A felügyeleti biztos irányítása alatt álló Kárpátia Hitelszövetkezet márciusi közgyűlése olyan tisztségviselőket választott meg, akik többsége eddig a Baumag-cégcsoportban serénykedett.

,,Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Kérem, szíveskedjen a rendelkezésére álló eszközökkel élni, kivizsgáltatni a Kárpátia Hitelszövetkezetnél tett felügyeleti biztosi tevékenységet!" - írta március 31-én Polt Péter legfőbb ügyésznek Molnár László szocialista országgyűlési képviselő. A politikus azt szeretné bizonyíttatni, hogy Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke alkalmatlan a posztjára. A honatya levelének apropója a budaörsi székhelyű Kárpátia március 22-ei közgyűlése volt, ahol a 3 ezer fős tagságból mindössze 27 jelenlévő választott új igazgatóságot (it) és felügyelőbizottságot (fb). A közgyűlés törvénytelen, mert azt nem a felügyeleti biztos, hanem a nem létező it hívta össze - jelentette ki az egyik hitelszövetkezeti tag, Bluszt Ernő, aki megtámadta a közgyűlés határozatait a cégbíróságon.

A Kárpátia élére egyébként épp azért küldött a PSZÁF tavaly augusztus 4-én biztost, mert a hitelszövetkezetnek nem volt legitim, a cégbíróság által bejegyzett vezetése. A PSZÁF múlt pénteki határozata szerint a biztost csak akkor hívják vissza, ha az új vezérkart regisztrálja a cégbíróság. A két hete megválasztott tisztségviselők többsége a 12 ezer befektetőnek 40 milliárd forinttal tartozó Baumaghoz (HVG, 2004. március 27.) kötődött. Az elnökjelölt Fónad Csaba például a tevékenységét a minap tőkehiány miatt beszüntető Baumag-céget, a Királybróker Rt.-t vezette, az fb három megválasztott tagja, Németh József, Divisch János és Csiszár Géza pedig idén január végén lett a brókertársaság fb-tagja, korábban pedig más Baumag-vállalkozásokban bukkantak fel. A Kárpátia új it-jének egy másik tagja, az egykor a Magyar Hitel Banknál (MHB) dolgozott Szauter Tamás is Balázs Lászlónak, a Baumag-csoport fejének az üzlettársa: az Orbán-kormány idején együtt vettek részt az úgynevezett martinsalakos házak 2,5 milliárd forintos újjáépítésében, amelyben a Baumag építőipari cége volt a fővállalkozó. Az ügyben "túlszámlázás" gyanúja miatt a kormányváltás után rendőrségi nyomozás is folyt, majd bizonyítékok híján lezárták.

Személyes összefonódásról nincs szó, hiszen a Kárpátia frissen megválasztott vezetői "további karrierjüket nem a Baumag berkein belül képzelik el" - reagált a HVG kérdéseire írásban Balázs László, aki szerint az érintettek feladták baumagos tisztségeiket. "Azon múltbéli törekvésünkről, hogy a Kárpátia Hitelszövetkezettel szorosabb együttműködést alakítsunk ki, üzleti megfontolások miatt lemondtunk" - olvasható Balázs levelében. A korábban győri székhelyű, vegetáló hitelszövetkezetben 2001-ben jelent meg tagként Balázs az üzlettársaival, majd további részjegyvásárlásokkal több mint 50 millió forintot fektettek be. A Baumag emberei keresték meg az egykori iparbankházbeli vezérigazgató-helyettes Császár Lajost, aki akkor épp a PSZÁF-nál dolgozott, hogy vállalja el a hitelszövetkezet vezetését. A következő évben az akkor 80 millió forintos tőkét papíron 300 millió forintosra emelték, elsősorban az új tagok, ám ebből 120 milliót nem fizettek be.

A bankocska közben egy másik, a Properteam Ingatlanforgalmazó és Befektetésszervező Kft.-hez köthető vállalkozói csoport figyelmét is felkeltette. A 2003. májusi közgyűlésen az új befektetőknek is sikerült tisztségviselőket delegálniuk a Kárpátiába. A hitelszövetkezet fb-jében akkor tag Balázs azonban a cégbíróságon megtámadta a konkurencia embereinek a bejegyzését, majd ellenközgyűlés összehívását kezdeményezte, ahol már az ő bizalmasai nyerték el a vezető tisztségeket. Míg a PSZÁF előbb 2003. június 26-án az első, majd július 10-én a második közgyűlés által megválasztott tisztségviselőket is engedélyezte, a cégbíróság egyik testületet sem jegyezte be, elfogadva az ellenérdekű felek beadványait. A két közgyűlés között alaposan átalakult a szövetkezet tagsága. A Kárpátiába ugyanis sebtében mintegy 1500 olyan tag lépett be a minimálisan előírt jelképes 100 forinttal, aki a Baumag Szövetkezetnek vagy a kisbefektetője, vagy az alkalmazottja volt. Emiatt az első, májusi közgyűlés által megválasztott it magánnyomozót bízott meg a történtek felderítésével. A magánnyomozó 2003. novemberre elkészült jelentéséből kiderül, hogy szervezett, tömeges beléptetésekről volt szó. Ugyanazok a tanúk ugyanis egy nap alatt az ország különböző, egymástól több száz kilométer távolságban lévő városaiban adták a nevüket belépési nyilatkozatokhoz, ami lehetetlen, hacsak nem előre "legyártott" papírok szerepeltek. Ha így volt, a Baumag toborozta tagok beléptetése és az "egy tag-egy szavazat" elv alapján szerzett befolyás törvénytelen lehet.

Számos kérdés vetődik fel a PSZÁF által delegált biztos, a pénzintézeti gyakorlattal nem rendelkező, egykori sárbogárdi közgazdász téeszelnök Tihanyi László tevékenységével kapcsolatosan is. Tihanyit a HVG információi szerint a Hitelszövetkezetek Első Hazai Önkéntes Betétbiztosítási és Intézményvédelmi Alapja (HBA) - amelynek fb-elnöke volt - javasolta a PSZÁF-nak, és a HBA is fizeti. Tihanyi regnálása alatt a Kárpátiának nem ment túl jól: 2003-ban 105 millió forintos veszteséget szenvedett el. A be nem fizetett tőkeemelést és e veszteséget le kellett írni, ami miatt a tagok elveszítették tőkéjük 62 százalékát. Meglehet, az idén tovább nőnek a veszteségek, hiszen Tihanyi tavaly két Baumag-érdekeltségnek, a Király Lízing Kft.-nek és a Kamaraerdei Tüzép Kft.-nek is nyújtott 51-51 millió forintos, idén ősszel lejáró, 16 százalékkal kamatozó kölcsönt, amelyek fedezetéül a Baumag-csoport egyes budapesti ingatlanjai szolgálnak. Csakhogy a hitelintézet egy ügyfélcsoportnak nem nyújthat a mozgósítható tőkéje 25 százalékánál nagyobb összegű kölcsönt, ami a Kárpátia esetében maximum egyszer 51 millió forint lehetett volna. Ezért Bluszt Ernő a PSZÁF elnökéhez fordult, azt kérve: tegye meg a megfelelő intézkedéseket a Kárpátia törvényes működésének a helyreállítására, amiért az elmúlt nyolc hónapban épp a felügyeleti biztos felelt.

GYENIS ÁGNES

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen