Dacára annak, hogy az Amstel Rt.-nek a Brau Rt. felvásárlására tett ajánlatát a felügyelet még tavaly novemberben felfüggesztette, gőzerővel folyik a két magyarországi söripari cég egyesítése.

Múlt csütörtökön a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) egy darab Heineken Holding N.V.-részvényt vásárolt a frankfurti tőzsdén 33,43 eurós árfolyamon, hogy részt vehessen a holland söripari társaság április 29-ei amszterdami éves közgyűlésén. A TEBÉSZ kérdéseket kíván feltenni a Heineken felső vezetőinek annak kapcsán, hogy a hollandok, magyar leánycégükön keresztül, tavaly szeptemberben törvénysértő módon bekebelezték a magyarországi Brau Union Hungária Sörgyárak Rt.-t - közölte a HVG-vel Dióslaki Gábor, az érdekvédelmi szervezet elnöke. Ugyanezzel a céllal a legnagyobb Brau-kisbefektető, a 4 százaléknyi gazda Concorde Befektetési Alapkezelő Rt. is bevásárolta magát a Heinekenbe - tájékoztatott Szabó László, az alapkezelő vezérigazgatója. A TEBÉSZ-Concorde kettős akciójának célja elsődlegesen a Heineken tulajdonosainak felvilágosítása - mint Dióslaki fogalmazott - a magyar és az EU-s szabályozást is teljesen figyelmen kívül hagyó Heineken-csoport magyarországi tevékenységéről és a magyar Brau-kisbefektetőkkel vívott háborújáról.

A tavaly szeptember óta tartó sörgyári capriccio tétje, hogy az osztrák Brau-Beteiligungs AG, illetve az annak tulajdonában lévő Brau Union AG közel kétharmadát tavaly májusban megvásároló Heineken-csoport hajlandó-e a Brau magyar kisbefektetőinek a részvényeikért közel ugyanannyit fizetni, mint az osztrákoknak (HVG, 2003. október 4.). A sógorok az idén februárban lezárult felvásárlási akcióban 127,27 eurót (ami akkor 33 727 forintot ért) kaptak részvényenként, ezzel szemben a magyaroknak a Heineken szeptemberben csak 12 273 és 12 806 forintot ajánlott osztalékelsőbbségi, illetve törzsrészvényeikért, leánycégén, az Amstel Sörgyárak Magyarország Rt.-n keresztül.

A kisbefektetők a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletében (PSZÁF) is csalatkoztak. A PSZÁF annak ellenére nem függesztette fel a Heineken-leány Amstel 93,2 százaléknyi szavazati jogát a Brau Union Hungáriában, hogy a felügyelet tavaly októberben megállapította: a hollandok megsértették a hatályos tőkepiaci törvényt (tpt), amikor egy hónappal korábban előzetes PSZÁF-engedély nélkül szereztek befolyásoló részesedést a magyar sörcégben. Eltérő tpt-értelmezésük miatt a TEBÉSZ, két magánszemély és a Concorde Befektetési Alapkezelő perek sorozatát zúdította a PSZÁF-ra, valamennyi, a Brau-felvásárlással kapcsolatos határozata hatályon kívül helyezéséért, illetve azok bírósági felülvizsgálatáért, vitatva az Amstel befolyásszerzésének jogosságát. Sőt a TEBÉSZ még fel is jelentette Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét a rendőrségen jogosulatlan adatkezelés miatt, mondván, a felügyelet eltitkolta a szervezet által kért közérdekű adatokat az Amstel Brau-befolyásszerzésének vizsgálatáról. A befektetők keserűségét csak részben enyhítette, hogy a PSZÁF tavaly novemberben felfüggesztette a vitára okot adó felvásárlási ajánlatot.

A Heineken magyarországi hatalomátvétele az Amstel tavaly szeptember eleji vitatott befolyásszerzése óta is zavartalanul folyik. Január 1-jétől például a Brau Union Hungária értékesíti az Amstel termékeit Magyarországon egy tavaly december végén kelt, határozatlan időre szóló kizárólagos szállítási szerződés keretében, emellett munkavállalókat vesz át a magyarországi Amsteltól és vagyontárgyakat is vásárol tőle. Arról is döntés született, hogy április 30-án bezár a komáromi Amstel-sörgyár, s termelését Sopronba, a Brauhoz helyezik át. Nico Pinotsis Amstel-vezérigazgató szerint a hollandok az Amstel és a Brau fúziójának jogi és operatív részét elkülönítve kezelik, így értelmezése szerint ez utóbbit a Brau-felvásárlási ajánlat felfüggesztése nem érinti.

Más véleményen van a TEBÉSZ. "Minden olyan esemény, amely az Amstel és a Brau közös működésével függ össze, sérti a Brau-kisbefektetők érdekeit" - olvasható abban a levélben, amelyet a szövetség tavaly december elején írt az Amstel igazgatóságának (it), s amelyben egyúttal azt követelte, "a jogvita lezárásáig állítsák le a fúziót". A szállítási szerződés egyébként a PSZÁF-nak is szemet szúrt, legalábbis a felügyelet január közepén bekérette a megállapodást, két hónap múlva azonban a PSZÁF arról határozott, hogy az Amstel és a Brau megegyezése nem sérti a felvásárlási szabályokat. A TEBÉSZ furcsállja, hogy a PSZÁF ellen indított perekbe az Amstel a felügyelet mellett avatkozik be, még abban a perben is, amelyben a szövetség az Amstelre 1 millió forintos bírságot kiszabó PSZÁF-határozatot támadja.

Az Amstel nem javasolja osztalék kifizetését a Brau Union Hungária e hét csütörtöki éves közgyűlésén, pedig a soproni cég 1994-es tőzsdei bevezetése óta minden évben juttatott nyereségéből tulajdonosainak. "Úgy viselkednek a hollandok, mint a kisgyerekek a homokozóban" - érzékeltette Dióslaki, hogy szerinte az osztalék visszatartása csak egy újabb fricska az Amstel részéről a kisbefektetőknek azért, mert pereskedésre kényszerítik. Igaz, a Brau Union Hungária 2,7 milliárd forintos 2003. évi adózott nyeresége reálértéken 1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, az idén pedig a cég a tavalyinál többet kíván beruházásra fordítani, csakhogy eredménytartaléka 7,7 milliárd volt 2003 végén, amiből bőven futná osztalékra és beruházásra egyaránt. Hogy a cég szénája jól áll, arra az is bizonyíték, hogy nincs hiteltartozása - vélik elemzők.

A biztos anyagi háttér miatt nem értik a kisbefektetők, miért kukacoskodik velük az Amstel. Azzal ugyanis, hogy a TEBÉSZ által követelt 28 ezer forintnak csak kevesebb mint a felét hajlandó kifizetni részvényeikért, 8 millió eurót spórolna, miközben az osztrák Brau-kisbefektetők kivásárlása 742 milliójába került a Heineken-csoportnak. Ráadásul még azt is elveszíthetik a vámon, amit nyernek a réven, ha még sokáig húzódik a felvásárlás. Tavaly ősszel ugyanis a hírek szerint a Heineken 110 millió eurót zárolt a magyar Brau bekebelezésére a holland ING Banknál vezetett számláján, amikor 1 euró 258 forintot ért, miközben a forint árfolyama még a múlt heti gyengülés után is eurónként 250 közelében állt kedden. Ráadásul a zárolt pénzt a Heineken évi 5 százalék körüli kamatozású bankhitelből teremtette elő, s számlakövetelésként minden bizonnyal alacsonyabb kamatot kap rá.

A felbőszített Brau-kisbefektetők azzal fenyegetőznek, hogy a cég csütörtöki közgyűlésén kellemetlen perceket szereznek majd a tulipánosoknak, mivel vitatják szavazati jogukat. A TEBÉSZ szerint a jóváhagyott ajánlat hiányában az Amstel 93,2 százalékos szavazati jogával nem élhet, a Brauban tulajdonosi jogosítványokkal csak a 6,8 százaléknyi szavazattal bíró kisbefektetők rendelkeznek. Erre hivatkozva az utóbbiak több napirendi pont felvételét javasolták, például a Brau it-jét - német mintára - megválasztó felügyelőbizottság visszahívását. Attól tartanak, ha nem lépnek közbe, olyan döntések születnek, amelyek miatt majd pernyerés esetén sem lehetne visszaállítani az eredeti állapotot. Borsot törne a hollandok orra alá a Brauban tulajdonos kilenc hazai nyugdíjpénztár azzal is, hogy az összesen 90 ezer tagjuknak küldött félévi értesítőikben - mint azt tervezgetik - arról is tájékoztatást adnának, hozamuk még magasabb lehetett volna, ha az Amstel magasabb áron lett volna hajlandó megvenni sörgyári papírjaikat. Emellett kihangsúlyoznák, hogy e tényt a pénztártagok hazai sörfogyasztási szokásaikban vegyék figyelembe.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Osztrák Brau-per

A holland Heineken tavalyi Brau-felvásárlásának hírére - amikor a holland cég két lépcsőben megszerezte az osztrák...

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja