Aki egy polgári jogvita eldöntését bíróságtól kéri, illetékként a perindításkor a követelt érték 6 százalékát kell...

Aki egy polgári jogvita eldöntését bíróságtól kéri, illetékként a perindításkor a követelt érték 6 százalékát kell lerónia, úgy, hogy az nem lehet kevesebb 7 ezer forintnál, míg a felső határ 900 ezer forint. Feleekkora összeget, a követelt érték 3 százalékát kell csak befizetni akkor, ha valaki nem perindítással kezd, hanem fizetési meghagyás kibocsátását kéri a bíróságtól. Papp Gábor ügyvéd a HVG kérdésére hangsúlyozta: csak akkor érdemes fizetési meghagyással nyitni, ha a jogosult majdnem biztos lehet benne, hogy a másik fél nem vitatja a követelést, ellenkező esetben csak időt veszít. Újabb 6 százalékot kell leróni, ha valamelyik fél nem fogadja el az elsőfokú ítéletet, és fellebbez - de csak a jogorvoslattal támadott rész arányában. A bírói döntés jogerőssé válásakor a pervesztesség-pernyertesség mértékében elszámolják a felek között az illetékköltséget. Ha például egy 10 millió forintban megjelölt követelésből a felperes javára csak 5 millió forintot ítélnek meg, akkor az összesen 600 ezer forintos illetéket végül fele-fele arányban viselik a felek.

Szükség lehet az ítélet végrehajtó segítségével történő kikényszerítésére - ez további 1, illetve 3 százalék, attól függően, hogy helyi vagy megyei, fővárosi bíróság verdiktje vált-e jogerőssé. Fizetni kell természetesen az ügyvédnek is. Hogy mennyit, az nemcsak az ügy jellegétől, de a jogi képviselő "befutottságától" is függ, a tényleges ügyvédi díj néhány tízezer forinttól csillagászati összegekig terjedhet. Jellemző, hogy az idén az állam a rászorulók számára jogi segítségnyújtást kínáló ügyvédek, közjegyzők munkája ellenében 2300 forintos óradíjat érvényesít.

A rászorulók megúszhatják az illeték megelőlegezését, rendkívüli esetben a megfizetését is, ha úgynevezett illetékfeljegyzési jogot vagy költségmentességet kérnek. Előbbi esetben nem kell előre leróni az illetéket, de az eljárás végén a pervesztesség mértékében fizetni kell, míg a költségmentességi kedvezményt kapott személynek semmiképp sem kell illetéket fizetnie. Nem hivatalos becslések szerint ha minden jól megy, egy-másfél évvel a keresetlevél beadása után már jogerős ítélet születhet, de ennél sokkal tovább is húzódhat az eljárás.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Jobb a békesség

A kamarák mellett működő, s a gazdasági tárca által finanszírozott békéltető testületek ingyen és gyorsan rendezhetik az ügyfél és a bank vagy biztosító közötti vitát, ha a felek alávetik magukat a döntésnek.

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki