Keverednek egymással a rövid és hosszú távon kieszközölhető megtakarítások.

Keverednek egymással a rövid és hosszú távon kieszközölhető megtakarítások. Az utóbbi keretében ugyanis arról kellene dönteni, hogy minden, jelenleg államilag finanszírozott feladatot egyre romló színvonalon akar-e az állam a jövőben ellátni, akár annak árán, hogy - mint a héten Pécsett történt - az elmaradt felújítások miatt leszakad a plafon az egyetemisták nyakába, vagy kevesebb feladatra vállalkozik, de azt elfogadható színvonalon el is végzi. Az utóbbi körbe tartozó javaslatok egyike például a szabaddemokraták nevéhez kötődik, akik szerint csak a szociálisan rászorult családokat, illetve fiatalokat kell támogatni, az egészségügyi ellátás egy részéért pedig fizetni kellene. A közigazgatás szorul a legnagyobb átszervezésre, leginkább az uniókonform régiós irányítás kialakítása érdekében. Felül kellene vizsgálni a több mint kétszáz állami tulajdonú társaság működését, s azok egy része megszüntethető lenne - állította a volt pénzügyminiszter, a Fidesz-MPSZ-es Varga Mihály. Így a közeljövőben az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ajtajára is lakat kerülhetne, miközben az állam vagyonáért felelős Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságot beolvaszthatnák a Magyar Államkincstárba (MÁK), amely nemcsak a folyó költségvetés lebonyolításáért, hanem a tőkéért is felelhetne. Miután a MÁK végzi jelenleg a különböző tárcák központi bérszámfejtését, így a minisztériumoknál meg lehetne szüntetni e részlegeket, mint ahogy egyéb (például gépkocsi-) szolgáltatásaikat is központosítani lehetne. Mindazonáltal a legegyszerűbb abból elvenni, amely forrásnak még nincs gazdája, azaz az általános tartalékot felére-harmadára lehetne csökkenteni, s az összes miniszter különféle tartaléka is törlendő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Zártkörű rendezvény

A múlt héten megkapták a tárcák a pénzügyminiszter-jelölt Draskovics Tibor levelét, hogyan képzeli ő a minisztériumok takarékossági penzumát. Bár Draskovics korábban úgy nyilatkozott, nem a fűnyíró megy végig a tárcákon, hanem strukturálisan átgondolt csökkentésekre készül, ebből egyelőre semmi nem látszik.

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli