A felelősségbiztosítás fennállását külföldön igazoló zöldkártyára már nincs szükség az Európai Gazdasági Térség 28...

A felelősségbiztosítás fennállását külföldön igazoló zöldkártyára már nincs szükség az Európai Gazdasági Térség 28 országában járva, a rendszám alapján külföldön is minden kocsit biztosítottnak kell tekinteni. Ha olyan, a térségen kívüli országból érkezik Magyarországra autós, amelynek a felelősségbiztosítása nem érvényes nálunk - például ez a helyzet az oroszokkal -, vagy olyanból, amely tagja a zöldkártyaegyezménynek, de az illető nem hozott magával zöldkártyát, továbbra is a határőröknél köthető felelősségbiztosítás, az úgynevezett határbiztosítás a megoldás. Ezzel kiváltója immár nemcsak Magyarországon, hanem az unió többi országában is autózhat. Havi díja személyautókra 30 ezer forint, teherkocsikra 21 ezer forint. Az egy hónapos változat megvásárlása fejében a magyar autós biztosítók által alakított biztosítási közösség viseli harminc napig a felelősséget az adott kocsi minden károkozásáért - immár uniószerte. Ez a biztosítók számára változatlan tarifáért az eddiginél nagyobb, pontosabban az egész európai út időtartamára fennálló kockázat vállalását jelenti.

Egy fontos változás érinti most Magyarországot is e téren: mivel Törökország nem ismeri el az immár EU-tag, görögök lakta Ciprust, mostantól az EU-tagok sem fogadják el a török felelősségbiztosítást, illetve az azt tanúsító török zöldkártyát. Ha a magyar határon át lép be török kocsi az EU-ba, magyar "határbiztosítást" kell kiváltania a határőrségnél, harminc napra vagy egy évre, s ezzel ugyancsak megugorhat e biztosításfajta forgalma - és az ennek nyomán kifizetendő károk összege.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Legjobb otthon

Uniós ország polgáraiként a magyarok Budapesten, anyanyelvükön járhatnak el felelősségi káruk rendezése érdekében, ha azt külföldi, de EU-országban biztosított gépjármű okozta.

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

Ős LCD tévé, régi számítógép és nyomtató: eladó egy közel 30 éves egyedi Rolls-Royce

Ős LCD tévé, régi számítógép és nyomtató: eladó egy közel 30 éves egyedi Rolls-Royce

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját