Az idei év befektetéseire már nem lesz adóhitel, s az is meggondolandó, hogy - az eddig több év alatt felhalmozott...

Az idei év befektetéseire már nem lesz adóhitel, s az is meggondolandó, hogy - az eddig több év alatt felhalmozott befektetési adóhitel visszafizetésére adott kedvezményes lehetőség miatt - érdemes-e igénybe venni ezt az adókedvezményt a tavalyi év után, a most készülő adóbevallásban.

A befektetési adóhitel-kedvezmény azt jelentette, hogy a tőkeszámlával rendelkező, magyar befektetési alapokba, magyar részvényekbe, esetleg jelzálogjegybe fektető magánszemély az így befektetett összegek évi növekménye 20 százalékával, legfeljebb évi 200 ezer forinttal csökkenthette személyijövedelemadó (szja)-fizetési kötelezettségét. Ha a befektetési állomány csökkent, a csökkenésre eső adókedvezményt vissza kellett fizetnie. Becslések szerint 1995 óta körülbelül 30 milliárd forint halmozódott fel befektetési adóhitelként. Az szja-törvény 2004-től hatályos változása miatt utoljára a 2003-as év után lehet igénybe venni az adóhitelt, a most (a hétvége miatt) március 22-éig elkészítendő adóbevallásban. 2004. június 30-áig határozat fogja megállapítani, kinek-kinek végül is mekkora a visszafizetendő adóhitele, amiről értesítést küld majd az adóhivatal. Az adóhitel visszafizetésének végső határideje 2007. április 20-a. Ha a befektető addig az időpontig visszafizeti az adóhitelt, akkor - a befizetés időpontjától függően - kedvezményként elengedik az adóhitel egy részét.

A maximális kedvezmény feltétele, hogy már a 2003-as évre se vegye igénybe az adózó a neki járó adóhitelt, és 2004. október 31-éig fizesse vissza a hitelt: ekkor a teljes kötelezettség 45 százalékát elengedi a jogszabály, vagyis a hitel 55 százalékát kell megfizetni. Ez a megoldás valójában azoknak előnyös, akiknek a korábbi adóhitel-állománya lényegesen nagyobb, mint a 2003-ra elvben igénybe vehető. Hogy pontosan mennyivel, az a kamat jövőbeni szintjétől függ. A HVG számításai szerint 10 százalékos jövőbeni forintkamatot feltételezve kétszer akkora (1,9-szeres) korábbi adóhitel-tartozás esetén már biztos nem érdemes felhasználni a mostani bevallás során az adóhitel lehetőségét, 8 százalékos kamatszint mellett pedig a tavalyi befektetésnövekmény utáni lehetőséget egyharmaddal meghaladó korábbi állománynál húzódik ez a határ. Ha valaki most a maximális, 200 ezer forintos adóhitelre lenne jogosult, 380 ezer forint körüli adóhitel-állomány mellett már jobban jár, ha nem veszi azt igénybe.

Az adóhitelt részletekben is visszafizethetik az érintettek, az adóhivatal az ilyen esetekben minden egyes befizetés után megállapítja a fennmaradó tartozást.

KISS IMRE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Kifelé fordulás

Az utóbbi negyedévben indult befektetési alapok vásárlói többnyire külföldi értékpapírpiacokra ruccannak ki, általában több évre szóló befektetéssel. A kockázatot kerülők tőke-, sőt hozamgaranciát is kínáló alapokból válogathatnak.

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

"Négyszer annyit keresek, mint otthon, abból lehet bukni"

"Négyszer annyit keresek, mint otthon, abból lehet bukni"

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

A csehek kétharmada a melegházasság mellett