Hiteles vagyonértékelés híján pillanatnyilag senki sem tudja megmondani, elegendő-e a Pilis-Invest szövetkezet vagyona arra, hogy kifizesse belőle 11 milliárd forintot követelő befektetőit.

A napokban kap meghívót a befektetőinek március 2-a óta nem fizető Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet hatvan érintett tagja a május közepére összetrombitált küldöttgyűlésre. A küldötteknek - ilyeneket az ötszáz főnél nagyobb taglétszámú szövetkezetekben választhatnak a tagok, s a Pilisnél is e rendszer működik - arról kell dönteniük, elkezdje-e vagy sem a szövetkezet a tulajdonában álló ingatlanok értékesítését, hogy a befolyó pénzből legalább részben kifizethesse 4 ezer, összesen 11 milliárd forintot követelő befektetőjét. A befektetők egyben tagok is: legalább egy darab, 5 ezer forintos részjegy megvásárlása volt a feltétele annak, hogy tagi kölcsönt nyújthassanak a szövetkezetnek. Több mint négy éven át, most márciusig e szövetkezet is a piaci szintet meghaladó kamatot fizetett a felvett kölcsönökre, s a pénzből zömmel ingatlanokat vásárolt.

A szövetkezet igazgatósága ha akarna, sem tudna pontos adatokat mondani az ingatlanokat tulajdonló cégekről, mivel azok közös számviteli részlegére és könyvelőjére sincs már pénz. A központban mindössze heten maradtak, de ők sem kapnak fizetést, a többi dolgozó kényszerű betegszabadságra ment. Ilyen körülmények között a 2003-as mérlegek valószínűleg nem készülnek el a számviteli törvényben előírt május 31-ei határidőre sem. Az igazgatóság annak ellenére nem készített pontos kimutatást a vagyonról, hogy erre március 22-én egy hónapot adott neki a Dobogókőn tartott küldöttgyűlés. Ezért meglehet, ezúttal nem lesz elegendő a küldöttgyűlés, hanem össze kell hívni a Pilis-Invest összes tagját, a közgyűlést. A májusban esedékes küldöttgyűlés időpontját és helyszínét egyébként pont azért tartják titokban, hogy arra ne mehessen el a több ezer feldühödött tag, noha a szövetkezeti törvény értelmében a küldöttgyűléseken a nem küldött tagok is részt vehetnek, csak nem szavazhatnak. A küldöttek ugyanazokban a kérdésekben dönthetnek, mint egy közgyűlés, de a tagok felhatalmazása nélkül nem mondhatják ki például a szövetkezet megszüntetését.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya a károsultak feljelentése nyomán egy hónapja nyomoz csalás miatt a Pilis-Invest ügyében, gyanúsított még nincs - tájékoztatta a HVG-t Péntek József alezredes. "Mi is azon dolgozunk, hogy feltérképezzük a vagyont" - tette hozzá.

A Pilis-Invest már másfél hónapja felügyelőbizottság (fb) nélkül működik. A dobogókői küldöttgyűlés új fb-t állított fel, mert az előző lemondott. Mire Szikinger István alkotmányjogász-ügyvédnek, a Pilis-Invest szövetkezet jogtanácsosának a jelenlétében ülést tarthatott volna az új, öttagú fb, két tag meggondolta magát, és lemondott.

Noha a szövetkezet budapesti, Retek utcai központjában a villany- és a telefonszámlával is adósak, Tallér Károly elnök szerint van remény a talpra állásra. Két olyan vállalkozása is van ugyanis a szövetkezetnek - állította -, amelyből viszonylag gyorsan pénzt lehetne csinálni. Az egyik a kőszegi kastély parkjában felépült 120 apartman. Ezek többségét még nem sikerült ugyan befejezni, mégis több milliárd forintos bevételt várnak az üdülési jogok eladásából. Egy-egy lakás évente egy hétre szóló használati jogát átlagosan 2 millió forintért hirdetik majd meg, persze csak azokét, amelyek az akció kezdetéig elkészülnek.

"Kincsesbányának" tartja a szövetkezet vezérkara a Sárvár melletti Gércén található alginitbányát is (talajjavító ásványról van szó). A Magyar Geológiai Szolgálat március végén hatósági igazolást állított ki a bányáról, s e szerint az ott található ásvány értéke kibányászva körülbelül 46 milliárd forint lenne. Tallér szerint a bányára találnának vevőt, ha a küldöttgyűlés felhatalmazná őket az eladásra. Értékesíthető lenne a Pilis hegységben lévő, 500 hektáros, átminősítés alatt álló szántóföld is, ám az a szövetkezet három igazgatósági (it) tagjának (Tallér Károly, Budai László, Bajics Éva) a tulajdona. "Ha eladjuk, még felmerülhet a gyanú, hogy feléljük a tagoknak ígért vagyont" - mondta Tallér. Magyarázata szerint "strómanként" vették meg az ominózus területeket, mert a földtörvény tiltja, hogy termőföld jogi személy tulajdonába kerüljön, ugyanakkor előszerződést kötöttek a szövetkezettel, hogy átminősítés után annak adják tovább az ingatlant.

A Piliscsaba melletti Magdolna-völgyben 72 társasházi lakást épít a Pilis-Invest tulajdonában álló Magdolna-völgy Kft. Ha ezek eladásából pénz folyik be, abból viszont elsősorban az építkezésekhez hitelt folyósító, jelzálogjoggal bíró Inter-Európa Bank Rt.-t kell majd kifizetni. A Pilis-Invest befektető tagjai a Magdolna-völgy Kft.-vel - akárcsak a szövetkezet többi projektcégével - magánszemélyként nem állnak jogi kapcsolatban. Ami a többi, a szövetkezet pénzéből létesített befektetést illeti, a bankok nem adnak hitelt további beruházásokra, például arra sem, hogy a Pilis-Invest gyógyszállót építtessen a Hévízen megvásárolt 4,6 hektáros telken. Az elsősorban a kőszegi üdülőapartmanok berendezését legyártani megvásárolt sátoraljaújhelyi Zebu Zemplén Bútoripari Kft. megrendelések szűkében veszteséges. A Piliscsaba mellé tervezett ásványvíz-palackozó nem épült fel, mindössze egy kutat fúrtak a másfél hektáros telken.

Addig is, amíg az esetleges eladásokról döntenek, a szövetkezet működtetéséhez pénz kellene. Ezt az 1 milliárd forintos vagyonú Pilis-Invest Befektetési Alapkezelő Rt.-től remélik a szövetkezet vezetői. A Pilis-Invest it-jének 2003 elején - amikor sorra indultak rendőrségi eljárások ingatlanszövetkezetek ellen - támadt az az ötlete, hogy a szövetkezet befektetőit nyilvános, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) az ellenőrzése alatt álló ingatlanbefektetési alapba terelnék át. Ezért a szövetkezet érdekeltségében álló vállalkozások megvásárolták a hajdan Capital Trust nevet viselő alapkezelőt. Jelenleg két tulajdonosa van: a szövetkezet egyik it-tagjának, Budai Lászlónak az érdekeltségében lévő, 50 millió forintos törzstőkéjű HB Team Számítástechnikai és Oktatási Kft., illetve a 3 milliós, a szövetkezet többségi és az Eurohold Group Llc. nevezetű brit cég tulajdonában álló Eurohold Hungary Kft. A szövetkezet - hogy biztosítsa a nyilvános ingatlanalap indulásához szükséges 1 milliárd forintos vagyont - 100 millió forintnyi készpénzt és 900 millió forintnyi ingatlant, saját vidéki irodahálózatát fektette be a Pilis-alapba.

Az irodaházak vagyonértékelését a PSZÁF és az alap letétkezelője, a Raiffeisen Bank Rt. is átnézte. Az ingatlanalap mégsem lett nyilvános - vagyis az általa kibocsátott befektetési jegyekből nem vásárolhat bárki -, mert nincs forgalmazója. A feladatot korábban vállaló Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt. - az ingatlanszövetkezetekről szóló rossz hírek miatt - visszaadta a megbízást, más pedig azóta sem vállalta azt el. A bevételek nélkül maradt szövetkezet márciusi küldöttgyűlése úgy döntött: felmondja az alapba helyezett irodák bérletét, így azokat az alapkezelő most új bérlőknek adhatja ki, vagy végszükségben értékesíthető is, hogy így szerezzen némi pénzt a szövetkezetnek.

GYENIS ÁGNES

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jön az új Penge, és nem akárki kapta a főszerepet

Jön az új Penge, és nem akárki kapta a főszerepet

Hőségriadót fújtak Észak-Amerikában

Hőségriadót fújtak Észak-Amerikában

Drámai végjáték után ezüstérmes a magyar kardválogatott a budapesti vébén

Drámai végjáték után ezüstérmes a magyar kardválogatott a budapesti vébén

Elütött egy embert Bécsben az önvezető busz, Párizsban is leállították őket

Elütött egy embert Bécsben az önvezető busz, Párizsban is leállították őket

Ferenc pápa: rendkívüli álmot valósított meg az első holdra szállás

Ferenc pápa: rendkívüli álmot valósított meg az első holdra szállás

Itt a bizonyíték: a vártnál hamarabb érkezhet a Huawei összehajtható telefonja

Itt a bizonyíték: a vártnál hamarabb érkezhet a Huawei összehajtható telefonja