Miközben továbbra is kiszámíthatatlanul mozog az euró forintárfolyama - a múlt héten például ismét megközelítette a 270 forintot -, Riecke Werner MNB-s alelnök távozásával gyengült a jegybank monetáris tanácsának szakmai felkészültsége, amit a tőzsdei tapasztalatokkal rendelkező új szakemberek nem pótolhatnak.

E hét hétfőn nem változtatott a 12,5 százalékos jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa (mt), aminek hatására az euróval szemben a múlt héten öt forinttal, 269 forintra gyengülő, de hétfőn délelőtt már 2 forinttal erősödő forintkurzus estére további 2 forinttal javult. Döntését az mt nem indokolta ugyan, de az összhangban van az MNB idei új stratégiájával. E szerint a jegybank rövid távú árfolyamkilengésekre egyetlen eszközével, a kamattal nem reagál, csak ha veszélyeztetve látja a 2005 végi 4 százalékos inflációs célját. Ezt maga Járai Zsigmond, az MNB elnöke foglalta össze azon a múlt szerdai zártkörű jegybanki munkaebéden, amelyre az mt elemzőket és gazdaságkutatókat hívott meg.

Az euró az elmúlt héten egyébként megint majdnem megkóstolta a 270 forintot. Amerikai, német, francia bankházak a londoni Cityben ugyanis ismét arra számítottak, a forint euróval szembeni árfolyama nagyot eshet csupán attól, hogy ők ezt hajtogatják, s ha erre az MNB kamatemeléssel reagál, ami szintén a levegőben lógott, akkor ők nagyot kaszálhatnak. Elsőként közel két hete a forint elleni tavalyi három spekulációs rohamban főszereplő amerikai J. P. Morgan befektetési bank brit irodája állította elemzésében, június végére 280 forintig gyengülhet a hazai valuta euróárfolyama, majd néhány nap múlva a szintén amerikai Goldman Sachs - ugyancsak a brit fővárosból - már 285 forintos júliusi és 295 forintos 2005. januári eurókurzusról küldött becslést, végül múlt szerdán a francia Crédit Agricole Indosuez londoni elemzői azt mondták, már most is 290 forint/euró a valós árfolyam.

A gyengülő árfolyamról szóló jóslatokat próbálta hitelessé tenni múlt csütörtökön a német Deutsche Bank londoni befektetési részlege azzal, hogy aznapi európai feltörekvő piaci gyorsjelentésében idézte az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsi tagjának, Gertrude Tumpell-Gugerellnek az Industriemagazin osztrák gazdasági szaklapnak adott interjúját. E szerint az EU-csatlakozásra váró országok pénzei közül a forint, a lengyel zloty és a cseh korona euróárfolyama jelenleg magasabb, mint ami főbb makrogazdasági adataikból (államháztartás, folyó fizetési mérleg, infláció) következne. Azt is hozzátette: "Amíg ezeknek a valutáknak az árfolyama nem garantálja a versenyképességet, addig nem lehet szó az euró előszobájának számító ERM-II. árfolyamrendszerhez való csatlakozásról." Michael Deppler, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai igazgatója is éppen aznap tette közzé azon véleményét, miszerint a kelet-európai országoknak már az ERM-II. árfolyamrendszerhez való csatlakozáshoz teljesíteniük kellene az euró bevezetésének feltételeit. Az ECB néhány órával később azt állította ugyan, hogy vezető tisztségviselőjének szavait a Deutsche Bank félreértelmezte, ám a cáfolat már nem tudta visszafordítani a három valuta gyengülését.

Az euró forintárfolyama például múlt csütörtökön 267-re, pénteken 269-re emelkedett, az állampapírok referenciahozamai pedig 0,37-0,82 százalékponttal, 8,49-13 százalékra ugrottak. Igaz, a forint további gyengüléséhez és a hozamok eséséhez hozzájárult Draskovics Tibor pénzügyminiszter-jelölt pénteki sajtótájékoztatója is, amelyen Draskovics - folytatva a költségvetési és monetáris politika rossz kommunikációs stratégiáját - külföldi újságírók előtt bejelentette: az államháztartás 2003. évi hiánya az uniós módszertan szerint számítva még annál is több, mint amennyiért Medgyessy Péter január elején László Csabát menesztette. Draskovics szerint ugyanis a László által mondottnál 0,2 százalékponttal több, 5,8 százalék a tavalyi GDP-arányos államháztartási deficit.

Az újabb fiskális számpontosításra az mt nem reagált, a jól értesültek szerint azért nem, mert a Szabadság téren megvárják, mit tartalmaz a Draskovics által beharangozott - a hétfői, az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsági meghallgatásán 180-185 milliárd forintosnak mondott - költségvetési megszorító csomag (HVG, 2004. február 7.).

Mindenesetre úgy tűnik, Medgyessy Péter - folytatva az orbáni hagyományokat - rosszul viseli a jegybank függetlenségét. Az Orbán-Surányi-affér azzal járt, hogy Orbán közel másfél évig nem engedett MNB-alelnököt kinevezni, Szapáry György előző mandátumának 1999. szeptemberi lejártától Surányi 2001. februári távozásáig, így ezalatt mindössze egy alelnöke volt a bankok bankjának, Riecke Werner. Most pedig a maximálisan kinevezhető öt alelnökből január közepén három maradt, miután az egyik igazán monetáris politikai szaktekintélyt, Rieckét 14 évi jegybanki múlt (ebből hatévi alelnökség) után még a bankból is elűzték. Folyik ugyanis a bűnbakkeresés az elmúlt két és fél év pénzügyi egyensúlytalanságának kialakulásáért, s úgy tűnik, Járai Zsigmond a jegybankban is talált felelőst maga helyett.

Eközben a monetáris politikai vonal viszont gyengül azáltal, hogy a maximális kilencfős mt-tagsági keretet Járai inkább tőzsdei tapasztalatokkal rendelkező szakemberekkel javasolja feltölteni. A Járaitól kapott listából Medgyessy által kimazsolázott Hardy Ilona és Bihari Vilmos közül előbbi a nyolcvanas években az Állami Fejlesztési Bankban dolgozott együtt Járaival, s együtt alapították a Budapesti Értéktőzsde elődjét, az Értékpapír-kereskedelmi Titkárságot, 1995-ben Járai hívására lett Hardy a Magyar Hitel Bank Rt. Aranykor Nyugdíjpénztárának az elnöke, 1998-ban pedig az ő pénzügyminiszteri felkérésére a Postabank és Takarékpénztár Rt. igazgatósági tagja. Bihari - mint a HVG-nek mondta - 1991 óta ismeri az MNB elnökét; amikor például 1993-ban a Pick Szeged Húsüzem és Szalámigyár Rt. tőzsdei bevezetését a Samuel Montague Rt. szervezte, Bihari volt a Pick vezérigazgatója, Járai pedig a Samuel Montague igazgatója.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége