Helyesli a két budapesti tőzsde összevonásának tervét az értéktőzsde újdonsült osztrák tulajdonosi csoportja, s lehetőséget lát a bécsi és a pesti értékpapírpiac együttműködésére - nyilatkozta Stefan Zapotocky, a bécsi tőzsde társelnöke a HVG tudósítójának.

HVG: Május közepén osztrák nagybankok csoportja - a HVB Hungary főszereplésével, második legnagyobb tulajdonosként pedig a Wiener Börse AG-vel - megszerezte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tulajdonának 68 százalékát. Mi vezette önöket erre a meglepetésszerű bevásárlásra?

S. Z.: Az osztrák tőzsde a csoportban csak az egyik résztvevő. Mi már három éve tárgyalást kezdtünk a közép-európai térség - Budapest, Pozsony, Prága, Ljubljana, Varsó - tőzsdéivel, miként lehetne tőzsdeközi együttműködést kialakítani a régióban. Budapesten a pénzügyminiszterrel is folytattunk megbeszéléseket. Három hónapja aztán hírt kaptunk arról, hogy a magyar tőzsde egyes befektetői kapcsolatba lépnének az osztrákokkal, pár hete pedig konkréttá vált, hogy a magyar befektetők egy köre kész eladni a részvényeit. Tudtuk, hogy egyszeri lehetőség kínálkozik, amit vagy most ragadunk meg, vagy soha. Bennünket az a szándék vezet, hogy erősíteni kell a budapesti tőkepiacot, meggyőződésünk, hogy együtt erősebbek vagyunk.

HVG: Pontosan mire értendő az "együtt"?

S. Z.: Először is a külföldi befektetők figyelmét a térség iránt együtt jobban fel tudjuk kelteni. Mind Ausztria, mind Magyarország vállalatai döntően idegen tőkére támaszkodnak, meghatározó azonban a hitelfinanszírozás. Mindkettőnknél nagyon fontos lenne a saját tőkehányad növelése. Ha a két kis ország együtt lép fel, akkor jobban képes kihasználni a régiónak a következő 5-15 évben várható extra növekedését. Másodszor pedig jól együtt lehetne működni technikailag a tőzsdei kereskedési rendszerek működtetésében és az úgynevezett klíringben. A magyar Keler elszámolóházat az osztrák tulajdonosi csoporthoz tartozó Kontrollbank nagy elismeréssel emlegeti, s keresi vele a kooperáció lehetőségét.

HVG: A tulajdonosi tervek között szerepel-e, hogy osztrák érdekeltségeket is jegyeztessenek a budapesti tőzsdén?

S. Z.: A kettős "listingre" akad már példa, a Bank Austria papírját például Bécs mellett Varsóban is jegyzik, az Erste-részvényeket pedig Prágában is. Nagyon fontosnak tartom azonban, hogy egy adott ország befektetői lehetőleg saját országuk vállalataiba invesztáljanak. Ausztriában az OMV egykori vezérigazgatója kapta a feladatot, hogy serkentse az osztrákok ausztriai befektetési kedvét.

HVG: A magyar értéktőzsde osztrák tulajdonosi csoportján belül ki a meghatározó?

S. Z.: Szakmai ismereteinél fogva az osztrák tőzsde egyfajta koordinátornak tekinthető. De természetesen a legnagyobb szava a legerősebb befektetőnek, a 25 százalékos HVB-nek van. Valamennyi tulajdonosnak megvan a saját érdeke, de az közös szándék, hogy erősítsük a magyar tőzsdét. Mivel a magyar tőzsde jelenlegi vezetése kitűnő munkát végzett az elmúlt években, azt szeretnénk, ha folytatná. Teljes bizalmunkat élvezik, helyeseljük stratégiájukat.

HVG: Még akkor is, ha a vezetők között vannak olyan személyek, akik egyáltalán nem helyeselték a magyar értéktőzsde külföldi kézre adását?

S. Z.: Meg akarjuk győzni a szkeptikusokat. A tranzakció talán meghökkentő volt, de mi nem ellenséges, hanem barátságos felvásárlók vagyunk. Megfelelőnek tartjuk a magyar értéktőzsde struktúráját. Az elkövetkezőkben rengeteg beszélgetésre van szükség ahhoz, hogy kialakítsuk a közös stratégiát.

HVG: Miért két lépésben történt a BÉT kétharmadának megszerzése?

S. Z.: A tőzsde tulajdonosai nem együtt, hanem külön-külön adták el részvényeiket a HVB-nek, a tranzakciók nem is egyszerre történtek. A HVB tárgyalt a különböző eladókkal, s mi csak vele voltunk kontaktusban.

HVG: Magyar lapértesülés szerint a június 29-i rendkívüli BÉT-közgyűlésen az új tulajdonosok kezdeményezik, hogy az értéktőzsde vásárolja meg az árutőzsdét. Igaz a hír?

S. Z.: Azzal egyetértünk, hogy az érték- és az árutőzsde működjön együtt. Fogalmazhatok úgy is, hogy a funkcionális összeolvadást helyeseljük, hogy tulajdonosi összeolvadásra is sor kerül-e, arról még nem született döntés az osztrák részvényesek között, de még a közgyűlés előtt határozunk.

HVG: A szakértők a magyar tőzsdék legértékesebb részének a Központi Elszámolóház és Értéktárat (Keler) tartják, oda folyik be a pénz, s ott lehet az értékpapír-forgalmat maradéktalanul átlátni. A Keler többségi tulajdonosa 55 százalékkal a magyar jegybank. Az osztrák tulajdonosi kör hogyan próbál érvényt szerezni akaratának?

S. Z.: Még a felvásárlást megelőzően informáltuk terveinkről a Magyar Nemzeti Bankot. Közös érdek a tőzsde erősítése, s biztosan össze tudjuk majd hangolni érdekeinket.

HVG: A bécsi tőzsdét jó ideje az a veszély fenyegette, hogy "felfalja" a frankfurti börze. A budapesti értékpapírpiacon szerzett társtulajdonosságával előremenekült?

S. Z.: A bécsi tőzsde mindig tudatosan törekedett partneri kapcsolatra a frankfurti tőzsdével, át is vettük tőle számítógépes kereskedelmi rendszerét, az XSETRA-t. Függetlenségünket azonban megóvtuk, s a jövőben is meg akarjuk őrizni. Az osztrák vállalati szerkezet sokkal jobban hasonlít a magyarra, mint a németre. Meghatározók benne a kis- és középvállalatok, amelyek egész más megközelítést igényelnek, mint a sokkal tőkeerősebb német cégek. A közép-európai gazdaság szerkezetét jobban értő regionális tőzsdeként van alapunk a túlélésre.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Budapestért kampányol Rózsa György

Budapestért kampányol Rózsa György