Alig néhány ezer lehet azon banki ügyfelek száma, akiknek a múlt héten azért zárolták a számláit, mert nem egyeztették adataikat.

Az adatok egyeztetése miatti túlterheltségre hivatkozott az OTP Bank Rt., amikor csak másnap teljesített egy szerda délelőtt adott vállalkozói átutalási megbízást - panaszolta el a HVG-nek a bank egyik ügyfele. A pénzintézet egyik budai fiókjában közölték vele, az egyeztetéssel kapcsolatos sok munka miatt csak a délelőtt 10-ig beérkező átutalási megbízások teljesítésére volt erő, holott egyébként délután 2-ig fogadnak el ilyet. "Nagyon sok ügyfelünk volt" - mondta a HVG-nek az OTP egyik dolgozója, de szerinte nem az egyeztetések, hanem egy aktuális adóhatárnap miatt fogadták aznap csak délelőtt 10-ig az átutalási megbízásokat. Erről a fiókban kifüggesztett tájékoztatóból értesülhettek is az ügyfelek. "Jóval több ügyfél volt a bankfiókokban szerdán, de nem volt komoly fennakadás" - foglalta össze a bankok tapasztalatait Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

A pénzügyi szolgáltatókat - a bankok mellett a biztosítókat, brókercégeket is - a tavaly februárban elfogadott, a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény kötelezte arra, hogy ügyfeleikről hat különbözö azonosító adatot tartsanak nyilván. A banki tumultustól tartva az Országgyűlés tavaly év végén az adatkiegészítés eredeti, december 31-ei határidejét április 1-jére módosította, illetve lehetővé tette a képviselő útján történő azonosítást is. A vállalati ügyfeleknek a cég nevéről, székhelyéről, főtevékenységéről, azonosító okiratának számáról, a képviseletére jogosultak és a kézbesítési megbízott adatairól kellett nyilatkozniuk. A lakossági ügyfeleknek a családi és utónevüket, születési helyüket és annak idejét, anyjuk leánykori családi és utónevét, állampolgárságukat és lakcímüket tartalmazó okmányokat kellett bemutatniuk az azonosításkor. Emellett arról is kellett nyilatkozni, hogy a szolgáltatásokat kizárólag saját nevében veszi-e igénybe az ügyfél. Sok esetben gondot okozott a hajléktalanok azonosítása, amelyre egyebek között a Hajléktalanok Jogvédő Fóruma is felhívta a figyelmet. A Pénzügyminisztérium szerint ha a hajléktalan lakcímet igazoló hatósági igazolványa tartalmazza a "lakcím nélküli" bejegyzést, a pénzügyi szolgáltatónak azt kell lakcímként rögzítenie.

A legtöbb hazai bank nem tette közzé, hány ügyfele maradt el az azonosítással. Egy éve még több mint 1 millió banki ügyfél adatai voltak hiányosak, ez a szám február végére 150-200 ezerre csökkent. A CIB Bank Rt.-nél Zimay Judit szóvivő szerint két héttel április 1-je előtt hozzávetőleg 4 ezer ügyfél nem teljesítette e kötelezettségét, de a határidő lejárta után már elenyésző volt a mulasztók száma. A K&H Bank Rt. ügyfelei szinte teljes körével megtörtént az adategyeztetés. Az OTP sajtóosztálya szerint körülbelül 20 ezer számlát függesztettek fel adathiány miatt, de ezek többsége alvó - azaz forgalmat nem bonyolító - devizaszámla.

Ezeket a számlákat - akárcsak az adategyeztetést elmulasztók forintszámláit - a bankok április 2-án befagyasztották, azaz az ezekről indított átutalási megbízásokat nem teljesítik, s a hozzájuk csatlakozó bankkártyák sem használhatók. A számlára érkező átutalásokat a pénzintézetek jóváírják, de a hiányzó adatokkal rendelkező ügyfél nem fizetheti ki a számlájáról például a közüzemek állandó átutalással vagy csoportos beszedési megbízással kiegyenlítendő díjait. A számlakorlátozásokat az adategyeztetés után - történjék bár az a határidő után - azonnal feloldják, és a számla már aznap forgalomképes, a bankkártyás vásárlás és pénzfelvétel azonban csak a következő munkanapon válik lehetségessé. Az elkésett adategyeztetés miatt külön díjat sem rónak ki a bankok.

FINCZICZKI BÉLA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot