Bár a magánnyugdíjpénztárak tagjai várhatóan csak 2013-tól kezdenek tömegesen havi járadékot igényelni, már most is vannak olyan nyugdíjba menők, akik nem egy összegben vennék fel járandóságukat. Ennek szabályozása azonban egyelőre hiányos.

Magánnyugdíjpénztártól akkor kaphat szolgáltatást a pénztár tagja, ha bármilyen okból nyugdíjjogosulttá válik. A szolgáltatás lehet egyösszegű is, ha - és most még ez a helyzet - 15 évnél rövidebb ideje pénztártag a nyugdíjba vonuló, de a törvény elvileg lehetővé teszi a havi kifizetést, a járadékot is.

A még nem nyugdíjas pénztártag elhalálozása esetén pedig kedvezményezettje - ha az nincs, örököse - válik jogosulttá az egyéni számlán összegyűlt pénz felvételére. A 18 magánnyugdíjpénztártól a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb, 2003. harmadik negyedéves adatai szerint egy negyedév alatt mindössze 99 millió forint egyösszegű kifizetést igényeltek - a felügyelet berkein belül működő Pénztári Központi Nyilvántartási Rendszer (PKN) tanúsága szerint azt is döntően az elhunyt pénztártagok után, egyösszegű kifizetésként az örökösök -, a tényleges kifizetés egy negyedév alatt mindössze 64 millió forintra rúgott. A PKN alapján 2003 első kilenc hónapjában összesen 188 millió forintot fizettek ki közel kilencszáz pénztártagnak, illetve döntően azok örököseinek, ami a 2003. szeptember végi 527 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyon ezrelékében mérhető csak.

A HVG által megkérdezett pénztári szakemberek egy része úgy tudja, pénztáruk 2013-ig a jogszabályi lehetőség ellenére sem nyújthat járadékot, csupán egyösszegű kifizetést teljesíthet. Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár például alig tíz esetben folyósított egyösszegű kifizetést, korkedvezménnyel nyugdíjba vonult katonáknak és rendőröknek. A Postás Magánnyugdíjpénztárhoz mindössze néhány ízben nyújtottak be kifizetési (pontosabban: átutalási) kérelmet rokkanttá vált pénztártagok, mondta Tömödiné Szabó Zsuzsa, a pénztár ügyvezetője. Ők mindannyian visszaléptek a társadalombiztosítási rendszerbe - erre rokkanttá válás esetén a törvény lehetőséget biztosít. A kasszák hatéves működése alatt az egyéni számlákon összegyűlt pénz ugyanis csak egészen minimális járadékra lett volna elég. A Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztáránál (VIT) eddig ketten szerettek volna kapni járadékszolgáltatást, erre azonban egyelőre felkészületlenek a pénztárak - véli Fülepné Krammer Terézia, a pénztár főkönyvelője. A magán-nyugdíjpénztári törvény szerint ugyanis járadékszolgáltatást csak az a pénztár nyújthat, amelynek szolgáltatási szabályzatát jóváhagyta a PSZÁF, s amely a járadékszolgáltatás tényét annak megkezdése előtt egy - de ha taglétszáma nem éri el a 25 ezret, három - évvel bejelenti a felügyeletnek. E feltételeket teljesíteni tudta volna a pénztár, de a törvény azt is előírja, hogy a járadékszolgáltatást nyújtónak 100 millió forint tevékenységi tartaléka legyen. Ekkora tartalékkal viszont csak a nagy pénztárak rendelkeznek, azt ugyanis a likviditási tartalékokon belül kell képezniük, abba pedig általában az alapszabályok szerint csak a befizetett tagdíjak 0,3-0,7 százaléka kerül. A VIT szeretett volna járadékbiztosítást vásárolni biztosítótársaságtól, de - mint a magánpénztárakról szóló törvény előírja - azt csak olyan biztosítótól vásárolhatnák meg, amely tagja az Ügyfélvédelmi Alapnak. Ilyen alap pedig egyelőre nem létezik, jóllehet már a magán-nyugdíjpénztári törvény 1997-es, első változata is említést tett róla. Így azután nagy kérdés, hogy azok a biztosítói hátterű magánnyugdíjpénztárak, amelyek vezetői most azt nyilatkozták, igény esetén biztosítanák a járadékfolyósítást, miként tehetnék meg ezt.

Az üzleti alapon működő biztosítók a járadékszolgáltatást úgy oldják meg, hogy a biztosításmatematikusok kikalkulálják, az igénylő - kora, neme, egészségi állapota, körülményei alapján - hány évig lesz járadékos (valószínűsíthetően mennyi ideig él), s ennek alapján számolják ki a biztosítás díját, amelyet persze saját költségük és elvárt profitjuk is növel. Ha a cég rosszul kalkulál, az ebből származó veszteséget le kell nyelnie - fedezetül szolgál rá tőkéje -, nyeresége pedig a biztosító profitját növeli. A szolidáris alapon működő nyugdíjpénztáraknál ezzel szemben mind a nyereséget, mind a veszteséget átcsoportosítják a tagok között, miközben a magán-nyugdíjpénztári törvény - szakmailag semmivel sem indokolható módon - az "uniszex" járadékkalkulációs tábla használatát írja elő a pénztáraknál. Ez nem tesz különbséget férfi és női tagjai között, holott a statisztikák szerint a nők tovább élnek, így a tőkeszámlájukon összegyűjtött ugyanakkora összegből öt-hét-tíz évvel tovább kellene járadékot kapniuk. A helyzetet az is rontja, hogy a nőknek - mivel őket terhelik a gyerekszüléssel, gyerekneveléssel kapcsolatos feladatok - alacsonyabb a tőkegyűjtő képességük, s így eleve kisebb a nyugdíjba vonuláskor rendelkezésükre álló összeg.

GILYÉN ÁGNES

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Örökösök adója

Ha a még nem nyugdíjas pénztártag meghal, kedvezményezettje, örököse három lehetőség között választhat.

Meghalt a kórházban a megkéselt gdanski főpolgármester

Meghalt a kórházban a megkéselt gdanski főpolgármester

10 évig is működhet a Gundel menzája a Miniszterelnökségen

10 évig is működhet a Gundel menzája a Miniszterelnökségen

Egy egészen váratlan dolgot is bejelenthet a Samsung februárban – egy cipőt

Egy egészen váratlan dolgot is bejelenthet a Samsung februárban – egy cipőt

Szerdán újra füstölhetnek a 3-as metró északi állomásai

Szerdán újra füstölhetnek a 3-as metró északi állomásai

150 ezer liter folyékony csoki árasztotta el az utat Arizonában

150 ezer liter folyékony csoki árasztotta el az utat Arizonában

Trump: Nem játszom össze Moszkvával

Trump: Nem játszom össze Moszkvával