Az Államadósság-kezelő Központ Rt.

Az Államadósság-kezelő Központ Rt. (ÁKK) április közepi megbízása alapján a brit HSBC bank és a Lehmann Brothers 500 millió angol font összegű, 2014-ben lejáró, évi 5,5 százalékos kamatozású államkötvény kibocsátását szervezi meg. Ezzel először kerül sor fontkötvény kibocsátására a magyar államadósság történetében. Az EU-hoz szombaton csatlakozó országok közül második lesz Magyarország, Lengyelország ugyanis két éve már végrehajtott egy 400 millió fontos értékesítést.

Az ÁKK időzítését elemzők azért tartják jónak, mert a szigetországi befektetők mostanában favorizálják a fejlődő, illetve felzárkózó gazdaságok adósságpapírjait. Ez év januárjában például Mexikó vett fel 500 millió fontnyi kölcsönt. A brit állampapírhozamok az elmúlt egy évben estek, a 2014-ben lejáró papíroké például a tavaly áprilisi 5,3 százalékról ez év áprilisára 5 százalékra.

Régi szokást melegít fel viszont az ÁKK azzal, hogy 50 milliárd japán jen értékű, 2009-ben lejáró, fix kamatozású úgynevezett szamurájkötvényeket dob majd piacra a távol-keleti Daiwa és Nomura cégek szervezésében. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis 1987 és 1997 között 28 ízben bocsátott ki szamurájkötvényt, mintegy 840 milliárd jen értékben (HVG, 2000. május 27.). A font- és jenkötvények, valamint a januárban piacra dobott, 1 milliárd eurónyi, 2014-ben lejáró, 4,5 százaléknyi kamatozású kötvények értékesítéséből befolyó összegeket az ÁKK a 2004-ben lejáró államadósság törlesztésére fordítja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Tavaszi zsongás

A hazai gazdasági növekedés meglódulásának jeleként áprilisban három magyar pénzintézet is jelentős összegű kölcsönt vett fel külföldön, hogy a felfutó hitelkeresletet ki tudja elégíteni.

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem sikerült megbuktatni a lengyel kormányt

Nem sikerült megbuktatni a lengyel kormányt

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!