A kis- és középvállalkozások számára az állam árfolyam-garanciájávalolcsóvá tett Európa-hitelek felfutását várják a pénzintézetek, mivel e fix kamatozású kölcsönök most relatíve vonzóak. A tavaly év végi 3 százalékos jegybanki kamatemelés hatására ugyanis csak a piaci feltételű bankkölcsönök drágultak.

Január 23-áig alig valamivel több mint egyharmada fogyott el a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) 150 milliárd forintnyi Európa-hitel-keretének, amelyből tavaly márciustól ez év végéig magyarországi, elsősorban kis- és középvállalkozások igényelhetnek kölcsönt technológiafejlesztésre, 24 hazai kereskedelmi bankon keresztül. A kölcsön feltétele, hogy a beruházás legalább egynegyedét a vállalkozó maga finanszírozza. 639 vállalkozás összesen 57,6 milliárd forintnyi hitelkérelmet nyújtott be - tájékoztatták a HVG-t az MFB sajtóosztályán -, ebből a bank 567-et engedélyezett 35,4 milliárdnyi értékben, s 51, összesen 14 milliárdra szóló kölcsönfolyósítási igény elbírálása még folyamatban van. Huszonegyen, akik összesen 8,2 milliárdnyi hitelért folyamodtak, fennakadtak a banki adósminősítési rostán.

Az állam által több módon, kamattámogatással és árfolyam-garanciával is kedvezővé tett Európa-hitelnek két fajtája van, az azonban mindkettőben közös, hogy a hitelt legalább 4, legfeljebb 15 éves lejáratra nyújtja az MFB, s a törlesztést csak két év után kell megkezdeni. 80 milliárd forintnyi részre az állam ingyen nyújt árfolyam-garanciát, így a pénzintézetek az európai irányadó bankközi kamatlábat, az euribort (ez múlt csütörtökön évi 2,088 százalék volt) maximum évi 4 százaléknyi kamattal és kezelési költséggel fejelhetik meg. Az állami árfolyam-garancia azonban csak a forintban nyújtott kölcsönökre vonatkozik. Ilyen hitelt minimum 10 millió, maximum félmilliárd forint értékben igényelhetnek a cégek, de csak azok, amelyek a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény szerint ilyen vállalkozásnak minősülnek. Azaz 250 főnél kevesebb alkalmazottjuk van, évi nettó árbevételük legfeljebb 4 milliárd forint, vagy mérlegfőösszegük maximum 2,7 milliárd forint, s állami, önkormányzati, illetve kis- és középvállalkozónak nem minősülő tulajdonosaik együttes részesedése nem több 25 százaléknál. Ezzel szemben a maradék 70 milliárdos keretből euróban és forintban is igényelhető hitel, félmilliárd forintnál nagyobb értékben, de abból is csak maximum másfél milliárd forintnyi. Az MFB azonban előírja, hogy az 500 milliósnál nagyobb forinthiteleket a bankok kamattal és kezelési költséggel együtt sem adhatják 3 százalékkal drágábban a három hónapos irányadó budapesti bankközi kamatlábnál, a bubornál (ez múlt csütörtökön 12,54 százalék volt). Valamennyi Európa-hitel mellé lehet egyébként pályázni a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kamattámogatására, valamint igényelni a Hitelgarancia Rt. készfizető kezességvállalását, ez utóbbiért azonban a hitelfelvevőnek külön fizetnie kell.

Az MFB által uniformizált feltételek miatt a kedvezményes kamatozású kölcsönöknél a bankok kondíciói között csak árnyalatnyi eltérések vannak. Döntő többségüknél például olyan vállalkozás folyamodhat Európa-hitelért, amely legalább egy éve működik, a HVB Bank Hungary Bank Rt.-nél viszont minimum kétéves gazdálkodói múltat kell igazolni. Egységes követelmény, hogy a kérelmező éves nettó árbevételének 50 millió forintnál többnek kell lennie az utolsó lezárt üzleti évben, a vállalkozásnak pedig nyereségesnek, miközben a negatív saját tőke, a lejárt köz-, illetve hiteltartozás éppúgy kizáró ok, mint az, ha a cég ellen bármikor csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárás volt folyamatban.

Az 500 milliósnál nagyobb kölcsönök kondícióinál már nagyobb a pénzintézetek mozgástere, igaz, nagyobb a kockázatuk is. Az OTP Bank Rt. specialitása például, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek árbevétele euróban képződik, 10-500 millió forint közötti értékű hitelt is folyósít az uniós pénzben, az euribort legfeljebb 3 százalékkal meghaladó kamattal és kezelési költséggel. A CIB Bank Rt. pedig félmilliárd forintnál nagyobb értékű hitelei közül a forintosokat a bubornál, az eurósokat az euribornál maximum 2,5 százalékkal drágábban adja. Bónuszként a 150 millió forint alatti hitelkérelmekről a CIB Bank gyorsított, egyszerűsített hitelbírálattal dönt, akár 3 munkanap alatt - ígérik. Az Inter-Európa Bank Rt. (IEB), valamint a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) pedig azzal ajánlja magát, hogy korábban már több konstrukcióban (például a kis- és középvállalkozói beruházási hitelprogramban) nyújtott hitelt MFB-forrásból, így ügyintézőik rutinosabban és gyorsabban kezelik a vállalkozói hiteligényeket, s zökkenőmentesen egyeztetnek a fejlesztési bankkal.

Eddig jellemzően 15-80 millió forint értékű Európa-hiteleket igényeltek a vállalkozások a kereskedelmi bankok tájékoztatása szerint. Az OTP Bank ügyfelei elsősorban kapacitásukat növelték, termelési hatékonyságukat javították, gyártási-technológiai feltételeiket korszerűsítették, valamint munkahelyeket teremtettek, míg a BNP Paribas Hungária Bank Rt.-nél kölcsönt felvevők mindenekelőtt gépvásárlásukat finanszírozták a lízing alternatívájaként. A CIB Banknál is a gépvásárlások, valamint az ingatlanfejlesztés a leggyakoribb hitelcél. A HVB-nél a hitelből sokan építési telephelyet létesítenek, hogy üzemcsarnokot, irodát, üzlethelyiséget alakítsanak ki. Előbbieken túl a K&H kliensei az EU-szabványnak való megfelelésre, rendszerek korszerűsítésére és környezetvédelemre is költöttek.

"A kedvezményes kamatozású Európa-hitel iránt 2003 negyedik negyedévétől szemmel láthatóan megnőtt az érdeklődés. Olcsósága miatt megfelelő forráskiegészítés lehet az uniós pályázatok mellé" - osztotta meg tapasztalatait a HVG-vel írásban az OTP Bank. A salgótarjáni Palócbrot Sütőipari Rt. például arról tájékoztatta a HVG-t, hogy PHARE-támogatás igénybevételéhez vett fel ilyen kölcsönt. Sipos Károly, az Agisys Ipari Keverés és Hajtástechnika Kft. ügyvezetője pedig azt közölte: "Új telephelyünket valószínűleg nem építettük volna 1100 négyzetméter alapterületűre, ha a fejlesztéshez szükséges összeg többségét nem Európa-hitelből, hanem más típusú bankkölcsönből kellett volna finanszíroznunk". Az IEB 130 millió forintnyi Európa-hitelét ugyanis 7 év alatt, 6 százalék körüli kamattal kell majd törlesztenie, kétévnyi türelmi idő után. Márpedig ennél csak drágább forinthitelt vehettek volna fel, az IEB és az Európai Beruházási Bank közös, kis- és középvállalkozások részére kialakított fejlesztési hitelének kamata például jelenleg 15 százalék.

"Azért ugrottak meg a kölcsönigénylések- foglalta össze Liszt Alexandra, a Raiffeisen Bank Rt. főosztályvezetője -, mert a jegybank tavaly november végi jelentős kamatemelése miatt a többi banki hitel ára nőtt, s ezáltal az Európa-hitelek kamata még a korábbinál is kedvezőbbé vált. Ráadásul a kis- és középvállalkozások egyre jobban megismerik e hitellehetőséget, és a hazai beruházási kedv is kezd megélénkülni." Visszahúzó erő azonban - vélik a BNP-nél -, hogy a hitelt - miközben a kormány az induló vállalkozások támogatását propagálja - csak a már bizonyítottak tudják igénybe venni. A kisbankok nevében pedig az IC Bank Rt. azt sérelmezi, hogy az Európa-hitelkereteket a bankok nagysága szerint osztották szét, így az IC nem tudja maradéktalanul kielégíteni a hozzá fordulók igényeit.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Kézikönyv az unióról

Január vége felé készült el a Gyakorlati tudnivalók az Európai Unióról című, 430 oldalas kézikönyv korszerűsített...

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit