Márciustól már nem úszhatják meg büntetés nélkül a tízezer forintnál kisebb címletű pénzt hamisítók, akiket eddig - egy tavaly kiderült jogalkotási hiba miatt - tettükért nem lehetett megbüntetni. E "baki" a hamisítványok utóbbi hónapokban tapasztalt elszaporodásában is szerepet játszhatott.

Öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti márciustól a büntető törvénykönyv (Btk.) a kétszázezer forint alatti, bármilyen értékre elkövetett pénzhamisítást - rendelkezett december 22-én az Országgyűlés. Az egyébként az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló 2003. évi CXXX. törvénybe gyömöszölt módosítás a Btk. 2001-es változatát írja felül. Annak értelmezése szerint ugyanis a tízezer forintnál kisebb értékre elkövetett pénzhamisítás nem tekinthető bűncselekménynek, így jogilag bárki büntetlenül gyárthat hamis pénzt, ha annak értéke nem haladja meg a tízezer forintot. A kínos jogalkotási hibára a Legfelsőbb Bíróság (LB) tavaly március 17-ei jogegységi döntése hívta fel a figyelmet, amely szerint a kis értékű pénzhamisítás a Btk. által ismert pénzhamisítási kategóriák egyikébe sem illeszthető bele, így nem is büntethető. Az LB Polt Péter legfőbb ügyész kérdése nyomán vizsgálta az ügyet, miután a Pécsi Városi Bíróság egy évvel korábban elítélt egy személyt, aki egy szemétgyűjtőben talált fénymásolt tízezrest próbált beváltani a helyi kocsmában. Az LB jogegységi döntésével végül felmentette a vádlottat, és ezzel megszüntette a kisebb összegben pénzt hamisítók büntethetőségét - bár a hamis pénzzel fizetők csalásért ezután is elmarasztalhatók maradtak.

Nem változnak ugyanakkor az egyéb törvényi előírások, miszerint értéktől függően akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a pénz hamisítása, a hamis pénz megszerzése és forgalomba hozatala. Egy év börtönbüntetést kaphat az is, aki a véletlenül hozzá került hamis bankjegyet felismeri és tovább akarja adni, például az újságosnál vagy boltban próbálja elpasszolni. Ilyen esetben a bíróságok legtöbbször csak pénzbüntetést szabnak ki, bár ennek összege akár százezer forint is lehet. De akkor is pórul jár az, aki hamis pénzt talál, ha azonnal bejelenti a rendőrségen. A bankjegyet ugyanis a jegybankba küldik vizsgálatra, és ha az valóban hamis, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ellenérték kifizetése nélkül lefoglalja.

Összesen 8504 darab hamis papírpénzt regisztráltak az elmúlt évben az MNB szakértői, szemben a 2002-ben lefoglalt 4369 hamisítvánnyal. A hamisítások esetszáma pedig több mint kétszeresére, 6641-re növekedett, ráadásul 35 százalékuk szeptember és december között bukkant fel. Az egymillió valódi bankjegyre jutó hamisítványok száma így az első kilenc hónapban mért 24-ről december végére 36-ra emelkedett. A forgalomban lévő 244 millió darab bankjegyhez képest a tavalyi növekedés ellenére is elenyésző a hamis pénzek száma. "Rendkívül kicsi az esetszám és a darabszám közötti különbség, ami azt mutatja, hogy Magyarországon nem gyártanak hamisítványokat tömeges mennyiségben" - mondta Missura Gábor, az MNB szóvivője. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központjának adatai szerint a rekordévnek számító 1999-ben 2833 volt az ismertté vált pénzhamisítások száma, míg 2001-ben csak 677, 2002-ben pedig 1105. A Fővárosi Bíróságon viszont csak 19 személyt ítéltek el jogerősen pénzhamisításért 2001-ben, és ez a szám 2002-ben már csak hat, a tavalyi év első felében pedig kilenc volt.

"Egyre több a színes fénymásoló, nyomtató, illetve szkenner" - Missura ezzel magyarázta az adatokat. Az ilyen másolatok azonban a szóvivő szerint könnyedén kiszűrhetők, mert nem bankjegypapírra készültek, ezért nem látható rajtuk vízjel, illetve a metszet-mélynyomtatásra jellemző tapintható festékvastagság sem érzékelhető. Az ismertté vált pénzhamisítási esetek döntő többségében színes nyomtatóval készült ezerforintos címletek kerültek elő. Ezek népszerűségét az magyarázza, hogy értékük miatt az ezreseket már megéri másolni, viszont még nem érnek annyit, hogy az emberek többsége tüzetesen megvizsgálja, ha a kezébe kerülnek. Emellett az ezerforintosokat nem védi a nagyobb címleteken megszokott holografikus hatású fémcsík sem. Az ORFK tavaly decemberi jelentése kiemeli, hogy a fémcsíkkal védett két-, öt-, tíz- és húszezres bankjegyeket a legtöbb hamisító meg sem próbálja reprodukálni. Inkább a kétezres címleten lévő fémcsíkot távolítják el, és ragasztják fel a hamisított tízezresre, ráadásul még a kétezrest is "megmenthetik", hiszen az MNB a legalább 50 százalékban ép, valódi bankjegyeket díjtalanul becseréli. Szomor Sándor alezredes, az ORFK nyomozó osztályának vezetője szerint a biztonsági elemek megjelenítésére szolgáló UV-lámpát nem használó kereskedőknél, no meg az utcai pénzváltóknál foroghatnak kis kockázattal a hamis bankjegyek, a bankokat és a hivatalos pénzváltókat ugyanis törvény kötelezi az általuk kezelt készpénz vizsgálatára, és a legtöbb ilyen intézménynél már a pénzszámláló automatába épített optikai berendezés kiszűrheti a gyanús papírpénzt. Ennek ellenére az idén is sokan próbálkoztak: január 15-én egy agárdi élelmiszerboltban akart egy hamis húszezressel négy doboz cigarettát vásárolni az a budapesti férfi, akit előállítása után a gárdonyi rendőrség tanúként hallgatott ki. A rendőrök szerint a viszonylag jó minőségű hamis bankjegyet a férfi állítólag budapesti alkalmi munkájáért kapta fizetségként. Az agárdi eset előtt egy nappal Tiszakécskén találtak hamis húszezrest, Kalocsán pedig az utóbbi egy hónapban négy hasonló címletű hamisítványra is rábukkantak.

Euróbankjegyből háromszor annyi hamisat talált az MNB tavaly Magyarországon, mint 2002-ben, miközben a hazai valutahamisítási ügyek száma csökkenőben van. Ám így is csak 1351 darab euróhamisítvány került elő az elmúlt évben. A Magyarországon forgalomba kerülő külföldi fizetőeszközök az ORFK szerint leginkább Romániából, Ukrajnából, a jugoszláv utódállamokból és Olaszországból érkeznek. Szomor szerint a magyar rendőrségnél már elkezdődött annak a szakmai adatbázisnak a tesztelése, amelyet egy, a pénzhamisítás visszaszorítására specializálódó szakértői központ fog használni. A többek között a más EU-tagországokban megtalált euróhamisítványok jellemzőit is tartalmazó adatbázist a francia rendőrség segítségével alakítja ki az ORFK. Az Európai Központi Bank (ECB) az összes csatlakozó országra érvényes utasításainak megfelelően az MNB is átszervezte hamisításvédelmi tevékenységét, és január 1-jén a meglévő szakértői gárda részvételével megalakította a Nemzeti Készpénzszakértői Központot, amelynek a hamisnak vélt pénzek vizsgálata, illetve az ECB-vel való napi adatcsere a feladata. A felkészülés szükséges, hiszen a magyarok 39 százaléka tart a hamis eurók forgalomba kerülésétől, forgalomba hozatalától - derül ki a Magyar Gallup Intézetnek az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) felkérésére készült tanulmányából. A felmérés szerint ugyanez az arány csak 32 százalékos az EU jelenlegi tagállamaiban élők között.

FINCZICZKI BÉLA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Pénzraktár épül

Soroksáron fog bele az idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) abba a sokat vitatott beruházásba, amelynek keretében egy, az...

A forgalommal szemben menekülve próbálta lerázni a rendőröket egy német audis Budapesten

A forgalommal szemben menekülve próbálta lerázni a rendőröket egy német audis Budapesten

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Péterfalvi: Nem tartozik az adatvédelmi hatóságra, ha a tüntető diáklány tanulmányi eredményeiről ír a pártsajtó

Péterfalvi: Nem tartozik az adatvédelmi hatóságra, ha a tüntető diáklány tanulmányi eredményeiről ír a pártsajtó