A bankoknak olcsóbb és egyszerűbb, az ügyfeleknek viszont gyakran pénzváltási költségeket okoz, hogy a bankok a kártyatársaságokkal általában egy, legfeljebb két devizanemben számolnak el.

A CIB Bank Rt. egyik ügyfele meglepődve tapasztalta: eurószámlájához kapcsolódó bankkártyájával euróért vásárolt külföldön, ám az eredeti összegnél többel terhelték meg a bankszámláját, jóllehet a vásárlások az ügyfelek számára jutalékmentesek (azokért ugyanis a kereskedőktől vonnak le díjat a bankok). Az eltérést, mint megtudta, nem is a jutalék okozta, hanem az, hogy e bank dollárban számol el a nemzetközi kártyatársasággal. Így minden külföldi tranzakciót dollárra számítanak át a kártyatársaság által megbízott külföldi számítóközpontban. A Mastercard esetében két pénzintézet végzi e munkát, az egyik Angliában, a másik - az Európán kívüliekkel foglalkozó - Amerikában, s a váltáshoz a Reuters hírügynökség (a nemzetközi bankközi forgalomban használatos) devizaárfolyamát veszik alapul. A Visa elszámolóközpontja, a társaság írásbeli tájékoztatása szerint, a bankok lakossági árfolyamainál kedvezőbb "nagybani piaci árfolyamon" vált (hogy ez pontosan mit jelent, azt a bankokkal sem közlik). A kártyatársaság által küldött terhelést a számlavezető magyar bank azután az üzletszabályzata szerinti árfolyamon átszámítja forintra, s ha devizaszámlához kötődik a bankkártya, a forintot ismét devizára "váltja át". Eközben a vételi és az eladási árfolyamok eltérésében megjelenő költség az ügyfelet terheli.

Kivétel ez alól a kártyatársaságtól érkező terhelés átváltásánál középárfolyamot alkalmazó Magyarországi Volksbank Rt., amely így leveszi a devizaváltás árrésterhét az ügyfél válláról. Hasonló helyzetet teremt a Citibank devizaalszámlával rendelkező ügyfeleinek: ha eurószámlájuk van, s ahhoz kötődik a (betéti, vagyis nem hitel-) kártya, akkor az eredetileg euróban felmerült költés tényleges összegét terheli rájuk, a váltásból fakadó árfolyamkockázatot pedig a bank állja. Így jár el a Citibank a más devizanemben nála vezetett számlák esetében is, ha azzal egyező pénznemben történt a vásárlás, és az ügyfél arról rendeli el a kiegyenlítést. Az OTP Banknál kizárólag eurószámlához váltható devizakártya, mégpedig euróelszámolású Mastercard, ezért e banknál a devizaszámlához kötött kártyák esetében már nem történik devizaváltás az elszámolás során (persze aki nem euróban költött, annak a kártyatársaság átváltja a kiadását).

Jelenleg 1-1,5 forint az eltérés a magyar bankoknál a dollár és az euró devizavételi, illetve -eladási árfolyamában - a bankszámlák közötti műveletekben használatos devizaárfolyamot alkalmazza a kártyaműveletekkel összefüggő váltásnál a hazai bankok többsége. E pénznemek valutaárfolyamában, azaz a lakossági és készpénzes műveletekben általában használt árfolyam esetén pedig 10-16 forint is lehet a vételi és eladási közötti rés. Önmagában az átváltáson tehát, ha sor kerül rá, eurónként körülbelül ennyit veszíthet az ügyfél. A CIB egyébként annyiban lóg ki a sorból, hogy kizárólag dollárelszámolású kártyái vannak, míg a HVG által megkérdezett lakossági bankok többségénél (lásd a táblázatot) vannak dollár- és euróelszámolásúak is, bár a nemzetközi elszámolás devizanemére a bankok ritkán hívják fel hangsúlyosan az ügyfelek figyelmét.

A Visa-logóval ellátott kártyákkal fizetett külföldi számlákat - a most érvényes megállapodásaik alapján - a magyar bankok mindenképp dollárban kapják meg. A Mastercard a Budapest Bank Rt. (BB), a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) Rt., a Raiffeisen Bank Rt. és a Volksbank ügyfeleinek az európai kártyahasználatot euróban, az azon kívülit dollárban számolja el. A BB-től kapott tájékoztatás szerint az Európán kívüli tranzakciók esetében a Mastercard elszámolóközpont egy csekély (ezrelékes nagyságrendű) elszámolási költséget is rátesz az eredeti összegre.

Zdenek Houser, e kártyatársaság magyar- és horvátországi igazgatója szerint a Mastercard 15-féle pénznemben is vállalna elszámolást, egy-egy tagbank részére akár többfélében is, ami persze költség- és adminisztrációtöbbletet jelent a pénzintézetnek. A magyar bankok többsége az euró bevezetése előtti időkben kötött megállapodásokat a kártyatársaságokkal, s jóllehet ma a külföldi bankkártyahasználat több mint felének a pénzneme euró - állapította meg egy felmérésében az MKB, amely már kezdeményezte az euróra való átállást a Visánál -, a változás késlekedik. Az eurózóna országaiban a verseny már rég kikényszerítette a külföldi kártyahasználat elszámolásának átállítását euróra. A magyar bankok viszont nem kapkodnak, talán mert addig is kereshetnek valamit a devizaváltáson. Főleg azok élnek e lehetőséggel, amelyek még csak nem is devizaárfolyamon, hanem ennél drágábban (valutaárfolyamon vagy a kettő közötti úgynevezett kártyaárfolyamon) végzik az átszámítást.

A devizák árfolyamának mozgása közepette az ügyfelek veszíthetnek (vagy épp nyerhetnek) azon is, hogy mire elszámolják külföldi kártyahasználatukat, megváltozhatnak az árfolyamok a külföldi pénznem, a kártyatársaság elszámoló devizája és a forint között (devizaszámlához kapcsolt bankkártya esetén annak a pénzneme is belejátszik az árfolyamnyereség vagy -veszteség kialakulásába). Zdenek Houser elmondta, ha valaki elektronikus terminállal felszerelt, a bankjával on-line kapcsolatban álló üzletben vásárol külföldön, azt legkésőbb másnap feldolgozza a társaság, majd továbbküldi a számlavezető banknak a terhelést, más esetekben azonban egy vagy több hét is eltelhet, amíg a kereskedő beküldi a számlákat. A magyar bankok általában egy napot fordítanak az átváltásra, így válaszaik szerint a vásárláshoz, külföldi készpénzfelvételhez képest többnyire két-három nap - egyes esetekben viszont több hét is lehet -, amíg az ügyfél számláját megterhelik a külföldi költés összegével.

Ha sms-jelzést küldenek a bankkártyával történt fizetésekről, a számokra jól figyelő ügyfelek szóvá is szokták tenni, nem pont akkora összegről szólt az értesítés, mint amekkora a terhelés volt. Ennek oka - magyarázta Köpe Ildikó, az MKB üzletágvezetője -, hogy az sms-üzenet a vásárláskor (a bank elektronikus engedélyküldését követően) megy ki, a váltás viszont annak a napnak az aktuális devizaárfolyamán történik, amikor a terhelés megérkezik a bankhoz.

MAKARA KLÁRA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Majka egy időre visszavonul

Majka egy időre visszavonul

A "brazil Trump" megkönnyítette a fegyvervásárlást

A "brazil Trump" megkönnyítette a fegyvervásárlást

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat