Ha egy magánszemély vagy gazdasági társaság elégedetlen bankja szolgáltatásával, szabadon számlavezetőt válthat. A döntésnél nem csupán a kamatokat és díjakat érdemes mérlegelni.

,,Hiába vagyunk olcsóbbak, rugalmasabbak a nálunk nagyobb piaci részesedésű bankoknál, mégsem jönnek át hozzánk tömegesen az ügyfelek. Abban a tévhitben élnek, hogy a bankváltás rendkívül macerás és költséges" - panaszkodott a HVG újságírójának az egyik közepes méretű magyarországi bank vezetője. A valóság viszont az, hogy a változtatáshoz legtöbb esetben elég a régi és az új bankot felkeresni, s néhány levelet megírni. Ha valaki mégis elszánja magát a bankváltásra, nem csupán a hirdetményekben szereplő banki költségeket, díjakat, kamatokat érdemes összehasonlítania - tanácsolja a HVG körkérdésére reagáló 12 pénzintézet. Célszerű mérlegelni például, hogy a kiszemelt bank kínálja-e mindazokat a szolgáltatásokat, amelyeket a kliens mostani bankjánál hiányol vagy épp rendszeresen igénybe vesz, vagy netán csak átmenetileg, akció keretében ajánl például vonzó betéti kamatot, olcsó elektronikus kapcsolatot. Egyeseknek fontos lehet, hogy milyenek a hitelfelvételre a kilátások, esetleg az, hogy jónak ígérkezik-e a személyes kontaktus az új bank ügyintézőjével.

Nem jó a számlamegszüntetéssel kezdeni, érdemes előbb a kiszemelt másik banknál új folyószámlát nyitni. Gazdálkodó szervezeteknek kötelező is az új nyitásával kezdeni, mivel egyetlen percig sem működhetnek bankszámla nélkül. De magánszemélyeknek is azt javasolják a bankok, hogy legalább még harminc napig párhuzamosan tartsák meg régi és új kontójukat, főként ha közüzemnek, biztosítónak felhatalmazást (beszedési megbízást) adtak, hogy a díjaikat e számláról hívják le. E szolgáltatóknál általában egy hónapba is beletelik, amíg az új számlaszámot nyilvántartásba veszik. Ha valaki ilyen beszedési megbízásokat adott - víz-, villany-, fűtésszámla, társasházi közös költség, biztosítási díj fizetésére -, előbb a régi banknál le kell mondania a megbízásokat, majd az újban ismét meg kell adnia azokat, személyesen.

Célszerű vinni az új bankba azon közüzemi számlák egy példányát, amelyeket beszedéssel akar fizetni az ügyfél, hogy minden azonosító adat rendelkezésre álljon a számlanyitásnál. Pár napot érdemes várni a lemondás és az új megbízás között, mert az újat csak a régi törlése után fogadja be a rendszer, s kell néhány nap, amíg a szolgáltató is törli rendszerében a régi beszedési megbízást. Jó, ha arra is figyel az ügyfél, sikerült-e az első díjbeszedés az új folyószámlájáról, nehogy a bankváltás miatt fizetési késedelembe essen a közüzemi szolgáltatónál - figyelmeztet Márkus Anita, a HVB Bank Hungary Rt. főosztályvezetője.

Írásban, mégis csak személyesen kérhetik folyószámlájuk megszüntetését az ügyfelek - a bankok többségénél harminc, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél (K&H) és a Citibank lakossági részlegénél 15 napos felmondási idővel, az OTP Bank Rt.-nél viszont közös megegyezéssel akár azonnal is. Felmondani kizárólag a számlát vezető fióknál lehet, s általában előre kell időpontot egyeztetni. Ha cégszámláról van szó, a folyószámla megszüntetését az ügyvezetők jogosultak kérni, míg végelszámolás, illetve felszámolás alatt állóknál ugyanazt a fel-, illetve végelszámoló teheti meg.

Akinek lekötött bankbetétje van, a számlamegszüntetéssel észszerű megvárnia a betét lejáratát. A folyószámla egyébként is csak akkor szűnhet meg azonnal, ha nincs elszámolnivaló. Az Erste Bank Hungary Rt.-nél és az Erste-tulajdonú Postabank és Takarékpénztár Rt.-nél egy, a Bank Paribas Hungária Rt.-nél két, az Inter-Európa Bank Rt.-nél (IEB) három napig tart, amíg beszedik a vállalatoktól a szolgáltatások után nekik járó jutalékokat, díjakat, kamatokat, s visszakérik - ha volt - az ügyfél bankkártyáját, illetve széfkulcsát. Ha valaki elveszítette a széfkulcsot, a pótlás költségét ki kell fizetnie. Akinek hiteltartozása áll fenn régi számlavezető bankjával szemben, azt bankváltásnál vissza kell fizetnie, ám ez előtörlesztésnek minősül, s ezen a jogcímen a pénzintézetek a fennálló tartozás 1-2 százalékát pluszban felszámítják. Ha a megszüntetés miatt esedékessé váló díjakra, hiteltörlesztésre nincs fedezet az ügyfél számláján, addig nem szűnik meg a számla, amíg a kliens nem rendezi tartozásait, amire legfeljebb harminc napja van. Ha viszont a bankot megillető tételek levonása után még maradt pénz a megszüntetésre váró számlán, például amiatt, hogy a kártyával való fizetések elszámolására egyes bankok egy függő számlán elkülönítenek egy bizonyos összeget, vagy a felmondás után, de még a számlazárás előtt átutalás érkezik rá, azt a pénzintézetek készpénzben kifizetik, vagy átutalják az új számlára. Számolni kell azzal, hogy a készpénzfelvétel általában minden banknál drágább, mint az átutalás, s a készpénzbefizetés után néhány bank úgynevezett jóváírási jutalékot számít fel.

A cégek új bankszámlájáról a választott pénzintézet köteles tájékoztatni a hivatalos szerveket - a cégbíróságot, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát -, ezzel a vállalkozásoknak nem kell fáradozni, ám így is többletkiadással kell kalkulálniuk a bankváltás miatt. Mindenekelőtt a vállalkozásoknak értesíteniük kell üzleti partnereiket az új számlaszámról. A biztonság kedvéért a Budapest Bank Rt. (BB) azt javasolja, hogy a nagyobb cégek - amelyeknek a számlavezetési díj nem jelent nagy terhet - az elhagyott bankszámlát is hagyják még jó ideig élni. Ha ugyanis egy megszűnt számlára érkezik átutalás, azt a bankok visszaküldik a feladónak. A cégeknek újra le kell gyártatniuk a számlaszámmal előnyomtatott saját nyomtatványaikat (például levélpapírjaikat), bélyegzőiket pedig ki kell cserélniük. Nagyobb vállalatoknál többnyire informatikai beruházással is jár a bankváltás, mivel a régi pénzintézet által az ügyfélhez kihelyezett számítógépes terminált - amelyen keresztül a kapcsolatot tartják - le kell cserélni az új számlavezetővel kapcsolatot biztosítóra. Magánszemélyek esetében viszont elég szólni a munkáltatónak (írni a nyugdíjintézetnek), hová utalják ezentúl a járandóságot.

Az új számlanyitást is személyesen kell kérni. Ehhez magánszemélynek elegendő a személyazonosságát igazolnia, míg a gazdálkodó szervezetek ügyvezetőinek a társasági szerződést vagy alapító okiratot, aláírási címpéldányt, harminc napnál nem régebbi cégbírósági nyilvántartási igazolást, adószámot, KSH-számot kell bemutatniuk.

A Citibank, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt., a Magyarországi Volksbank Rt. és az OTP Bank nem köti minimális összeg elhelyezéséhez a számlanyitást, a BB, az IEB és a K&H viszont csak a rendszeres jövedelmüket a számlára utaló magánszemélyeknél tekint el a "beugrótól", a többiekkel legalább 5 ezer forintot leszurkoltat. A HVB-nél cégek számára a számlanyitás díja 4 ezer forint, a Hanwha Bank Magyarország Rt. az első három hónap számlavezetési díját előre kéri.

Speciális kedvezményekkel próbálják egyes bankok magukhoz csalogatni az ügyfeleket. A BB például új vállalati ügyfeleinek - az első évben - az Origo számlavezetési csomag keretében 30 százalékkal olcsóbban nyújtja internetbanki szolgáltatását, mint a régieknek, kedvezményes, 800 forintos havi számlavezetési díj mellett. A Citibank magánügyfeleinek (és nem csak az újaknak) elengedi a nála egyébként igen magas, havi 2500 forintos számlavezetési díjat, ha havi átlagegyenlegük eléri a másfél millió forintot. A K&H pedig bónuszként díjmentesen életbiztosítást köt a lakossági folyószámlát nyitó személyekre, mely baleseti halál esetén 400 ezer forintot fizet a kedvezményezettként megjelölt személynek.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Mindig egy pingvinekkel teli szigetre vágyott? Most megveheti

Mindig egy pingvinekkel teli szigetre vágyott? Most megveheti

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei