A holland Heineken tavalyi Brau-felvásárlásának hírére - amikor a holland cég két lépcsőben megszerezte az osztrák...

A holland Heineken tavalyi Brau-felvásárlásának hírére - amikor a holland cég két lépcsőben megszerezte az osztrák Brau Union AG és a vele szervezetileg összefüggő, Brau-Beteiligungs AG (BB) 98,7 százalékát - még novemberben pert indított a linzi sörcég egykori tulajdonos családjai ellen a hajdani kisebbségi tulajdonostárs, Helmut Marsoner. Marsoner, aki Ausztria-szerte ismert gazdasági szaktekintély és adótanácsadó, 2001 áprilisában szállt ki a BB AG-ból. Most mintegy száz további egykori BB-tulajdonossal együtt azért perli a volt többségi tulajdonosokat, osztrák sörgyáros családokat, hogy a cég vezérigazgatója, Karl Büche szándékosan félrevezette őket. Három éve ugyanis kizárta annak lehetőségét, hogy külföldi partnerrel álljanak össze, és elutasította a cégcsoport bonyolult szerkezetének egyszerűsítését is - ezért adták el Marsonerék 10 százalékos tulajdoni hányadukat 15 millió eurónak megfelelő összegért. A kivásárlás után nem sokkal azonban Büche hozzálátott a konszern szerkezeti átalakításához és a külföldi partnerkereséshez. Lépései nyomán a két Brau-vállalat részvényeinek árfolyama megháromszorozódott a változatlan eredmény ellenére, s a Heineken a kivásárláskor 1,9 milliárd eurót kényszerült fizetni, amiből 796 millió jutott a BB AG-ben tulajdonos családoknak. A Marsoner körül tömörülő hajdani kisebbségi tulajdonosok most kérik a nekik fizetett vételár és a családoknak jutó Heineken-féle vételár 10 százaléka közötti különbséget, 53 millió eurót. Szakértők arra számítanak, hogy három-öt évig is elhúzódhat a perpatvar.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Amszterdamba kéne menni

Dacára annak, hogy az Amstel Rt.-nek a Brau Rt. felvásárlására tett ajánlatát a felügyelet még tavaly novemberben felfüggesztette, gőzerővel folyik a két magyarországi söripari cég egyesítése.

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Megadta magát a Microsoft a Google-nek

Megadta magát a Microsoft a Google-nek

Meghalt a legismertebb orosz jogvédő

Meghalt a legismertebb orosz jogvédő

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után