Ausztriában a legutóbbi időkig a lakástakarékoskodás volt a legnépszerűbb megtakarítási forma.

Ausztriában a legutóbbi időkig a lakástakarékoskodás volt a legnépszerűbb megtakarítási forma. Az évi 1000 eurónyi betétre adott kamat ugyanis magasabb, mint a normál takarékbetéteké, a felárat az állam garantálta. A lakásbetétek jelenlegi, a másodlagos kötvénypiaci hozamokhoz igazodó kamata évi 3,5 százalék, ami több mint kétszerese a többi éves lekötésű betétének. Ráadásul a takarékos ügyfél - hűsége jutalmául - még az átlagosnál kedvezőbb kamatozású hitelhez juthat már másfél évnyi spórolás után. A felvett pénzt hat év után nem kötelező lakásvásárlásra vagy -felújításra fordítani, így egyre többen utazásra, gépkocsibeszerzésre költik a kézhez kapott összeget. Csakhogy az állam tavaly bevezette a befektetési alapok és a biztosítók által kínálható új megtakarítási formát, amely még előnyösebb: személyenként évi 1851 eurónyi befizetésre ad 5,5 százalékos állami kamatot, és bizonyos feltételekkel még jár a lakástakarékokra biztosított 3,5 százalékos kamat is, vagyis összesen 9 százalék. Aki ezt a befektetési lehetőséget választja, annak tíz évig nem szabad megtakarításához nyúlnia. Aki a pénzt akkor egy összegben kívánja felvenni, azt csak a lakástakarék-kamat illeti meg, míg aki apránként, járadékszerűen veszi ki a megtakarítását, az igényt tarthat az állami kamatra is. Az állam az előtakarékosságnak ezt a formáját a bécsi tőzsde élénkítésével kötötte össze: a biztosítók, befektetési alapok a befolyt pénz 40 százalékát az osztrák értékpapírpiacon kötelesek invesztálni.

Németországban a háború óta 13 millió lakást, ezek közül 9 millió új építkezést finanszíroztak a lakástakarékpénztárak, összesen 800 milliárd eurónak megfelelő összeggel. A pénztárak alapkamata általában két százalék körül mozog, s ehhez jöhet a hasonló mértékű bónuszkamat, ami a jobb pénztárak esetében együttesen évi négy százalék fölötti hozamot biztosít a takarékoskodóknak. Ehhez még hozzáadódhat az állami támogatás lakásépítési prémium, illetve adókedvezmény formájában, amelyekkel együtt már hat százalék fölé is mehet az éves hozam. Igaz, mindennek feltétele, hogy az éves adóköteles jövedelem (ami németországi kifizetőtől származik, s egyben itt tb-köteles is) nem haladhat meg egy bizonyos összeget (egyedülállóknál jelenleg 28 ezer eurót, gyermektelen házaspároknál 56 ezret, egygyermekeseknél 62 ezret). További kedvezményekre jogosít, ha a munkaadó közvetlenül utal át évi maximum 480 eurót a takarékoskodó számlájára. A németországi ügyfél 29 lakás-takarékpénztár és a 159 különböző szerződéstípus közül választhat. Akkor különösen érdemes belevágnia a spórolásba, ha legalább 7 évig tud előtakarékoskodni, ez esetben ugyanis a pénzt már nem csupán építkezésre, hanem bármire, akár világ körüli útra is fordíthatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Kasszasiker

A lakás-takarékpénztárak szerződései egy év alatt, május végéig közel megkétszereződtek a betéteikre adott állami támogatás megduplázódása, illetve a kedvezményes lakáshitel-feltételek megszigorítása miatt.

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Kovács Zoltán szerint nem az átlagemberek, hanem a kétségbeesett ellenzék tüntet Budapesten

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum