Soroksáron fog bele az idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) abba a sokat vitatott beruházásba, amelynek keretében egy, az...

Soroksáron fog bele az idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) abba a sokat vitatott beruházásba, amelynek keretében egy, az euró bevezetését is segítő pénzraktárt, logisztikai központot épít majd fel. A 10 milliárd forintos beruházás befejezését 2006 végére becsüli Missura Gábor, az MNB szóvivője, bár a jegybank tavaly június 24-én elfogadott beruházási tervében 2006. június 30-ai határidő szerepelt. A központban kapnak helyet az MNB készpénzkezeléssel foglalkozó egységei, a hozzájuk tartozó irodák, illetve az MNB tulajdonában álló Magyar Pénzverő Rt., így a költözés várhatóan több száz jegybanki dolgozót érint majd.

Az aránylag magasra tervezett költségek miatt az új MNB-központ terve tavaly nyáron komoly össztűz alá került. A jegybank parlamenti pártok által delegált felügyelőbizottsága (fb) az Országgyűlésnek tavaly augusztusban készített beszámolójában azért kritizálta az MNB-t, mert nem mutatott be olyan, alternatív megoldást mérlegelő anyagot, amely a jövőbeni feladatok megoldására más, esetleg kevesebb erőforrást igénylő, takarékosabb megoldást kínált volna - mondta a HVG-nek Várhegyi Éva, az fb SZDSZ által delegált tagja. Az fb mellett az MNB részvényének állami tulajdonosaként eljáró pénzügyminiszter is a logisztikai központ ellen foglalt állást Járai Zsigmond jegybankelnöknek küldött levelében. Az MNB igazgatósága azonban az ellenvélemények ellenére nem módosított tavaly június 24-én elfogadott beruházási tervén. "Az fb nem illetékes a beruházási tervek vizsgálatában. Egyébként közel 20 helyszínt vizsgáltunk meg, és 40 tervvázlat készült a leendő központ kialakításáról" - mondta az MNB szóvivője. Várhegyi szerint az fb a döntés után már nem élhet további kifogásokkal, és tulajdonosi szerepe ellenére a Pénzügyminisztérium sem vétózhat, mert csupán az MNB közgyűlésén van szavazati joga.

A jegybank egyébként pályázat nélkül választotta ki tavaly augusztusban a beruházás helyszínét, amely a XXIII. kerületben, az Ócsai úti ipari övezet, az M0-s autópálya és a Budapest-Kelebia vasútvonal által határolt területen elhelyezkedő Budapesti Intermodiális Logisztikai Központ (BILK) lett. Garancsi György, a jegybank ügyvezetője szerint az MNB-t nem kötelezték pályázat kiírására a közbeszerzési szabályok, de az ajánlatok bekérése többek között nyilvános hirdetéseken keresztül zajlott, és a kiválasztás kritériumai megfeleltek a jegybank belső szabályainak. A BILK-ben az MNB öthektáros területet vásárolt az ingatlan fejlesztésében részt vevő két vegyesvállalat egyikétől, a BILK Logisztikai Rt.-től. Tulajdonosa akkor is és ma is 50,2 százalékban a Volán Tefu Rt., illetve 49,8 százalékban a Magyar Államvasutak Rt. A vételárat, dacára annak, hogy az MNB is állami pénzt költ, nem tették közzé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Kicsiben sem szabad

Márciustól már nem úszhatják meg büntetés nélkül a tízezer forintnál kisebb címletű pénzt hamisítók, akiket eddig - egy tavaly kiderült jogalkotási hiba miatt - tettükért nem lehetett megbüntetni. E "baki" a hamisítványok utóbbi hónapokban tapasztalt elszaporodásában is szerepet játszhatott.

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

Bayer kifizeti, de bocsánatot nem kér Hadházytól

Bayer kifizeti, de bocsánatot nem kér Hadházytól