Január vége felé készült el a Gyakorlati tudnivalók az Európai Unióról című, 430 oldalas kézikönyv korszerűsített...

Január vége felé készült el a Gyakorlati tudnivalók az Európai Unióról című, 430 oldalas kézikönyv korszerűsített második kiadása, amelyet alcíme szerint kis- és középvállalkozóknak szánt a kötetet kiadó Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). A könyv 150 példányát Csillag István gazdasági miniszter adta át január 27-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak, de az ingyen hozzáférhető kiadvány - amelyre 30 millió forintot fordított a tárca - 100 ezer példányban jelent meg. A könyvtárak azért jó helyszínek az olvasásához, mivel a kötet szerzői a részletekre kíváncsiakat számos esetben internetes címekre irányítják, ahol tovább tájékozódhatnak, és a könyvtárak többsége lehetővé teszi az internetezést is. Persze nem mindenki igazodik el a világhálón: működnek a szakmai érdeklődőket, vállalkozókat uniós ügyekben tájékoztató telefonos szolgálatok is, például az EU-támogatással gyakorlatilag megyénként kiépített Európa Információs Pontok.

A kézikönyv célja nyilvánvalóan hasznos és fontos - egy helyen röviden összefoglalni az unióval kapcsolatos gazdasági információkat és hivatkozásokkal megkönnyíteni azok dolgát, akik alaposabban szeretnének utánanézni bizonyos szabályoknak. Csak ízelítőképpen az érintett témákból: külkereskedelmi és belkereskedelmi hatósági eszközrendszer, vámszabályozás, vállalati jog, közbeszerzés, szabványok, fogyasztóvédelem, támogatáspolitika, adózás, számvitel, szakképzés. Más kérdés, hogy a kötet, amely a csatlakozás pillanatát csupán három hónappal megelőzve jelent meg, jól szolgálja-e célközönségét, a magyar kis- és középvállalkozókat.

A Gyakorlati tudnivalók... voltaképpen második kiadása egy 2002 szeptemberében elkészült, két utánnyomással összesen 45 ezer példányban megjelent kiadványnak (az akkor a Miniszterelnöki Hivatalnak 10 millió forint honoráriumkifizetésbe, a GKM-nek 26 millió forintba került). S bár a második kiadást átdolgozták, egyik nagy fogyatékossága, hogy noha 2004. januárban - a csatlakozás küszöbén - jelent meg, jelentős teret foglal el a kötetben a csatlakozás előtti szabályozás és a csatlakozás előtti pályázati lehetőségek ismertetése. Márpedig többet árthat, mint használ minden, ami fölöslegesen terheli az olvasó figyelmét, ráadásul a kötetet a következő hónapokban lapozgatók esetében alkalmat adhat olyan félreértésre, hogy mindenütt az unióba lépés utáni szabályozásról van szó. A cím alapján gyakorlati, a vállalkozók jövőbeni teendőit érintő tudnivalókra kíváncsi kisvállalkozók szemszögéből fölösleges információtartalom hordozói az elméletieskedő, a több évtizedes uniós múltban előforduló szabályozásokat leíró vagy az állami intézmények hátralevő teendőivel foglalkozó részek is. Nem a kisvállalkozói réteghez szól a magyarok külföldi munkavállalásával foglalkozó fejezet sem, noha elvben leírhatná - de nem teszi - a magyar tulajdonú, más uniós országban működő cégnél a csatlakozás után alkalmazott magyarokra vonatkozó tudnivalókat.

Az első kiadást átolvasók visszajelzései alapján - mondta el Gényi Gábor, a GKM főosztályvezetője - részben már rövidítették és gyakorlatias részekkel bővítették a kézikönyvet. Hasznos például a kötet végén található, önvizsgálatra és gyakorlati munkára ösztökélő kérdőív, amellyel áttekintheti a vállalkozó, mennyire készült fel az uniós csatlakozásra, vagy a témában hozzáférhető egyéb kiadványok és a tanácsadásra vállalkozó szervezetek jegyzéke, s igen célratörő, az uniós támogatásokra és azok hozzáférhetőségére koncentráló például a Kutatás-fejlesztés-innováció című fejezet. Az már egyes szerzőknek róható fel, hogy gyakran elégszenek meg általánosságokkal, a gyakorlatiasság szempontját és a célközönséget feledve. Kassai Róbert, az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke szerint "nem biztos, hogy a vállalkozó megérti a kézikönyvet, az egyszerű vállalkozónak kicsit sok", viszont a könyvön alapuló előadás-sorozatok, fórumok jól szolgálták a tájékozódni akarókat, s az adott iparosréteget érintő információ - például uniós szabványok - megszerzésében az ipartestületek is segítenek.

Tényiné Stark Mária, a kézikönyv kiadásának előkészítésében részt vevő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi igazgatója a HVG kérdésére azt mondta, a kamara által - részben GKM-támogatással - megjelentetett, különféle szakmáknak szóló uniós tájékoztató füzetek, amelyeket egyébként a kézikönyv is felsorol, konkrétabb és a visszajelzések szerint használható információt nyújtanak egy-egy területről, a legutóbbi például az ingatlangazdálkodásról. Igaz, a régebben megjelentek frissítésre, újabb kiadásra szorulhatnak, ez például az élelmiszer-ipari témájú füzet esetében megtörtént, de nem minden témánál jutott rá pénz.

Kassai Róbert viszont azt hangsúlyozta: nem az uniós tájékoztatással van igazán gond, hanem "ha már tudja valaki, merre van előre, legyen forrása is a fejlesztésekhez". Az alelnök szerint ugyanis az uniós pályázatok csak azok számára hozhatnak megoldást, akik a saját erőt elő tudják teremteni. Márpedig a magyar mikrocégeknek az EU-forrásokért meg kellene tudni mérkőzniük a "magyar mértékkel" nagy, de az uniós támogatás feltételei szerint még kicsinek számító vállalatokkal és nemzetközi anyacégek tőkehátterével rendelkező "kicsikkel" is.

MAKARA KLÁRA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Lassan, de biztosan

A kis- és középvállalkozások számára az állam árfolyam-garanciájávalolcsóvá tett Európa-hitelek felfutását várják a pénzintézetek, mivel e fix kamatozású kölcsönök most relatíve vonzóak. A tavaly év végi 3 százalékos jegybanki kamatemelés hatására ugyanis csak a piaci feltételű bankkölcsönök drágultak.

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz január 21-én

Az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz január 21-én

Závecz: a Fidesz elvesztett negyedmillió szavazót

Závecz: a Fidesz elvesztett negyedmillió szavazót

A közmédia egyik vezetője Hadházynak: Tökéletesen jónak látom a közmédia híradóit

A közmédia egyik vezetője Hadházynak: Tökéletesen jónak látom a közmédia híradóit

Az MSZP-s Ujhelyi felhívta az Echo Tv riporterét, aki magyarázkodásba kezdett

Az MSZP-s Ujhelyi felhívta az Echo Tv riporterét, aki magyarázkodásba kezdett