Megszüntette az ügyészség a nyomozást Mozol Tamás, a K&H Brókerház Rt.

Megszüntette az ügyészség a nyomozást Mozol Tamás, a K&H Brókerház Rt. volt vezérigazgatója ellen, akit saját egykori cége feljelentésére csalással gyanúsítottak. Kiderült ugyanis, hogy a vezérigazgató aláírását hamisították egy fiktív ügylethez, amelyben az egyik kiemelt státusú ügyfél TVK-részvényeit eladták, ám a pénzt egy másik kliens számlájára utalták, majd felvették. A tranzakciósorozatot 2000-ben hajtották végre, de visszadátumozták 1998-ra, amikor még Mozol volt a vezérigazgató. A külön elbírálást élvező ügyfél - akit végül nem ért kár, mert a brókercég jóváírta a számláján a TVK részvények ellenértékét - nem Kulcsár Attila kliense volt ugyan, de a módszer kísértetiesen hasonlít a sikkasztással gyanúsított exbróker ügyleteire. Akár ő is lehetett, az aláírás-hamisító és pénzfelvevő elkövető kilétére ugyanis még nem derült fény. Mozol Tamást egyébiránt tanúként kihallgatták a Kulcsár ellen folyó nyomozásban is, mivel 1998 elején ő vette fel a korábbi nagykanizsai pénzváltófiút a brókerházhoz.

Kulcsár első K&H-bankcsoportbeli főnöke azonban még nem lélegezhet fel, hiszen két, a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt folyó büntetőperben is - többekkel együtt - hűtlen kezeléssel vádolják (HVG, 2003. március 22.). Az egyik eljárásban az a vád ellene, hogy olyan részvény-adásvételi ügyletekre adott utasítást, amelyekből a brókerháznak több százmillió forintos vesztesége származott, s ezt utóbb bűntársaival fiktív ügyletekkel próbálta elleplezni. Mozol szerint ő ezúttal is csalás áldozata lett, mert az ominózus dokumentumokra odahamisították az aláírását. Hogy valóban így volt-e, azt a bíróság által felkért írásszakértő vizsgálja, feltehetően jó alaposan, hiszen az ügyben utoljára tavaly novemberben volt tárgyalás.

Két és fél éve még az első tárgyalást sem tűzte ki a bíróság a másik ügyben, amelyben a volt vezérigazgatót azzal vádolják, hogy a brókerház egykori, Károly körúti székháza felújításakor fiktív számlák alapján fizetett ki 233 millió forintot. Mozol - aki a HVG megkeresésére azt állította, még értesítést sem kapott arról, hogy a vádiratot az ügyészség átadta volna a bíróságnak - azzal védekezik: független könyvszakértőt bízott meg a szerződések és a számlák átvizsgálásával, bizonyítandó, csak konkrét munkavégzés fejében költötte munkáltatója pénzét.

Az ominózus székházat egyébként a későbbiekben, 2001 nyarán a brókerház tulajdonosa, a Mozolék ellen feljelentést tevő Kereskedelmi és Hitelbank Rt. a Kulcsár-ügyben kiemelt szerepet kapó Britton-cégcsoporthoz tartozó BR Immobilia Ingatlanforgalmazó Kft.-nek adta el 300 millió forint körüli áron (HVG, 2003. július 19.). S bár a földhivatalba benyújtott adásvételi szerződés szerint a székházat egy év múlva "szolid" 100 millió forintos haszonnal adta tovább a BR a török hátterű Mercan Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek, a HVG informátora úgy tudja: az árnyereség valójában 300 millió forint volt, amin állítólag a Kulcsár-féle sikkasztás banki és Britton-cégcsoportbeli feltételezett résztvevői osztozkodtak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Ül és mesél

Az európai parlamenti választás kampányfinisre időzítette egy éve halogatott vallomását Kulcsár Attila (képünkön), a brókerbotrány kulcsfigurája. Lapzártánkig politikai kötődésű érintetteket nem nevezett meg a gyanúsított, ám a továbbiakban beszédesebb lehet.

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Irán elismerte: "fontos" rakétakísérletet hajtottak végre

Irán elismerte: "fontos" rakétakísérletet hajtottak végre

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül