E hét hétfőtől hét bank változtatott állami támogatású lakáshiteleinek kamatain. Általában drágítottak, a jegybanki alapkamat tavaly novemberi 3 százalékos emelésére hivatkozva, néhány pénzintézet azonban a legalább öt évre előre rögzített kamatozású kölcsöneit olcsóbban adja.

Visszaesett a banki lakáshitelezés januárban, egynegyeddel kevesebb (48 milliárd forintnyi) lakáscélú kölcsön fogyott, mint 2003. decemberben, s csak közel feleannyi, mint a tavaly csúcsot (90 milliárd) hozó júliusban - derül ki a Magyar Nemzeti Bank múlt szerdán közzétett összesítéséből. Januártól ugyanis több bank - köztük a lakáshitelek felét nyújtó OTP Bank Rt. és a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn árfolyamcsúcsot döntött Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB), valamint a HVB Bank Hungary Rt. - drágította állami támogatású hiteleit. Akkor arra hivatkoztak, hogy az állampapírok hozamai a forint euróval szembeni gyengülése miatt tavaly ősszel megugrottak (a forint euróárfolyama a szeptember közepi 254 forintról december elejére 272 forintra esett).

Kamatemelésüket az tette lehetővé a december 22-e után igényelt hitelekre, hogy attól a naptól a kormány döntése szerint a bankok mozgóvá, az állampapírhozamok változásához igazodóvá alakíthatják a december 12-e után megkötött ingatlan-adásvételi szerződésekkel igényelt állami kamattámogatásos lakáshitelek maximális - addig 5-6 százalékos - kamatszintjét (HVG, 2003. december 20.). E szerint a bankok havonta, a következő hónap első napjától az utolsóig terjedő időszakra az Államadósság-kezelő Központ Rt. (ÁKK) által közzétett irányadó - éves kamatperiódus esetén a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek, illetve ötéves kamatperiódusnál az ötéves állampapírok aukcióin az előző három hónapban kialakult - átlaghozamok alapján változtathatják az állami támogatású lakáshiteleik kamatait.

Mivel az ÁKK referenciahozamai február végén közel fél-egy százalékponttal voltak magasabbak a tavaly november véginél - az egyéveseké 10,47, az ötéveseké 8,81 százalék -, hétfőtől újabb kamatemeléseket hirdetett meg hét hazai bank. Ők egyébként addig vártak lakáshiteleik drágításával, amíg a forint erősödni kezdett. Úgy tűnik, a befektetők biztató jelként értékelik a Draskovics-csomagot, február elejétől folyamatosan erősödött a forint az euróval szemben, 268 forintról most hétfőn estére 256-ra. Ebből adódóan előbb-utóbb számítani lehet az állampapír-hozamok mérséklődésére is, azaz a pénzintézetek éppen akkor emeltek kamatot, amikor már talán inkább csökkenteniük kellene.

Igaz, hétfőn két bank (Erste Bank Hungary Rt., Raiffeisen Bank Rt.) is mérsékelte lakáshitelkamatait, további három - Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB), Budapest Bank Rt. (BB), OTP Bank Rt. - pedig nem változtatott, míg az FHB emelt és csökkentett egyszerre. Ám az Erste az általa tulajdonolt Postabank és Takarékpénztár Rt.-vel együtt, valamint a Raiffeisen most valójában korrigált, mert ők januárban az 1-1,5 százalékkal emelő többieknél jobban (2-3 százalékponttal) drágították új lakáscélú kölcsöneiket, míg az OTP Bank szintén januárban, az ÁÉB és a BB pedig februárban már ugyancsak lenyelette ügyfeleivel a keserű pirulát. Az FHB tíz évre előre rögzített kamatozású lakáshiteleit adja olcsóbban, igaz, a 0,06 (új lakások), illetve 0,04 (használtak) százalékpontnyi könnyítés csak jelképesnek tekinthető. Ráadásul kérdéses, egy adósnak érdemes-e 6, illetve 7,45 százalékos kamaton bebetonoznia magát 2014-ig, amikor Magyarország eurózónához való csatlakozása után (történjék az 2008-ban vagy 2010-ben) valószínűleg olcsóbban lehet majd bankkölcsönhöz jutni. Sőt szakértők a most lakáshitel-felvételen gondolkodóknak egyenesen azt javasolják, csak egy évre rögzítsék a kamatot, mivel arra számítanak, jövő márciusban a mostaninál alacsonyabbak lesznek a kamatszintek, így csak egy évig kell magasabb törlesztőrészletet fizetnie annak, aki ötéves kamatrögzítést vállal.

A magasabb kamatok egyébként csak a 2003. december 22-e után igényelt hitelekre vonatkoznak. Ám ha a korábbi hitelfelvétel esetén az adós például egy évre - vagy a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-nél (MKB) három hónapra - rögzítette előre a hitelkamatot, annál most többet kell fizetnie. De a 2003. június 16-a előtt nyújtott hitelekre a kamat a futamidő első öt évében - kezelési költséggel együtt - nem lehet több 8 százaléknál, a hatodik évtől kezdve pedig a kölcsönt az új lakás vásárlására, építésére fordítóknak maximum 5, a használt lakásra költőknek 6 százalék kamattal kell törleszteniük, míg a 2003. június 16-a és december 22-e közötti lakáshitelt igénylőknek végig 5, illetve 6 százalékkal.

Kedvezményekkel próbálja tompítani mindenesetre a hétfői kamatemelések hatását néhány bank. Az egyszeri - hitelbírálati, folyósítási, értékbecslési - díjakban és jutalékokban adnak engedményt. A CIB Bank Rt., az OTP Bank és a Raiffeisen mézesmadzagja, hogy lakáshitelei után nem számít fel hitelbírálati díjat, ezenfelül a CIB Bank még a folyósítási és a rendelkezésre tartási jutalékot is elengedi. Az FHB a május 31-éig, a HVB Bank Hungary Rt. a március 31-éig befogadott valamennyi támogatott lakáshitel-kérelmet bírálja el díjmentesen.

Emellett a lakáshitelt nyújtó pénzintézetek új termékekkel is előrukkolnak: az FHB-nál például hétfőtől igényelhető a Tandem hitel, amely annak lehet megoldás, akinek az 5 millió forintnyi támogatott lakáshitel nem elegendő, például egy használt lakás megvásárlására - közölte Zádori János FHB-szóvivő. A Tandem ugyanis egy 5 millió forintos támogatott lakáshitel és egy szintén 5 millió forintos piaci kamatozású hitel kombinációja, s az igényelheti, aki jogosult állami kamatkedvezményre. Ez után 5 millió forintig 7,5, 5 millió és 10 millióig 12 százalék közötti részre kamatot kell leszurkolni, öt évre előre rögzítve. A HVB-nél az az újdonság, hogy a támogatott lakáscélú hitelek már Lakáskassza-megtakarítással, illetve életbiztosítással is kombinálhatók, míg a CIB Bank hétfőtől deviza alapú konstrukciókat kínál azoknak, akik nem teljesítik az államilag támogatott lakáshitelekhez jutás feltételeit, vagy kedvezményeshitel-takarójuknál tovább akarnak nyújtózkodni.

Utóbbi pénzintézetet az vezérli, hogy a tavaly november végi jegybanki kamatemelés óta egyre népszerűbbek a külföldi pénzekben nyújtott lakáshitelek - osztotta meg tapasztalatait a HVG-vel a devizában hitelező Erste, Inter-Európa Bank Rt., MKB hármas. Az euró, illetve svájci frank alapú lakáskölcsönök kamata ugyanis közel 10 százalékponttal alacsonyabb a piaci kamatozású forinthiteleknél, évi 4-5 százalék, s az igényelhető hitelösszeg is akár nagyságrenddel magasabb lehet a forintkölcsönöknél. A CIB Bank a fedezetként felajánlott ingatlan értékének felére, az MKB a 70 százalékára ad hitelt, míg az IEB és az Erste 35, illetve 45 százalékára. Eközben nem kell jogosultságot igazolni a devizahitelek felvételéhez, és azt sem nézi a bank, hány effajta hitele van az illetőnek. Mindezért cserébe azonban van kockázat: ha a forint ismét gyengülne a többi devizával szemben, azon veszíteni lehetne.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Ahol annyi a kísértés

Ahol annyi a kísértés

Most Székesfehérváron tüntetnek a túlóratörvény ellen

Most Székesfehérváron tüntetnek a túlóratörvény ellen

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő