Bankkártya-használati díjainak emeléséről döntött az új évben több hazai pénzintézet. A készpénz-helyettesítő fizetési eszköz választásánál azonban a díjak mellett érdemes a részletes és szerteágazó feltételeket is átböngészni.

"A pénzkiadó automaták (ATM) hálózatának bővítése, a minőségi bankszolgáltatások elérhetőségének további javítása indokolja a fejlesztési költségek egy részének megjelenítését a bankkártyahasználatban" - válaszolta írásban a legnagyobb lakossági ügyfélkörű OTP Bank Rt. a HVG kérdésére, miért emelte január 15-étől az általa kibocsátott magánbankkártyák díjait. E szerint a csak ATM-eknél és a bankkal összekapcsolt pénztárgépeknél használható Visa Electron és Cirrus/Maestro logójú plasztiklapocskák éves díja 22,5 százalékkal, 980 forintra, a dombornyomottaké 13,3 százalékkal, 3400 forintra nőtt, miközben az addigi 2,2 ezrelék helyett hármat kell fizetni a készpénzfelvételért azon túl, hogy az automatánál végzett műveletnél még 5 forinttal (25 forint), bankfiókbelinél pedig 50 forinttal több (100 forint) alapdíj is van. A lakáshitelek miatt kieső nyereségét akarja ily módon részben pótolni az OTP Bank, állítják egyes szakemberek. Az OTP Bank viszont arra hivatkozik, hogy "az elmúlt években is folyamatosan bővítette bankjegyautomata-hálózatát (...), miközben ebben az időszakban nem került sor a díjak és a jutalékok változtatására".

A Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) már január 1-jétől emelte díjtételeit: a Visa Gold és a MasterCard Gold bankkártyák éves díja 20 ezerről 25 ezer forintra nőtt, a belföldi, nem MKB-bankfiókban és a postán történő készpénzfelvételért 50 forinttal többet (400 forint) kell fizetni. A Postabank és Takarékpénztár Rt. pedig január 5-étől emelt: az addigi 2 ezrelék helyett 2,5-öt kér a pénzintézet az automatás, 3-at és 25 forinttal több alapdíjat (100 forint) a bankfiókos készpénzfelvételért, míg a külföldi ATM-használat után egy helyett másfél százalékot és 300 forinttal több alapdíjat (1000 forint) kell leszurkolni. Hamar meglett tehát az ügyfelek számára annak a böjtje, hogy az alig három héttel korábban birtokon belülre került új tulajdonos, az osztrák Erste-bankcsoport 101 milliárd forintos rekordösszeget fizetett a Postabank 99,62 százaléknyi állami részvénycsomagjáért. A Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-ben (K&H) pedig február 1-jétől kell többet fizetni a bankkártyás készpénzfelvételért: 50 forinttal, 400 forintra nő a díj, ha a K&H-s ügyfél más bank ATM-jét használja, és 450-re, ha bankfiókban vesz fel pénzt.

A bankkártyák éves díja a HVG által megkérdezett 14 bank információi szerint nullától 25 ezer forintig szóródik, elsősorban attól függően, mit "tud" a plasztiklapocska. Mégsem szabad csak az éves díj alapján választani a kártyakínálatból, azt is érdemes megnézni, mi az ára az egyéb szolgáltatásoknak. Például mennyit kell fizetni a folyószámlához kapcsolódó újabb, úgynevezett társkártyáért, ha a férj vagy feleség azt szeretné, hogy közösen férjenek hozzá folyószámlájukhoz. Eltérőek a lehetőségek akkor is, ha valaki lopás vagy elvesztés miatt kéri készpénz-helyettesítő eszközének letiltását és pótlását. Ugyanakkor lehetnek olyan extrák, mint például a Budapest Bank Rt.-é (BB), amely pénzintézet idéntől minden dombornyomott lakossági kártyához ingyenes, egész Európára kiterjedő külföldi utasbiztosítást csatol - tájékoztatta a HVG-t a BB. A CIB Bank Rt. pedig díjmentesen sms-üzenetekben értesít a kártyával lebonyolított vásárlásokról, készpénzfelvételekről.

Nem kér éves díjat a BB a Visa Electron, valamint a Citibank Rt. a Cirrus/Maestro kártyája után, ám utóbbinál a díjmentesség megtévesztő, hiszen a szolgáltatás árát a kártyákhoz kapcsolódó folyószámlák havi számlavezetési díjába építették be, amely így 800-2500 forint, miközben a többi bank 100-200 forintos havi díjat számít fel. Az Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB) és a CIB Bank egyaránt ezerforintos éves díjat terhel Visa Electron-kártya-tulajdonosaira, míg azonban az ÁÉB 200 forinttal kevesebbet kér a társ-kártyáért, a CIB Banknál a kártyapótlást lehet 400 forinttal olcsóbban megúszni.

A bankkártyák használatára ösztönzi a pénzintézetek ügyfeleit, hogy az ATM-es készpénzfelvétel után a bankok alacsonyabb díjat számítanak fel, mint ha a kliens a bankfiókban vagy valamelyik postahivatalban áll sorba, sőt saját automatájuk használata, például a CIB Banknál ingyenes (lásd táblázatunkat). 300 forintos a tranzakciónkénti eltérés a CIB Banknál, míg a legkisebb, alig 20-25 forintnyi az árkülönbség a K&H-nál. Bankautomatából sem mindegy, melyiket keresi fel az ügyfél, mivel a pénzintézetek logójával ellátott készülékekből származó pénz után több száz forinttal alacsonyabb a díj, mint az olyan ATM-eknél, amelyeket nem a kártyatulajdonos számlavezető bankja üzemeltet. Az ÁÉB havi öt készpénzfelvétel után nem számolja fel az 50 forint plusz 0,2 százalékos díjat, továbbá egy, nem az ő ATM-jénél való készpénzfelvétel után elengedi a 200 forint plusz 0,3 százalékos tarifát. Havonta a Raiffeisen Bank Rt.-nél az első két, az Inter-Európa Bank Rt.-nél pedig az első bankautomatás pénzfelvétel díjmentes.

A bankok megszabják, naponta mennyi készpénzt lehet felvenni, többen a tranzakciók maximális számát is előírják. A meghirdetett alapfeltételektől azonban hajlandók eltérni, ha az ügyfél kéri a változtatást, és a bank nem látja kockázatosnak a takaró meghosszabbítását. A két véglet: a legtehetősebb ügyfeleknek ajánlott Visa Gold és MasterCard Gold kártyákkal az MKB-nál legfeljebb öt alkalommal, naponta akár 1 millió forintot is fel lehet venni a folyószámláról, ezzel szemben a legegyszerűbb Visa Electron-kártyával a CIB-nél huszonnégy óránként csupán 50 ezer forintot lehet igényelni.

Deviza alapú kártyával a magyarországi készpénzfelvétel a bankok többségénél közel ugyanannyiba kerül, mint forintkártyával. A CIB Bank dollár alapú plasztiklapocskájával például saját ATM-ből díjmentesen, más pénzintézet automatájából 1 dollárért lehet készpénzhez jutni, az OTP Bank euró alapú kártyás ATM-használatért 15 eurócentet és 2 ezreléket, illetve másfél eurót számláz. A külföldi készpénzfelvétel mindkét pénzintézetnél olcsóbb deviza-, mint forintkártyával, az MKB viszont bel- és külföldön egységes tarifával dolgozik. A külföldi automatahasználati díjaikat devizában rögzítő pénzintézetek (ÁÉB, HVB, K&H, MKB, OTP Bank, Raiffeisen, Volksbank) forintkártya-tulajdonosainak azonban árfolyamkockázattal is számolniuk kell. Forintkártyái után csak a Citibank ígér külföldön díjmentességet a legalább másfél milliós havi átlagos számlaegyenlegű CitiComfort-ügyfeleknek, míg az Erste Bank Hungary Rt.-nél 450 forinttal meg lehet úszni a forintkártyás külföldi készpénzfelvételt, ha a turistáskodó ügyfél talál Erste-logójú ATM-et. A külföldön bajba jutottak számára a bankok lehetővé teszik a sürgős készpénzfelvételt, melynek során a Citibank másfél óra alatt, az Erste két munkanap alatt kisegíti azt, aki a bankok által megadott, ingyen hívható telefonos ügyfélszolgálaton S. O. S. jelzést küld. Ennek a gyorssegélynek azonban borsos ára van, 65 dollártól 200 euróig kell fizetni érte.

Az ATM-en keresztül már befizetni is lehet pénzt a CIB Banknál, a K&H-nál, az OTP Banknál és a Raiffeisennél. Az ily módon feladott összeget díjmentesen a leggyorsabban, 1 nap múlva a K&H ígéri jóváírni, a többiek 2-3 nap alatt. A Raiffeisen ugyan tavaly novembertől teszi lehetővé az automatás befizetést, ám mindössze egy ATM-en keresztül, "a fejlesztés folyamatban van" - ígérik.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

Erről vajon tud az Apple? Mások is lehallgathatók vezeték nélküli fülhallgatójával

Erről vajon tud az Apple? Mások is lehallgathatók vezeték nélküli fülhallgatójával

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Megkezdődött az influenzajárvány

Megkezdődött az influenzajárvány