Alexander Schalck-Golodkowski 1989.

Alexander Schalck-Golodkowski 1989. december 3-án szökött át az NDK-ból az NSZK-ba, ahol egy hónappal később részletes vallomást tett a Szövetségi Hírszerző Szolgálatnak (BND) az általa húsz éven át irányított, az NDK-ban Stasi-alapokra épített vállalatokból, valamint nyugat-európai országokba telepített, privátnak álcázott kereskedelmi cégekből összeállt Kommerzielle Koordinierung (KoKo) működéséről, felépítéséről, kapcsolatairól. Az államtitkári rangot odahagyó, s a BND-nél "vallomástételre jelentkező" Schalck-Golodkowski, akit Hófehérke fedőnéven iktattak a nyugatnémet hírszerzésnél, Gutmann névre kért útlevelet a hatóságoktól önmaga és a vele együtt szökött felesége számára, arra hivatkozva, hogy egykori munkatársai részéről veszély fenyegeti őket. A kérést teljesítették, jóllehet a Gutmann név a KoKo-főnök feleségének leánykori neve volt, s ezt gyakran férjes asszonyként is használta korábban, amikor átjárt vásárolni Nyugatra. Az illetékeseknek csak utóbb jutott eszébe, hogy Golodkowskinak a Gutmann névre feltehetően a Nyugaton korábban e névre nyitott bankszámlák felhasználása érdekében volt szüksége. A KoKo még Golodkowski átállását követően is fennmaradt, egészen 1990-ig, az NDK összeomlásáig.

A Kokóba közel húsz, Németország nyugati felén működő pártvállalat tartozott, amelyek közül a Deutsche Handelsgesellschaft West-Ostot (DHG), illetve a Nolte KG-t még az ötvenes években alapította közösen a Német Szocialista Egységpárt (SED), illetve a Német Kommunista Párt (DKP). A bonni gazdasági minisztérium 1989-ben 1,5 milliárd márkára becsülte forgalmukat. De a kelet-európai partnervállalatokon túl ide sorolhatók azok a "baráti" cégek is, amelyek gyakran csupán egyszerű postafiók-érdekeltségek voltak, Svájcban, Ausztriában, Liechtensteinben, s mindenekelőtt a devizaszerzésben, a kereskedelmi korlátozás alá eső áruk beszerzésében vettek részt. De a KoKo teendői közé sorolták a DKP rendszeres támogatását, a fegyvervásárlást, a keletnémet vezetők ellátását nyugati luxusjavakkal, s az SED táplálását az üzletek révén keletkezett nyereségből.

Ma már sokat tud a világ e a különleges cégekről, s arról is, hogy munkatársaik a KoKóval összefonódott berlini állambiztonsági minisztériumnak is dolgoztak. Az már kevéssé ismert, hogy a bizalmi emberek közül sokan - gyakran az NDK-s biztonsági szervek tudtával - más titkosszolgálatoknak is jelentettek. Arról is keveset hallani, hogy a nyugatnémet biztonsági szervezetek a nyolcvanas évek kezdetétől a legkisebb részletekig ismerték a KoKo-cégeket, tisztában voltak akcióikkal, ismerték munkatársaikat, gyakorlatilag azonban nem tettek semmit akadályoztatásukért. Neves német vállalatok pedig jócskán benne voltak az embargó áthágásában, a vámellenőrzés kijátszásában, hamis szállítási dokumentumok kiállításában.

A ma hatalmon lévő német kormánykoalíció kisebbik tagja, a Bündnis 90/Die Grünen 1994-ben - még ellenzékben - részt vett abban az akkor már három éven át működő parlamenti bizottságban, amely a KoKo tevékenységét vizsgálta. Ez az interneten is közzétette megállapításait, miszerint az NDK-ban az állam az államban módjára működött szervezet feletti szemhunyás részint német hazafias megfontolásokra volt visszavezethető. De a zöldek arra is céloztak, hogy nyugatnémet politikusok, pártok is a KoKo fizetési listájára kerültek. Sőt találtak arra vonatkozóan is dokumentumokat, hogy más nyugatnémet tartományok is kísérletet tettek arra, hogy a Golodkowski által preferált Bajorország helyét megszerezzék. Úgyszintén az említett jelentésből derül ki, hogy 1992-ig az immár össznémet hatóságok gyakorlatilag helyzetben hagyták a KoKo vezetőit, akik élve a privatizációs lehetőséggel, jórészt az addigi kipróbált menedzsereknek játszották át - jóval áron alul - a pártvállalatokat, s juttatták látszatüzletekkel tőkéhez elvbarátaikat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Stasi-nyomkeresők

A Magyar Nemzeti Bank a külön üzletágként működött "állami számlagyári" praktikák egyik vélt szereplőjeként bukkant fel a volt NDK pártvagyona után kutató német elemzésekben. További magyarországi pénzforgatási nyomok is fellelhetők az egykori keletnémet pártvállalatok mindmáig homályos történetében.

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát