Törvényesen pénzt váltani Magyarországon csak banki ügynökként lehet, ám gyakorlatilag mindössze egy hitelintézet foglalkoztat ilyen ügynököket tömegesen. Így a K&H-brókerbotrány és a szír pénzmosási ügy kipattanásának következményeként tovább nőhet az utcai feketeváltás.

Meglehet, a főállásából kell majd megélnie a jövőben a salgótarjáni szír gégésznek, Ahmed Barraknak, akinek eddig Nógrád és Heves megyében tevékenykedő pénzváltó cége, a Furatesz-Exchange Kft. hozott némi mellékest. Vele együtt mintegy kétszáz, eddig legálisan dolgozó pénzváltónak (az összes ilyen vállalkozás kétharmadának) kell új bankot találnia magának, különben lehúzhatják a rolót. A pénzváltásról 2001 végén hozott kormányrendelet szerint ugyanis 2002. július 1-je óta pénzváltó csak bank ügynökeként tevékenykedhet. Ám az ezen a piacon korábban két legaktívabb bank, a Magyarországi Volksbank Rt. és a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) egyik napról a másikra felhagyott az üzletággal. A brókerbotrány kipattanása után tavaly augusztusban előbb a Volksbank kötött útilaput körülbelül 30 ügynöke talpára, majd a múlt héten a K&H mondott fel május 28-ai határidővel pénzváltó ügynökeinek indoklás nélkül. A Volksbank elbocsátottjainak körülbelül a fele immár másodszor került az utcára, hiszen őket épp a K&H vette át tavaly ősszel. Mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legalább három hónapra van szüksége az ügynöki szerződések engedélyezéséhez, a bajba került pénzváltó cégeknek a következő hetekben új banki partnert kell találniuk.

"Olyan ez, mintha a kis éjjel-nappaliknak azt mondanák, csak a nagy hipermarketláncok bedolgozóiként nyithatnak ki, önállóan nem" - szemléltette a HVG-nek a helyzetet Pinczési István, a dunaújvárosi Corner Trade Kft. pénzügyi vezetője. A pénzváltók egyébként még tavaly év végén az Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy a testület mondja ki: a róluk szóló jogszabály sérti a vállalkozás szabadságát. Ráadásul a kormányrendelet a bankokat nem kényszerítheti arra, hogy ügynöki szerződéseket kössenek a pénzváltókkal.

Szinte monopolhelyzetbe került üzleti stratégiájának köszönhetően az eddig 20-25 pénzváltóval dolgozó Raiffeisen Bank (RB) Rt., mivel pillanatnyilag ő az egyetlen, amely a kisebb pénzváltók tömegével is hajlandó tárgyalni. Eddig több mint száz pénzváltó kopogtatott nála, de szerződést lapzártáig egyikükkel sem kötött. Korábban a Postabank is nyitott volt, de új tulajdonosa, az osztrák Erste leállította. "Pedig utolsó reményem a Postabank volt" - kesergett az RB-t nem is ismerő debreceni pénzváltó, Tóth István, az egyirodás, csupán havi 20-30 millió forintos forgalmú Bástya 1000 Pénzügyi Szolgáltató Kft. tulajdonosa. Közel áll viszont a megegyezéshez az RB-vel az ország egyik legnagyobb, 170 helyen tevékenykedő pénzváltó cégcsoportja, az M&M Exclusive Change - reménykedik Madarász Gyula, a cégcsoport főtulajdonosa.

A Danubius-szállodaláncnál viszont még el sem döntötték, tárgyalnak-e új bankkal, mert a szállodáknak ez már nem is létkérdés. Épp tavaly szeptembertől változott meg ugyanis a kereskedelmi szálláshelyek osztályba sorolásáról szóló rendelet. Addig a legalább háromcsillagos hoteleknek - bármilyen csekély igény mutatkozott is erre - kötelező volt pénzt váltaniuk. Az ebből élő kis pénzváltók viszont, ha nem sikerül engedélyt szerezniük, a tiltott zónában, az utcán köthetnek ki - jósolja Kósa Zoltán, az Exclusive Best Change Kft. egyik tulajdonosa. Szakértők szerint egyébként a fővárosban most is napi 3-6 millió dollárnyi összeget váltanak feketén, vagyis - ebből a szempontból legalábbis - hiába szigorították meg az amerikai terrortámadás után a pénzváltás engedélyezését.

Nem foglalkoztat pénzváltó ügynököket a bankok többsége, mások csak kivételesen kötnek ilyen kontraktust, például régi, kedves ügyfelével, az IBUSZ cégcsoporttal a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. A hitelintézetek inkább saját maguk váltanak pénzt a fiókjaikban, ami az ügyfeleknek-turistáknak több szempontból is hátrányos lehet. Nem elég, hogy a bankok általában drágábbak, kevésbé is rugalmasak, például a nyitvatartási időben vagy a ritkábban keresett valuták váltásában. Az ügynökök olykor visszaélnek azonban a helyzetükkel: a Népszavában megjelent összeállítás szerint az újévi bankszünnapok alatt csupán 206 forintot adtak a turistáknak az euróért, háromnegyedére értékelve le az európai közös valutát az utolsó munkanapok banki jegyzéseihez képest. A bankok persze - ha akarják - a velük kötött szerződésben korlátozhatják ügynökeik árfolyamait.

Az ügynökök a bank logója alatt, a bank nevében és az ő felelősségére kereskednek. A hitelintézetek előírják, hogy a pénzváltók óvadékot kössenek le náluk, ami általában éppen akkora, amekkora pénzkészletet az ügynökök maximálisan "kivihetnek" tőlük - így valójában nem a bank kockáztatja a pénzét. A debreceni, évi 2,5 milliárd forintnyi forgalmat lebonyolító Skill 96 Kft.-nek például az RB azért mondott fel a minap, mert szerinte az a megengedettnél nagyobb összeggel kereskedett - vallotta be a tulajdonos Buzási László. A vállalkozó úgy érzi, a bank is hibás, hiszen kiadta neki a pénzt, s csak másnap jelezte, hogy túllépte a limitjét. Az RB egyébként naponta tételes elszámolást kér a pénzváltó ügynököktől, míg a K&H csak havonta követelte ezt meg. A pénzváltóknak számos egyéb - a kormányrendeletben lefektetett - feltételt is teljesíteniük kell, kezdve a biztonsági berendezésektől a pénztárosok szakmai és nyelvtudásán át a pénzmosási kísérletek leleplezéséig. Nekik, a többi "veszélyeztetett" szakmában előírt kétmillió forinttal szemben, például már 300 ezer forintnál nagyobb összegű váltás esetén azonosítaniuk kell az ügyfeleiket, amihez egy útlevél nem is elegendő, hiszen a lakcím vagy a tartózkodási hely megadása is szükséges.

A bankok nemcsak a pénzváltóknak ajánlott árfolyamokon keresnek, hanem díjat is szednek az ügynököktől: a K&H például a bruttó forgalom egy-két ezrelékében szabta ezt meg, míg az RB egyedileg állapodik meg, a kondíciók függnek a pénzváltó forgalmától. Mégsem kockázatmentes azonban a bankok számára ez az üzlet, mert most ők felelnek ügynökeik törvényes működéséért (HVG, 2002. július 7.). A pénzváltók csődje esetén azonban a hitelezők hiába fordulnának a bankhoz, annak ilyen esetben nincs anyagi felelőssége. Ha azonban valamelyik pénzváltó bűncselekmény gyanújába keveredik, az ezért felelőssé aligha tehető bank jó híre is sérül, ahogyan ez a Volksbank vagy a K&H esetében történt.

GYENIS ÁGNES

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Kézilabda-vb: visszatért és játszik a válogatott kulcsembere

Kézilabda-vb: visszatért és játszik a válogatott kulcsembere

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü