"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) riadalma jogos, a forintárfolyam...

"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) riadalma jogos, a forintárfolyam kiszámíthatatlan ingadozása veszteségbe tudja fordítani a ma kecsegtető devizahiteleket, és az adósok tömegesen kerülhetnek fizetésképtelen helyzetbe" - reagált írásban a HVG megkeresésére szokatlanul harciasan a HVB Bank Hungary Rt. főosztályvezetője, Márkus Anita annak kapcsán, hogy az MNB a növekvő devizahitelezés veszélyeire hívta fel a figyelmet a múlt hétfőn publikált, Jelentés a pénzügyi stabilitás című kiadványában (HVG, 2004. június 11.). A PSZÁF májusban kinevezett új vezetősége (főigazgatóként a HVB-től érkezett Marsi Erikával) pedig vizsgálatot indított a devizahitelezés kockázatainak feltárására, aminek eredményét június második felére ígérték. "A devizahitel-felvételek megugrása azért okozhat fejtörést az MNB-nek, mert az ország külföldi adósságállománya úgy nő, hogy afelett nincs kontrollja a bankok bankjának" - mondta a HVG-nek Barta Judit, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője. 2002 decemberétől 2004 márciusáig a kereskedelmi bankok mintegy 7 milliárd eurónyi hitelfelvételüket szivattyúzták át a gazdaságba, de külföldi forrásaik ennél is nagyobb mértékben, összesen 10 milliárd euróval bővültek az óriási belföldi euróhitel-kereslet hatására. A devizában történő eladósodottság miatt nő a külső finanszírozási igény, a tőkemérlegen keresztül ugyanis tovább romolhat a már most is nagy hiányú folyó fizetési mérleg. "A devizahitelek elterjedése amiatt is gondot okozhat a jegybanknak, hogy a gazdaságban lévő forintmennyiség csökken, így az MNB kevésbé tudja befolyásolni a piaci pénzmozgásokat" - véli Ványi Bálintné, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. igazgatója.

"A jelenlegi helyzetből egyedüli kiutat a jegybanki kamatcsökkentések jelentik, 6-7 százalék körüli inflációhoz bőségesen elegendő 8 százalék körüli kamatszint, kiváltképpen akkor, ha jövőre már 4-5 százalék közötti inflációval számolhatunk" - közölte Márkus Anita. A kamatcsökkentés miatt a forint gyengülhetne, az euró árfolyama 260 forintra nőhetne, ami a HVB-illetékes szerint jót tenne az exportorientált gazdaság versenyképességének.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Felvételi tudnivalók

Bár már fél éve széles körben divatba jöttek a forinthiteleknél jóval olcsóbb devizahitelek, azok veszélyeire csak mostanában kezdik felhívni a figyelmet az ügyfelek biztonságáért felelős hatóságok.

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben