A múlt héten megkapták a tárcák a pénzügyminiszter-jelölt Draskovics Tibor levelét, hogyan képzeli ő a minisztériumok takarékossági penzumát. Bár Draskovics korábban úgy nyilatkozott, nem a fűnyíró megy végig a tárcákon, hanem strukturálisan átgondolt csökkentésekre készül, ebből egyelőre semmi nem látszik.

Átlátható, a nyilvánosság számára is jól követhető büdzsét ígért a szocialista-liberális kormánykoalíció, most mégis a legnagyobb homályban folyik az Országgyűlés által elfogadott 2004. évi költségvetés átalakítása. Még mindig nem került nyilvánosságra, hogy az egyes tárcák mely intézményeken, illetve feladatokon verik le az irányadó jegybanki alapkamat tavaly novemberi - akkor még nem tartósnak gondolt - 3 százalékos emelését (hatását a büdzsében 35 milliárd forintra becsülték). Az új, a kiadásokat ezúttal összességében 180-190 milliárd forinttal megkurtítani tervezett akcióban pedig zsebből oszt - pontosabban vesz -, s kizárólag négy-, illetve a miniszterelnökkel megerősítve hatszemközt tárgyal a hivatalos funkcióval egyébként mindmáig nem is rendelkező pénzügyminiszter-jelölt, Draskovics Tibor. Nem készült valamiféle összefoglaló, amelyből legalább a tárcák első emberei megtudhatnák, hogyan is áll a 2004. évi büdzsé teljesíthetősége, s mi az éppen most aktuális, általuk is követendő cél. Az oszd meg és uralkodj elve alapján a miniszterek még társaik takarékossági penzumát sem tudhatják, jóllehet a költségvetés-készítés művészete éppen abban van, hogy tekintettel az állami feladatokra szánt források végességére, a mindenféle, önmagukban jogos kiadások között választani kell, mit igen, és mit nem.

Három hete már, hogy a miniszterelnök bejelentette: Draskovics Tibor lesz február 15-étől a pénzügyminiszter. Jóllehet ő már bemutatkozó sajtótájékoztatóján beharangozta, hogy 120 milliárd forintot vág, a jövendő társainak a múlt heti kormányülést követően szétküldött leveleiben írottak - ezt maga Draskovics mondta - 180-190 milliárd forint körül járnak. A kiadáscsökkentések ugyanis bevételkiesést is maguk után vonnak, márpedig a pénzügyminiszter-jelölt az államháztartás hiányának 120 milliárd forintnyi csökkentését reméli intézkedéseitől.

Csak azt nem tudni, hova jut az idén ezzel a takarékossággal. A Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről és az államháztartás hároméves kereteiről szóló törvény ugyanis szó szerint kimondja, hogy a kormányzati szektor hiánya - az Európai Unióban szokásos elszámolási metódus szerint - 2004-ben a bruttó hazai termék (GDP) 3,8 százalékánál több nem lehet. S miután a kormány - az államháztartási törvény (áht) rendelkezik így - csupán a költségvetés végrehajtásáért felel, demokratikus jogállamban azt lehetne feltételezni, hogy a Draskovics-csomagnak s a kormány már tavaly hozott 35 milliárd forintnyi takarékossági akciójának is a középpontjában összességében a 3,8 százaléknyi deficit elérésének a célja áll. Annál is inkább, mert a kormányfő sem a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának január 19-ei rendkívüli ülését, sem az ellenzék által múlt hétfőre összehívott rendkívüli plenáris fórumot nem használta ki arra, hogy bejelentse, minden tavalyi fogadkozása ellenére feladta a 3,8 százalékot, ez már nem célja, s ezért a törvény módosítását kezdeményezi.

Nyíltan, gőzerővel erről egyedül Draskovics Tibor beszél: január 12-e óta folyamatosan tudatosítja, hogy intézkedési csomagjának végrehajtását követően a GDP-arányos deficit 0,8 százalékponttal, azaz 160 milliárd forint körüli összeggel több, 4,6 százalék lesz az idén, így érvényesül ugyanis az a kormányszándék, hogy 2004-ben a tavalyinál 1 százalékponttal legyen kisebb az államháztartási deficit. Egy ilyen - ráadásul a partvonalon kívülről bekiabált - cél, miközben utólag teszi értelmetlenné a múlt évi költségvetési vitát, nemcsak az azóta leváltott pénzügyminiszter felelősségét veti fel, hanem a kormányfőét is. Miféle hamis adatokkal traktálták a képviselőket, ha egy hónappal a költségvetési törvény elfogadását követően az derül ki, az idei évre a GDP 1,5-2 százalékával elszámították magukat.

Medgyessy azonban egyelőre mindenféle magyarázat elől kitér. Ő és jelöltje rendszerint azt hangoztatják, hogy a kormánynak jogában áll saját hatáskörben korrigálni a büdzsét, pótköltségvetés készítésére ugyanis a kormány csak akkor kötelezett, ha az a veszély állna fenn, hogy az államháztartási deficit - az önkormányzatok nélkül számítva - a kiadások 5 százalékával, azaz mintegy 480 milliárd forinttal lenne több az idén az Országgyűlés által jóváhagyottnál. Draskovics, mint több ízben is nyilatkozta, dolgozni szeretne, márpedig egy pótköltségvetési vita - állítása szerint - ebben egy-két hónapig megakadályozná. Nehéz dolog demokráciában pénzügyminiszternek lenni. Csakhogy ki tudja, mekkora költségvetési eltérés várható az idén, miért kell ezúttal a kormány szavát az összesen 300 milliárd forintos nagyságrendről készpénznek venni, miközben az Államadósság-kezelő Központ egy múlt heti tájékoztatóján például az hangzott el, hogy idén az intézkedések dacára "a 2003. évi nagyobb költségvetési hiány következtében a finanszírozási szükséglet a korábban tervezettnél 258 milliárd forinttal lesz magasabb". Ez pedig a tervezett intézkedésekkel együtt már 400 milliárd forint körüli eltérést jelez.

Három fűnyíró is jár 2004-ben a minisztériumokban - legalábbis úgy tűnik abból a levélből, amelyet Draskovics Tibor pénzügyminiszter-jelölt a múlt héten küldött jövendő minisztertársainak. Az egyes tárcákra kirótt azonnali takarékossági penzum ugyanis mindenütt úgy alakult ki, hogy a már az intézményekre lebontott, működésre szánt pénzt - a keresetek s azok járulékai kivételével - 5 százalékkal, a központi beruházási előirányzatokat tízzel kurtítanák meg, a pályázati vagy egyéb módon minisztériumi szétosztásra szánt forrásokból pedig 29 százalékot zárolnának. Tabu ugyanakkor bármilyen, az Európai Unióval kapcsolatba hozható forrás, a gyorsforgalmiúthálózat-fejlesztés vagy például a Vásárhelyi-terv előirányzata. Arról is rendelkezne Draskovics - legalábbis a levelekben van szó róla -, hogy a többségi állami tulajdonú társaságok 10 százalékkal több osztalékot, a nem állami támogatásból, hanem különféle díjakból, azaz saját bevételekből élő intézmények pedig e forrásaik 7 százalékát fizessék be a központi büdzsének.

Jóllehet Draskovics három héttel ezelőtt még azt próbálta elhitetni, hogy takarékossági programjának lesznek súlypontjai, sok szakértő agyán még olyan naiv elképzelés is átfutott, hogy a költségvetési deficit összegét azért hagynák az idén nagyobbra, mert a reformokhoz pénz kell. Azóta azonban kiderült, lufi az egész, minden úgy történik most is, mint az elmúlt 15 évben mindig, amikor az államháztartás megújításának gondolata felmerült. Február 20-a a határideje annak a felülvizsgálatnak, amelyben a tárcák az irányításuk alatt lévő állami feladatok és szervezetek ésszerűsítését ajánlhatják, addigra azonban már eldől, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatnak. A tárcáknak február 10-éig kell előállniuk javaslataikkal, hogy az ezt követő alkudozásokra is gondolva a minisztériumi főösszegekről február 18-án dönthessen a kormány. Előbb vágnak, aztán gondolkodnak - a minisztériumoknak csupán ahhoz van joguk, hogy esetleg más módon csonkítsanak, mint a nekik ajánlott. Ám e döntésüket feltehetően ezerszer is meggondolják azok, akik már megégették magukat, hiszen akik idei előirányzataik kialakításakor éltek e lehetőséggel, például nem az igazgatási kiadásaikat mérsékelték 14 százalékkal, hanem máshonnan vettek el ugyanennyit, azokra a Pénzügyminisztérium most pluszként saját korábbi ajánlását is ráverné.

SZÁNTÓ ANIKÓ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

Blikk: Andy Vajnára a villa gondnoka talált rá vasárnap reggel

Blikk: Andy Vajnára a villa gondnoka talált rá vasárnap reggel

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt