Merkantil Bank Rt. a múlt hét végén. A hitelintézetnél ugyanis - mint mondják - nem találtak elfogadható magyarázatot arra, hogyan fújdogálhatott január 15-én délelőtt fél 10 tájban konkrét ügyfél-információkat tartalmazó dokumentumokat az utcán a szél Budapest két különböző pontján, a X. és az V. kerületben. A papírokból kiderültek az ügyfelek személyes adatai (név, lakcím) és az adott autós hitelre vonatkozó információk (hátralévő tartozás, kamatozás). Az iratokat a járókelők szedték össze és jelentették a banknak, mi történt.

A Merkantil Bank a HVG érdeklődésére közölte: a múlt csütörtökön egyáltalán nem szállított iratokat. Érdekes módon egy nappal korábbra, január 14-ére viszont, mint mondták, adtak megbízást erre egy cégnek, amely más bankoknak és államigazgatási szerveknek is dolgozik. A Merkantil Bank arra hivatkozva nem adta ki e társaság nevét, hogy az nem járult hozzá. A bankok részére ilyen típusú szolgáltatást a Codex Értékpapírnyomda Rt., a K-2 Trans Szállítmányozási Kft. és a Docu Guard Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szokott nyújtani, de mindhárom tagadta, hogy róla lenne szó. A feladat egyébként az volt, hogy megsemmisítésre szánt banki papírokat szállítsanak el egy Pest megyei zúzdába, a hitelintézet által kijelölt útvonal azonban nem egyezett azzal, ahol a papírokra rábukkantak. Miután a szállító cég ponyvás teherautóra pakolta a dokumentumokat, átvételi elismervényt írt alá. A fel- és lerakodást - állították a HVG kérdésére a banknál - a hitelintézet munkatársai ellenőrizték. Érthetetlen, vajon az eredetileg összefűzött papírok hogyan kerülhettek szétszedve, egyesével a szabadba.

Az iratok egy része már megszűnt kölcsönszerződésekről szól, s egyébként is, a bank mindent rögzít számítógépen - ezért szerintük a malőr miatt egyetlen ügyfelüket sem érhette hátrány. Előfordulhat azonban, hogy a papírok egy része illetéktelen kezekbe került, amivel akár vissza is lehet élni. Azoknak az ügyfeleknek az esetében például, akiket elmaradt részleteik miatt autójuk elvételével fenyegetett meg a bank.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Fogyáspontok

Továbbra is népszerűek a lakossági áruhitelek, de a kis összegű hitelek kezelésével járó munkát és kockázatvállalást drágán fizettetik meg a rendben törlesztőkkel.

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia