Az európai parlamenti választás kampányfinisre időzítette egy éve halogatott vallomását Kulcsár Attila (képünkön), a brókerbotrány kulcsfigurája. Lapzártánkig politikai kötődésű érintetteket nem nevezett meg a gyanúsított, ám a továbbiakban beszédesebb lehet.

Tavaly június 3-án, kedden ismeretlen, ötvenes, ősz férfi adott 300 millió forintnak megfelelő euró vásárlására azonnali megbízást Hasan El Abednek, a K&H-brókerbotrányban pénzmosással gyanúsított szír pénzváltónak. Hasannak hirtelen - bankzárás után - nem volt ennyi valutája a fiókban, ezért egy másik szír pénzváltóhoz, a hivatalos tálalás szerint a Kulcsár-ügytől függetlenül pénzmosással és feketeváltással gyanúsított "Dokihoz", Bassam Tarche-hoz fordult segítségért. Nem hiába tette: Bassam rendszeresen adott kisebb-nagyobb magánkölcsönöket extrakamatra. Hasan kitűnően informált és temérdek készpénzzel rendelkező titokzatos megbízója tízmillió forintos nagyságrendű hasznot zsebelhetett be: a forint ugyanis a következő három nap alatt - az emlékezetes leértékelés miatt - 7 százalékkal gyengült.

A bennfentes spekuláns valószínűleg kapcsolatban állt Hasan állandó megbízójával, a K&H Equities Rt.-ből 20 milliárd forintot elsikkasztó Kulcsár Attilával, aki milliárdokat vetetett fel készpénzben a szírrel. A pénzt rendszerint Kulcsár privát sofőrje, Taxis Gyuszi (Szekér Gyula) vitte el Hasantól és postázta a Kulcsár által megjelölt címekre, ám néha nem ő, hanem az ősz spekuláns jött el a küldeményekért.

Bármilyen figyelemre méltó is a különleges tájékozottságával visszaélő ismeretlen, a Kulcsár-ügyet felderítő nyomozók nem haraptak rá, nem találva a történet "direkt" összefüggését a sikkasztással. Hasan ráadásul nem tud pontosabb személyleírást adni az ősz férfiról, s a magyar nyelvvel hadilábon álló pénzváltó az illető nevére sem emlékezik. Talán az sem véletlen - figyelmeztetnek a HVG által megkérdezett szakértők -, hogy a Kulcsár-ügy pénzmosási szálának kibogozásában kezdetben kulcsszerepet kapó nyomozó, Molnár Csaba bukását az óriás spekulációt lehetővé tevő uzsorástól kapott jelentéktelen, ám a hatóságok által összeférhetetlennek tartott ajándékok okozták.

Most azonban akár le is lepleződhet a rejtélyes ismeretlen, miután az idestova egy éve hallgató bróker a múlt szerdán - a rendőrség kizárásával - vallomássorozatba kezdett a Fővárosi Főügyészségen (FF). Noha az ügyészségen cáfolják, hogy vádalkut kötöttek volna Kulcsárral, úgy tudni, felhívták a figyelmét arra, hogy viszonylag széles körben mérlegelhet a bíró, amikor egy sikkasztó sorsáról kell döntenie. Még ha az illető milliárdokat kezelt is el, azaz - szakszóval - különösen jelentős értékre követte el tettét, büntetése öt és tíz év szabadságvesztés között bármennyi lehet. Kulcsár a jelek szerint megértette az üzenetet: ha ugyanis a büntetése az alsó sávhoz közelít, még nem tölti be a negyvenet, amikor szabadul, s miután a K&H Equitiesből hiányzó pénz jelentős részének egyelőre nincs nyoma, feltehetően nem üres zsebbel kell majd új életet kezdenie.

Mindezen túl Kulcsár emlékezhetett egykori felettese és mentora, Rejtő E. Tibor volt K&H-s bankvezér sorsára is: miután utóbbi ügyészi asszisztenciával megkerülte a rendőrséget, és szintén az FF-en könnyített a lelkén, rövidesen távozhatott a börtönből (HVG, 2003. december 13.), s jelenleg csupán lakhelyelhagyási tilalom sújtja, de elkísérheti például a gyermekét iskolába Nagykovácsiba. Persze ez sem általános recept, Hasan El Abed például hiába próbált az ügyészségre menekülni, neki nem segítettek: a családja által felkínált 30 millió forintos óvadék ellenében sem kerülhetett szabadlábra. Sőt első fokon 150 ezer forintos pénzbüntetést kapott vesztegetésért, mert némi ellenérték fejében egyik őrétől kölcsönkérte a telefonját, hogy felhívhassa a feleségét.

Mindezen lehetőségek mérlegelése után Kulcsár - a hírek szerint szintén ügyészi sugallatra - ügyvédet váltott: elváltak útjaik az őt még a büntetőügyet megelőző időktől istápoló s egyebek mellett Tóth András titkosszolgálati politikai államtitkárral is összehozó Bánáti Jánossal, s Zámbó Gyula egykori ügyészt tüntette ki bizalmával. Zámbó a közelmúltban értesítette az FF-et, ügyfele hajlandó elmondani "mindenről mindent", de csak az ügyészségen. Mindez egyébként finoman szólva is a törvény megcsúfolása: noha az új büntetőeljárás-jogi kódex egyértelműen az ügyészt teszi a nyomozás "urává", korántsem rendelkezik arról, hogy a gyanúsított szabhatja a feltételeket.

A vallomás adagolásában nem nehéz tetten érni bizonyos forgatókönyvet - amit ha esetleg az élet írt is, az sem tehetett volna nagyobb szívességet az ellenzéknek az európai parlamenti választások előtt. Múlt szerdán, amikor Kulcsár nagy hírverés közepette először törte meg a hallgatást, gyakorlatilag nem mondott semmit - s ez a HVG értesülései szerint egyébként nem kis részben Zámbón múlott: miután csaknem háromnegyed órán keresztül adatokat vettek fel a gyanúsítottól, az ügyvéd felállt, s közölte, más programja miatt távoznia kell. Másodjára, múlt pénteken több ideje volt: Kulcsárt ekkor öt és fél órán át faggatták az ügyészek. Az exbróker a botrány előzményeiről, az 1998-2000-es években történtekről számolt be. Úgy tudni, csalódniuk kellett azoknak, akik arra vártak, végre kiderül az iskolázatlan, többször elítélt fiatalember meglepő banki karrierjének titka: Kulcsár a standard változatot adta elő, amely szerint akkoriban a telefonos üzletkötői álláshoz nem volt szükség diplomára, a ranglétrán pedig szorgalma és ügyessége révén emelkedett egyre feljebb.

Ám a karriertörténet elkenése valójában Rejtő befolyásának relativizálását jelenti. Rejtő védője, Kollár Károly a HVG kérdésére mindezt azzal kommentálta: az exbróker vallomása végre fényt deríthet védence valós szerepére ebben az ügyben, hiszen a Rejtővel szemben megfogalmazott gyanúk nagy részét egy olyan - kezdetben Kulcsárnak tulajdonított és állítólag Bácskai János azóta lefokozott dandártábornok által Bécsből hazahozott - iratra alapozta a rendőrség, amelynek az eredetét máig sem tisztázták.

Kulcsár múlt pénteki vallomásának további érdekessége, hogy az exbróker igyekezett kisebbíteni a jelenleg nemzetközi körözés alatt álló, feltehetően az Egyesült Államokban tartózkodó, a rendszerváltás előtt az IBUSZ londoni irodáját vezető, utóbb állítólag roppant széles körű kapcsolatrendszert ápoló Schönthal Henrik szerepét, aki az eljárás számos ismerője szerint az ügy egyik kulcsfigurája, a pénzmosás szellemi atyja volt. Kulcsár ezzel szemben a szocialistákhoz közelebb állónak mondott Kerék Csabát, a Britton-cégcsoport egyik magyarországi tulajdonosát és irányítóját nevezte meg mint központi szereplőt, aki egyes esetekben - a sikkasztást egyébként a kiszivárgott hírek szerint beismerő - Kulcsárnak utasításokat is adott. A büntetőeljárásban eddig csak tanúként kihallgatott Kerék a HVG kérdésére képtelennek és hihetetlennek nevezte a szituációt, magát pedig a történések "passzív szereplőjének", de a konkrétumokról nem nyilatkozott.

Időközben a rendőrség azonban kiderítette, hogy a magyarországi Britton-cégeknek is nevet adó, a Kulcsár által elsíbolt pénzek tisztára mosásában funkciót kapó amerikai offshore vállalkozás, a papíron két amerikai magánszemély által jegyzett Britton Interinvest llc. alapítója nem más, mint Kulcsár Attila. A bróker vallomásában "főnökként" aposztrofált Kerék pedig az offshore cég kézbesítési megbízottja volt. Az amerikai Brittont a HVG információi szerint egy erre szakosodott magyarországi vállalkozás, a Calderan Consulting Magyarország Tanácsadó Kft. - korábbi "S C F" Kft. - alapította, amelynél a rendőrség egy másik ügy miatt kutakodott, s találta meg a Britton cégiratait. Kerék mindenesetre rendületlenül dolgozik: ő az egyik vezetője a Lepence-völgyben wellnesshotelt működtető, magánszemélyek tulajdonában álló, 958 millió forintos jegyzett tőkéjű Thermal Hotel Visegrád Kereskedelmi és Szolgáltató Rt.-nek. A társaság 2003 végéig a Britton és a Kulcsár-féle sikkasztás legnagyobb áldozata, a Betonút cégcsoport érdekszférájába tartozott.

A 2000 után történtekről lapzártánk után, szerdán kezd vallani az exbróker. Az ügy ismerői nem lepődnének meg, ha Kulcsár még a választások előtt a politikához, elsősorban az MSZP holdudvarához köthető s a brókerügyhöz is kapcsolódó személyek érintettségéről is vallana.

GYENIS ÁGNES - RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen