A vezető magyar pénzváltó vállalkozások és a bankok egyaránt igyekeznek a piac perifériájára küldeni a pénzmosási gyanúk miatt is nehéz helyzetbe került kis valutaváltó cégeket.

Május utolsó napjaiban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) hivatalos közleményeit megjelentető közlönyt, a Magyar Tőkepiacot jórészt a különböző pénzváltó vállalkozások engedélyének "hatálytalanná válását megállapító" határozatok töltötték meg. Ez főként a korábban a legtöbb pénzváltónak banki hátteret nyújtó Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) megváltozott üzletpolitikáját tükrözte, hisz a bróker- és pénzváltóbotrányban (HVG, 2004. január 24.) egyaránt "beégett" pénzintézet a független valutaváltókkal lévő kapcsolatait teljes mértékben fel kívánja számolni. A K&H és a piacról ugyancsak kifelé tartó Magyar Volksbank Rt. helyét más bankok és takarékszövetkezetek veszik át.

"Két éve, amikor jogszabály írta elő, hogy a pénzváltók kötelesek valamelyik bankkal szerződést kötni, attól tartottunk, hogy a szigorúan értelmezett felügyeleti előírások betartatása piaci részesedésünk csökkenéséhez, visszaeséshez vezet. Most úgy tűnik, mégiscsak bejött" - mondta el a HVG-nek Tölgyesy Zoltán, a Raiffeisen Bank Rt. főosztályvezetője. Sok, főként kisebb cég nem vállalta a bank előírásait, például azt, hogy a forgalomról, a pénzkészletről napi jelentést követeltek meg, és inkább más pénzintézettel szerződtek. Most viszont, amikor két korábbi nagy versenytársuk, a Magyarországi Volksbank Rt. és a K&H úgy döntött, hogy teljes egészében felszámolja a kapcsolatot a pénzváltó cégekkel, és kivonul e piaci szegmensből, már egy éve működő, "beüzemelt" számítástechnikai infrastruktúrával tudják fogadni az őket választókat.

Pontosabban azokat, akiket ők is választanak. A bankot ugyanis száznál több cég kereste meg szerződéskötési szándékkal, de közülük csak nagyjából minden harmadikkal jött létre megegyezés. Azokkal, amelyek a pénzintézet szempontjából elég "átláthatóak", transzparensek voltak, és hajlandónak bizonyultak elfogadni a bank tarifáit. Azt persze nem kívánják nyilvánosságra hozni, pontosan kinek és milyen feltételeket kínáltak, de a HVG értesülései szerint szokás fix díjat és forgalmi jutalékot is kikötni.

A kisebb, e kérdésben anonimitásukhoz ragaszkodó vidéki pénzváltók viszont rendre arra panaszkodtak, hogy tőlük egy-egy pénzváltóhely után is havi 120-150 ezer forint garantált nyereséget vártak volna el a kereskedelmi bankok - konkrétan azt, hogy ha a ténylegesen váltott valuták árfolyamkülönbségéből nem jönne össze a banknak ekkora nyeresége, akkor azt a vállalkozók "zsebből" egészítsék ki -, ezért inkább helyi takarékszövetkezetekkel állapodtak meg. Híreink szerint a pénzváltópiacra új szereplőként betörni igyekvő takarékszövetkezetek a vezető bankok által igényelt jutaléknak nagyjából a feléért hajlandók szerződni a váltókkal.

"Valóban úgy döntöttünk, hogy olyan partnerekkel, akiket ismerünk, például hiteleztünk nekik, vagy számlát vezetnek nálunk, belevágunk ebbe az üzletágba" - mondta el Pető Mónika, a nagyvázsonyi Kinizsi Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója. A Balaton északi partján és Veszprém környékén hat céggel már megegyezésre is jutottak, további tucatnyival pedig tárgyalnak. A fővárosi cégek a monori, a Sopron környékiek a peresztegi szövetkezettel próbálnak társulni, egyedi - általában a forgalom nagyságától függő - megállapodások alapján.

A legnagyobbnak számító, a Man szigetén bejegyzett Maya Ltd. tulajdonolta Exclusive Change ügyvezetője, Madarász Gyula a HVG-nek elmondta: azt követően, hogy kiderült, kénytelenek lesznek búcsút mondani a K&H-nak, a Raiffeisen mellett komolyan tárgyaltak a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-vel is, ám annak háttérszolgáltatását túl drágának találták. A több mint 160 magyarországi pénzváltóhelyet működtető Exclusive-cégcsoport egyik aduja: Horvátországban első külföldiként jegybanki engedélyt kaptak arra, hogy az ottani 17 irodájukban és bankokban vett kunát Magyarországra szállíthassák, ahol nagy szezonális kereslet van e pénznem iránt.

A pénzváltók szolgáltatása a magánszemélyek számára nemcsak azért lehet vonzó, mert efféle, a bankok által nem tartott, "szomszédos" valutákat is adnak-vesznek, hanem azért is, mert igyekeznek "rákínálni" a helyi bankfiókokra, egy részük a vételi árfolyamokat fölfelé, az eladásit lefelé kerekíti egész forintra, s néhányuk a pénzintézetekénél kisebb árréssel működik. Ugyancsak előnyük a jellemzően hosszabb nyitva tartás, és hogy az ügyintézés a bevásárlóközpontok vagy a határátkelőhelyek kis üzleteiben egy-két perc. Az euró magyarországi bevezetését követően, az évtized végén túlélési esélye így is csak nagyon kevesüknek maradhat. Még az Exclusive-nál is úgy számolnak, hogy jelenlegi váltóhelyeik legfeljebb negyedét fogják 2010 után is működtetni, a kisebb vállalkozások közül pedig azok bízhatnak a hosszabb távú fennmaradásban, amelyek más - például utazási irodai - tevékenységgel kombinálják a lassan "mellékessé" váló pénzváltást.

Az életképesebbnek ígérkező nagy valutaváltók - amelyek eddig inkább ellenfelet, mintsem szövetségest láttak egymásban - szakmai szervezkedéssel is küzdenek a fennmaradásért. A vezető pénzváltó vállalkozások közül - bizonyítván, hogy aligha babonásak - éppen 13 cég május 13-án döntötte el, hogy létrehozza a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületét. Az alapítók ezt exkluzív klubnak szánják, ahová csak nyereséges, a közterheket rendesen fizető s legalább öt pénzváltóhellyel rendelkező társaságok nyerhetnek bebocsátást. Az összesen több mint háromszáz szereplős pénzváltópiac forgalmának legalább kétharmadát adó belső szerveződés deklarált célja a szakma "megtisztítása", éppúgy, mint a velük szerződő pénzintézetek közt ugyancsak a forgalom alapján immár domináns szerepű Raiffeisen Bank Rt.-é. Több kisebb vidéki vállalkozás viszont igencsak nehezményezte, hogy miközben a nagybankok számukra teljesíthetetlen feltételeket támasztanak, még a szakmai "klubba" sem kerülhetnek be. Pedig a szerveződést - mint a HVG által megkérdezett, Lentiben működő G-B Change Kft. vezetői hangsúlyozzák - a kisebb cégek jelentős része is szorgalmazta, most viszont attól tartanak, hogy hosszabb távon épp őket akarják kiszorítani a piacról.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját