Tizenkét magánszemély bankszámláját zárolta a bíróság a K&H Equities Rt.

Tizenkét magánszemély bankszámláját zárolta a bíróság a K&H Equities Rt., pontosabban Kulcsár Attila ügyfelei közül, együttesen közel 400 millió forint értékben. (A brókerbotránnyal kapcsolatba került cégeknél - az Equities összeomlása előtti utolsó pillanatokban még kifizetett Állami Autópálya-kezelő Rt.-nél, a Britton-cégeknél, a korábban Mudura Sándor nagyváradi plázaépítő vállalkozó és Magyarországon élő, hasonnevű fia tulajdonában álló szolnoki Ramexa Rt.-nél és az Energiasegély Alapítványnál - ennek az összegnek a tízszeresét zároltatták a hatóságok.) A magánemberek között találhatók ismert személyiségek, vállalkozók. Így például a jogász Kelemen László, aki korábban a jegybank kisgazdák által delegált felügyelőbizottsági tagja volt, Mile Csaba, Fideszhez közelinek mondott üzletember, Nyúl Sándor, a Demján-cégcsoporthoz tartozó TriGránit Rt. vezérigazgatója. Két "bankos" is áldozatául esett a zárolásnak, egyikük Bernhardt Tibor, a K&H volt humánpolitikai főnöke, akit saját bankja jelentett fel a rendőrségen azért, mert 2001-ben állítólag Kulcsár közreműködésével 20 millió forintot kapott az ír offshore cég Montrade Ltd. közvetítésével, miközben saját bankcsoportbeli megtakarításai csak 8,5 millió forintra rúgtak. Másikuk az OTP Bank Rt. dél-alföldi regionális igazgatóságának ügyvezetőigazgató-helyettese, aki korábban a K&H-bankcsoportnál töltött be különféle funkciókat, s aki ügyvédje útján tiltotta meg nevének leírását.

Zár alá vette a bíróság például Csehik Ágnes vagyonának egy részét is, aki annak a Muskovszky Gábor ügyvédnek a cégtársa például a Csehik Szolgáltató Bt.-ben (s a lakcímük is azonos), aki ismert alvilági vezetőket, köztük a meggyilkolt Prisztás Józsefet, valamint Döcher Györgyöt védte. Muskovszky 1999-ben Kulcsár Attilával egyetemben alapító tulajdonosa volt a KH Invest Befektetési Tanácsadó Kft.-nek, amelyben tulajdonosként vagy tisztségviselőként Kulcsár kiemelt ügyfélkörének több illusztris tagja is felbukkant: Kerék Csaba, a magyarországi Britton-cégek főnöke, Matics Brigitta, Kulcsár exmenyasszonya, Nyúl Sándor, továbbá Csehik Ágnes fia, Marczali Tamás, aki az ügyvezetői székben követte Kulcsárt 1999 nyarán, vagy Forró Tamás médiavállalkozó és galériatulajdonos. (Egyébiránt Kulcsár személyi taxisa, a kiemelt ügyfeleknek pénzt és dokumentumokat szállító, a büntetőügyben ma már gyanúsított Szekér Gyula a Magyar Nemzetnek kiszivárogtatott, rendőrségi tanúvallomásában azt állította: sokszor vitt pénzt Forrónak, aki műkincsügyleteket is folytatott Kulcsárral.)

A "zároltak" között akadnak olyan ügyfelek is, akik állításuk szerint akaratukon kívül kerültek Kulcsárhoz. Egyikük egy kanadai-magyar élelmiszeripari cégcsoportot vezető és részben tulajdonló nagyvállalkozó, akinél magánszemélyként a legtöbbet, 108 millió forintot zároltak. A vállalkozó - emlékezett vissza - még Erős János vezérigazgatósága idején lett a K&H kiemelt kliense. Ám 2002-ben kivette a pénzét a brókercégtől, mert egy nagyberuházásba fogott. A pénzt a Montrade utalta át neki, de mivel - állítása szerint - az erről szóló kimutatást a K&H Equities küldte, nem gyanakodott semmire. Egy másik ügyfél 2000-ben kapott átutalást a Montrade-től, s a bizonylaton szerepelt a nevében megtévesztő, de a K&H-bankcsoporthoz soha nem tartozó KH Invest neve is. Ez utóbbi kliensnek feltűnt a pénz szokatlan útja, amit Kulcsár azzal indokolt, hogy nem akarja az ügyfél befektetéseit idő előtt feltörni, mert akkor kisebb lenne a hozam, ezért a lejáratig "kölcsönad" neki annyit, amennyire épp szüksége van. A szóban forgó kliens tavaly nyáron a Pannonplast-ügy kipattanása után vette ki a pénzét a brókercégből, amelyet most teljes egészében zároltak, s mivel készpénze már nincs, egyebek között bútorokra jegyezte be a zárlatot a végrehajtó. Hasonló vár Kulcsár egyik legkisebb összegű ügyfelére, aki a család 5 millió forintnyi megtakarítását forgatta a K&H brókercégénél, majd vette onnan ki, pechjére úgy, hogy a Montrade utalta azt át neki. Kulcsárt - állította - nem is ismerte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Kitántorgó károsultak

New York állam bíróságáig is elmennek a K&H Equities Rt. egyes, Kulcsár Attila által megkárosított ügyfelei, akiknek a követelését a budapesti bankcsoport nem ismeri el.

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

Így vette át a Prima Primissima közönségdíját L. Ritók Nóra

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar