Apró lökést adhat csak a jegybank e hét hétfői újabb, negyed százalékpontos kamatcsökkentése a tavaly ősz óta növekedésnek indult magyar gazdaságnak. A Magyar Nemzeti Bank még kivár a nagyobb mértékű monetáris lazítással.

E hét hétfőn negyed százalékponttal, 12 százalékra mérsékelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a jegybanki alapkamatot keddi hatállyal, vagyis a tanács pontosan ugyanannyival csökkentett, mint két héttel korábban (HVG, 2004. március 27.). A befektetők reakciója is ugyanolyan meglepő volt hétfőn, mint két hete: a kamatcsökkentésre a forint nem gyengült, hanem enyhén erősödött a hazai bankközi devizapiacon, s az euróval szembeni árfolyama hétfőn este már 248 forint alá került. Pedig március 22-éhez képest összességében már fél százalékponttal alacsonyabb a jegybanki alapkamat, amelyhez igazodnak a piaci kamatok, elsősorban az állampapírhozamok, tehát forintbefektetéssel immár kisebb kockázatmentes haszon érhető el. Ennek ellenére ugyanezen idő alatt a forint iránti kereslet nem lankadt és a magyar pénz pozíciója folyamatosan javult; hétfőn 1 euróért mintegy 6 forinttal kellett kevesebbet adni a két héttel korábbinál. A közgazdasági tanoknak ellentmondó befektetői reakció oka, hogy a piac további kamatcsökkentéseket vár a jegybanktól. Sőt egyesek már most hétfőn is nagyobb mértékű lazításra számítottak, mivel úgy ítélték meg, ehhez a kedvező magyar gazdasági adatok és a világgazdasági konjunktúra elegendő alapot szolgáltattak.

A magyar gazdaság élénkülése 2003 őszétől tart, tavaly az utolsó negyedévben már 3,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), a Központi Statisztikai Hivatal múlt pénteki, a korábbi közlését 0,1 százalékponttal felfelé javító adata szerint 1 százalékkal jobban, mint 2003. július és szeptember között. Ilyen magas a gazdasági növekedés negyedéves üteme utoljára két éve volt. Ezúttal azonban jobban díjazzák elemzők a GDP megugrását a 2001 véginél, mivel az az export és a beruházások növekedéséből fakad, szemben a két évvel ezelőttivel, amikor a lakossági fogyasztás volt a húzóerő. 2003 utolsó negyedében az export a világgazdaság élénkülése miatt megnövekedett kereslet hatására három éve nem látott mértékben, 17 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, s a kivitel bővülése hosszú idő után először jelentősen meghaladta a behozatalét. Eközben a lakossági fogyasztás dinamikája három hónap alatt 5,2 százalékra esett, az előző háromhavi 9 százalékról.

Az is kedvező fejlemény, hogy a szaporodó külső megrendelések teljesítése érdekében a vállalatok fokozták beruházásaikat, miközben ipari termelésük és termelékenységük is nőtt. Igazán biztató ugyanis a reálbérek visszafogott növekedése, ami idén januárban mindössze 0,4 százalék volt, szemben az elmúlt két év 10 százalék feletti átlagával. Mindezek nyomán javult az ország pénzügyi pozíciója: az importnál jobban gyorsuló export miatt a folyó fizetési mérleg hiánya csökkenőben van, miközben jövedelméből a lakosság is egyre többet takarít meg, s egyre kevesebbet fogyaszt.

A kedvező adatoknak tudható be, hogy a forint az euróval szemben február elejétől folyamatosan erősödik, e hét hétfőn már közel 7 százalékponttal állt jobban. Míg februárban és március első felében kizárólag az úgynevezett forró pénzek áramlottak be az euró- és a forintkamatok közötti akkori több mint 10 százalékos különbség következtében, március második felében változott a helyzet, mivel már a hosszabb távra befektetők is megjelentek - állítják hazai kutatóintézetek és elemzők. Soha ennyi állampapírt még nem birtokoltak külföldi befektetők, mint múlt szerdán: 2408 milliárd forintnyit. Vonzóbbá vált az elmúlt két hétben a forint a külföldi befektetők számára azáltal is, hogy régióbeli versenytársai belpolitikai okokból gyengélkednek: a lengyel zloty a miniszterelnök lemondása, a szlovák korona pedig Meciar első fordulóbeli meglepő választási győzelme miatt.

A pozitív hangulatra jellemző, hogy a forint szárnyalását még az sem akasztotta meg, hogy az MNB múlt szerdán közzétette: a folyó fizetési mérleg hiánya 2003-ban 6,5 milliárd euró lett, közel 2 milliárddal több az előzetesnél. Igaz, ez a növekedés csupán módszertani változásból adódik, miszerint a külföldi befektetőknek a magyarországi cégeikbe visszaforgatott jövedelmét is tőkekivitelként szerepelteti az MNB. Tavaly azonban még ez a technikai ok is elegendő lett volna a forint gyengüléséhez. Ebből elemzők és kutatók arra következtetnek, a forint azért erősödik, mert kezd helyreállni a magyar gazdaságba vetett, a 2003. nyár eleji spekulációs rohammal megrendült befektetői bizalom, amit tovább erősített, hogy a jegybankárok e hét hétfőn úgy ítélték meg, alacsonyabb kamattal is teljesíteni lehet az MNB 2005. végi 4 százalékos inflációs célját.

Mostanában a hazai exportlobbi hangja is halkabb, mint volt 2002-2003 fordulóját követően, ami a Medgyessy-kabinetet az utóbb önkritikusan elhibázottnak minősített 2003. júniusi forintleértékelésbe, azaz az euróval szembeni ingadozási sáv eltolásába hajtotta (HVG, 2003. június 14.). A tavaly júniusi sáveltolás előtt egy euró 245-246 forintot ért, e hét elején pedig - miután múlt év végén a 272-es magasságot is megjárta - 248 forintot. Az exportőrök most mégis kevésbé panaszosak, mert fut a szekerük, a világgazdaság fellendülőben van, nő a megrendelésállományuk, ezért még a számukra kedvezőtlenebb valutakurzust is jobban elviselik. Ugyanakkor éppen a tavalyi tapasztalatokból okulva egyre többen védekeznek úgynevezett fedezeti ügyletekkel az árfolyamváltozások ellen, azaz úgy, hogy az ez évre tervezett dollár- vagy euró-árbevételüket egy határidős ügylet keretében előre rögzített árfolyamon eladják.

"A kedvező folyamatok azonban ma még sérülékenyek, ezért a monetáris tanács indokoltnak látja az óvatosságot és a fokozatosságot" - magyarázta a testület, hogy az optimista piaci hangulatban miért a befektetők várakozásainál kisebb mértékben, negyed százalékponttal csökkentette csak hétfőn kamatát.

A jegybank továbbra is a költségvetés miatt óvatos, ígéretek helyett ugyanis bizonyítékokra van szüksége ahhoz, hogy elhiggye, az államháztartási hiányt a GDP-hez viszonyítva az idén a kormány az önként vállalt 4,6 százalékos korláton belül tudja majd tartani. "A Draskovics-csomag csupán kozmetikázás, az államháztartás tartós konszolidálásához átfogó szerkezeti reformokra van szükség" - üzent például az elmúlt másfél év rossz kommunikációjára emlékeztetően a múlt héten Járai Zsigmond, az MNB elnöke a német Frankfurter Allgemeine Zeitungban. Szigor helyett azonban a pénzügyminiszter lazítana, legalábbis múlt pénteken Londonban - ugyancsak régi beidegződéssel - egy zárt ajtók mögötti beszélgetésen elemzőknek kijelentette: Magyarország 2005-től GDP-arányosan csak évi fél százalékpontnyit faragna az államháztartás előző évi deficitjén, a korábban vállalt 1 százalékkal szemben. "A kiadáscsökkentés nehezíti a gazdaság helyzetét, árt a kormány népszerűségének, és politikai kockázattal jár" - indokolt Draskovics.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől