Alaposan átalakíthatják a lakosság fizetési szokásait a mobiltelefonos megoldások, ám e készpénzt helyettesítő módszerek jövője attól függ, sok kereskedő és szolgáltató él-e a megnyíló lehetőséggel.

Júniustól mobiltelefonjukról is rendezhetik számláikat a Budapesti Elektromos Művek Rt. (Elmű) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. ügyfelei a T-Mobile Magyarország Rt. és a Pannon GSM Távközlési Rt. nemrégiben indított közös szolgáltatása révén. A közműcégek egy titkosított rövid szöveges üzenetben, azaz sms-ben értesítik a mobilos fogyasztókat az épp esedékes számláról, amelyet azok egy válaszüzenetben kifizethetnek - közvetlenül a bankszámlájukról -, vagy egy későbbi dátumot megjelölve rendeztethetnek, de akár el is utasíthatnak.

A szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfeleknek a mobilszolgáltatóval, a közműcéggel és a tranzakciót lebonyolító bankkal is szerződést kell kötniük, és mobiljuk SIM-kártyáját különleges kártyára kell lecserélniük. Ennek költségét a mobilszolgáltatók magukra vállalják, ám az újmódi átutalási lehetőség így sem olcsó: havi 650 forint a díja. Az áramszolgáltatók mellett várhatóan a Fővárosi Gázművek Rt. és a Fővárosi Vízművek Rt., illetve egyes biztosítók és lízingcégek is csatlakoznak majd a szolgáltatói csoporthoz.

A speciális SIM-kártya előállításához szükséges technológiát a budaörsi székhelyű Enigma Software Rt. fejlesztette ki, amely a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő hollandiai Cellum B.V. leányvállalata. A rendszer működtetését a Cellum idén létrehozott mobilfizetési szolgáltató cége, az MPP Magyarország Rt. végzi. Bár a szolgáltatást egyelőre csak a Budapest Bank Rt.-nél (BB) folyószámlát vezetők vehetik igénybe, a HVG információi szerint a két mobilszolgáltató és a fejlesztők az Erste Bank Rt.-vel is tárgyalnak a mobilos fizetési rendszer bevezetéséről.

Hazai fejlesztésű az a másik, mobilon és interneten keresztül is használható fizetési szisztéma is, amelyet nyár közepén kezd tesztelni "éles" banki környezetben egy 15 cégből álló nemzetközi konzorcium. Ennek magyar tagjai között van a Kereskedelmi és Hitelbank Rt., a Raiffeisen Bank Rt., a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Motorola Kft. mellett a Safepay Systems Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., amely kidolgozta a rendszer alapfolyamatait. Vilmos András, a Safepay többségi tulajdonosa és a projekt vezetője szerint a mobiltelefonon és az interneten is használható fizetési technológia szabadalmazás alatt áll, tesztelésére pedig Magyarország mellett Görögországban is sor kerül az idén. Itthon a T-Mobile, Görögországban pedig a Vodafone ottani leányvállalata vesz részt a projektben (HVG, 2003. április 5.). Vilmos szerint a mintegy 6 millió euró fejlesztési és tesztköltségek felét az Európai Unió pályázati programja finanszírozza. A Semopsnak nevezett rendszert a mobil- és internetalapú kiskereskedelemben és mindenféle átutalásra lehet majd használni, várhatóan a jövő évtől.

A két mobilfizetési rendszer újdonsága, hogy elvileg bármelyik pénzintézet a már működő saját mobilbanki rendszerének módosítása nélkül csatlakozhat a bankok és szolgáltatók csoportjához - kérdés persze, a kettő közül melyik terjed el, netán egy harmadik; többe invesztálni aligha érné meg a csatlakozóknak. Az említett rendszerek előnye viszont, hogy az itthon megszokott mobilbanki szolgáltatásokon túl - ami főként információadást jelent a bankszámlán történt pénzmozgásokról - lehetővé teszik átutalás kezdeményezését is. Négy pénzintézetnél biztosít már ma is a számlafigyelésen túl egyéb szolgáltatásokat a mobiltelefon úgynevezett WAP-technológiája, de sms-ben ezekben sem lehet átutalást indítani.

A korlátozott lehetőségek ellenére itthon igen népszerű a mobilbankolás: a GKIeNet adatai szerint a tavaly év végi 407 ezerről március végére 490 ezerre nőtt a lakossági mobilbankolók száma. A vállalkozások közül tavaly év végén közel 54 ezer használt mobiltelefont a banki ügyintézésben. További növekedésre bőven van esély, tekintve, hogy a mobiltelefont használók száma a Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint április végén már meghaladta a 8 milliót.

Turny Ákos, a Budapest Bank termékfejlesztési vezetője szerint a mobilfizetés országosan elfogadott szabvánnyá válhat, amelyet a bankokon kívül számos közműszolgáltató és kereskedő is be fog vezetni. "A fogyasztói szokások megváltoztak, az embereknek nincs idejük a hagyományos ügyintézésre, és nincs otthon a nagymama sem" - mondta Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója.

A piaci elterjedés gátja lehet azonban, hogy a szakértők szerint csak jelentősebb ügyfélszám fölött éri meg bevezetni ezeket a mobilbankolási szolgáltatásokat, mert csak így válhatnak előbb-utóbb mobilfizetési szabványrendszerré. Az OTP Bank Rt. a HVG-nek adott válaszában úgy ítélte meg, hogy a mobilfizetési megoldások magyarországi elterjedésével csak hosszabb távon lehet kalkulálni. Bár korábban a BB mellett az OTP-vel is folytak tárgyalások a Cellum rendszerének beveztetéséről, a bank végül kiszállt a programból. "Az üzletimodell-elképzelés különbözik; a résztvevők a több bankot és több közmű- és egyéb szolgáltatót egyesítő eredeti koncepcióhoz tartják magukat" - magyarázta a HVG-nek Inotay Balázs, a Cellum elnök-vezérigazgatója. Az OTP a maga részéről 2002 negyedik negyedévében vezette be - a piacon elsőként - azt a mobilbanki szolgáltatását, amelyben az ügyfelek átutalást indíthatnak sms-ben, vagy betétet köthetnek le, ám ehhez nem magyar technológiát választott. A mobilon keresztüli műveleteket szintén speciális SIM-kártya teszi lehetővé, de kizárólag azoknak, akik OTP- és T-Mobile-ügyfelek egyszerre.

A mobilfizetési rendszerek kockázatai közé sorolják a piac egyes szereplői, hogy a szolgáltatói konzorciumok tagjai között nem lesz egyszerű a költségek és bevételek elosztása. Így a megtérülés sem tervezhető egyértelműen, miközben a szükséges fejlesztések és tesztelések költségei aránylag magasak. A 2002-ben pénzügyi nehézségekkel szembesülő németországi Deutsche Bank AG épp a kockázatok miatt vált meg paybox.net AG nevű leányvállalatától, amely mobilfizetési rendszerével épp be akart törni a magyar piacra.

Nagy siker viszont az i-Cell Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. által kifejlesztett ParkTel rendszer, amely idén tavasz óta teszi lehetővé a parkolási díj kifizetését mobiltelefonon keresztül Budapest IX. és XIII. kerültében, a főváros több főútvonala mentén, valamint nyolc vidéki városban. E rendszerben nem bankszámláról, hanem egy előre megvásárolt kártya egyenlegéből vonják le a díjat (HVG 2004. február 7.).

A mobilfizetés tömeges elterjedéséhez az is kell, hogy a lehetséges felhasználók bízzanak e fizetési módban. A Think Consulting és a BellResearch tavalyi felmérése szerint a megkérdezett magyar mobilhasználók többsége csupán 5 ezer forint alatti, úgynevezett mikrofizetésekhez venné igénybe a maroktelefont. Legtöbben a családtag kártyájának feltöltésére, mozijegyrendelésre, gyorsétterembeli fizetésre, vonat-, busz- vagy parkolójegy-vásárlásra használnák telefonjukat.

FINCZICZKI BÉLA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Texasi miniló segít a Bethesda Gyermekkórházban fekvő beteg gyerekeknek - fotó

Texasi miniló segít a Bethesda Gyermekkórházban fekvő beteg gyerekeknek - fotó

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő