A bíróság által elrendelt házi őrizetében is háborítatlanul intézi üzleti ügyeit Balázs László, a Baumag-cégcsoport feje, miközben a rendőrség zároltatni próbálja a Baumag károsultjainak pénzéből vásárolt vagyontárgyakat, a kormányzat pedig jogszabály-változtatásra készül.

Amilyen gyorsan csak lehet, tegyenek javaslatot az illetékes tárcák azokra a jogszabályi változtatásokra, amelyekkel a jövőben elejét lehetne venni az ingatlanszövetkezetek által elkövetett visszaéléseknek - döntött a kisbefektetők védelmében a kormány múlt szerdán. Épp aznap, amikor több hónapos csönd után a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hirtelen letartóztatta - és különösen nagy értékre elkövetett csalással meggyanúsította - Balázs Lászlót, a felszámolás alatt álló Baumag Stratégiai és Fejlesztési Szövetkezet (BSFSZ) volt elnökét.

A Baumag története önmagában elegendő indokot adhat a paragrafusok átírására. A szövetkezet és a holdudvarában álló cégcsoport tevékenységét 1996-tól hét éven át vizsgálta a rendőrség a legkülönfélébb bűncselekmények gyanújával, de az egymásnak is ellentmondó jogszabályok és fél tucat szakértői jelentés közepette nem talált fogást rajta. Végül a Legfőbb Ügyészség tavaly júliusban lezárta a nyomozást. Kérdés: ugyanezt tette volna-e három hónappal később, amikorra 12 ezer befektető közel 40 milliárd forinttal ragadt be a BSFSZ fizetésképtelensége miatt?

Szakértők szerint az is elgondolkodtató tény, hogy a szövetkezethez tartozó, fénykorában ötventagú cégcsoportnak nem volt konszolidált - a cégek közötti kapcsolatokat, együttes vagyoni helyzetüket feltáró - mérlege, amiből kiderülhetett volna, hova került a befektetők pénze. Márpedig a számviteli törvény megsértése akkor is bűncselekmény, ha a mögötte álló, esetleg súlyosabb bűntetteket nem lehet bizonyítani. Az is intő jel lehetett volna, hogy a BSFSZ 2002-es beszámolóját több okból is korlátozó záradékkal látta el Marton István könyvvizsgáló, aki 1999-ben a Baumag ügyében még független igazságügyi szakértőként dolgozott a rendőrségnek (HVG, 2003. október 18.). Hiába volt azonban a cégbíróságon megtekinthető e "záradékolt" mérleg, egyetlen hatóság sem figyelt fel rá.

Talán mindebből okulva, a Pénzügyminisztériumban (PM) most elsősorban nem is a hitelintézeti vagy a szövetkezeti törvény további szigorításán gondolkodnak (erre a tavasszal már sor került), hanem a különböző felügyeleti szerveknek, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), a cégbíróságoknak vagy a fogyasztóvédelemnek adnának szélesebb jogosítványokat - tudta meg a HVG Cserés Ákostól, a PM helyettes államtitkárától. Konkrét javaslatokról Cserés még nem tudott beszámolni, de arra - ígérte - ügyelnek, nehogy a "becsületes" szövetkezeteket is korlátozzák. A gyorsaság érdekében - hangsúlyozta - lehetőleg kormányrendelettel vezetnék be az új szabályokat.

Közben Balázs László rendületlen aktivitással dolgozik. A Budai Központi Kerületi Bíróság a múlt pénteken házi őrizet alá vette ugyan, de látogatókat fogadhat, telefonálhat, hozzáférhet a világhálóhoz, és azon nyilvános befektetési ajánlatokat tehet közzé. Olyan döntést azonban nem hozhat, amellyel csökkenthetné a befektetők legalább részleges kifizetésére egyedüli reményt adó vagyont - szögezte le Péntek József, a nyomozást vezető alezredes. A rendőrség ugyanis kezdeményezte valamennyi olyan ingatlan és egyéb vagyontárgy (például részvény, üzletrész) zár alá vételét, amelyeknek a megszerzése a gyanú szerint a Baumag befektetőitől elcsalt pénzből történhetett.

A vagyon lefoglalásáról a bíróság dönt majd, de a rendőrség faxon máris értesítette az illetékes földhivatalokat és cégbíróságokat az eljárásról. Mielőtt azonban a zár alá veendő ingatlanok, vagyontárgyak lajstroma a bíróság elé kerülne, a nyomozást kiemelten felügyelő Fővárosi Főügyészség is átvizsgálja azt, így a lista még változhat. Noha Balázs a HVG kérdésére 30-50 milliárd forintosra tartotta a vagyont, névtelenül nyilatkozó szakértők szerint ez legfeljebb 10-12 milliárd forint, s az utóbbi összeg messze nem lenne elegendő a követelések kielégítésére.

A rosszul hangzó Baumag Vagyonkezelő Szövetkezet nevet májusban "levető", Balázs elnökletével működő mostani Agenda-h Vagyonkezelő Szövetkezet honlapján változatlanul él a befektetők által megvásárolt szövetkezeti üzletrészek becserélésére vonatkozó ajánlat: az érintettek a még fel nem épült Madárvölgy lakóparkban lakást, a parádsasvári St. Hubertus üdülőben pedig üdülési jogot vásárolhatnak üzletrészért és némi készpénzért. A nyomozók szerint azonban ha valaki most vásárol bármely Baumag cég vagyonából, számolnia kell azzal, hogy a bíróság később semmissé nyilváníthatja az ügyletet. Érvényes még az üzletrészért járadékot ajánlat is, amelyet eddig - Balázs szerint - hatszáz befektető fogadott el, havonta esedékes járandóságukat azonban most nem kaphatják meg. A bankok ugyanis a BRFK kérésére nem teljesítik a Baumag-cégcsoportba tartozó körülbelül húsz vállalkozás átutalási megbízásait, és készpénzt sem lehet felvenni a számláikról. "Jogi úton lépek fel a bankok eljárása ellen, hiszen úgy állították le a pénzügyi műveleteinket, hogy erről engem hivatalosan senki sem értesített" - reagált a történtekre harciasan Balázs László, aki Péntek nyomozó szerint csak a posta lassúsága miatt nem kapta meg az értesítést. "A rendőrség intézkedése agresszív, a befektetők érdekeit sértő lépés" - folytatta Balázs.

A zár alá venni javasolt ingatlanok közül több mint száz nem a Baumaghoz kötődő vállalkozások, hanem Balázs László és családtagjai tulajdona. Balázs szerint ennek oka nem a befektetők kijátszása, hanem az, hogy termőföld nem lehet gazdálkodó szervezetek tulajdonában. Az üzletember azt állítja: a magánkézben lévő ingatlanok az átminősítésük után a Baumag különböző projektcégeinek a kezébe kerültek volna, s azt szerződésben is rögzítették. Balázs nem tagadta, hogy ez a konstrukció kockázatot jelentett a befektetők számára, de szerinte a cégcsoport működése azon alapult, hogy az emberek megbíztak benne. Nem vitatta azonban azt, hogy a kisbefektetők valóban nem képesek olyan hatékony kontrollra, amilyet nyilvános részvény- vagy kötvénykibocsátáskor a PSZÁF végez.

A BRFK azzal az indoklással gyanúsította meg Balázs Lászlót csalással, hogy az ominózus szövetkezeti üzletrészek nem is léteznek, mert törvénytelenül hozták létre őket. A nyomozók Szebellédi István független igazságügyi szakértő (az egyik első, 1992-ben csődbe jutott pénzintézet, az Ybl Bank volt igazgatósági tagja) részjelentésére hivatkoztak. E szerint szövetkezeti üzletrészt csak a szövetkezet tartalék tőkéjéből lehet képezni, a tagok ideiglenes befizetéseiből nem. Ugyanezt fogalmazta meg május közepén a BSFSZ felszámolója, Wortmann György is, amikor feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

"Tagi kölcsönt csak a BSFSZ alakulása után, 1995-ben fogadtunk el, azóta sem" - szögezte le Balázs (nem csoda, hiszen a korabeli Állami Bankfelügyelet a Baumag tagi kölcsöneit engedély nélküli betétgyűjtésnek minősítette, és - más, törvényes eszköz híján - 1996-ban feljelentést tett). Az elnök szerint a tagok a szövetkezeti törvény szerinti tartós vagyoni hozzájárulást adtak a BSFSZ-nek, amelyet az - állította - tőketartalékként könyvelt le, s ebből hozta létre azokat az üzletrészeket, amelyeket a tagok megvásároltak. Péntek alezredes szerint viszont a Balázs által említett kétféle aktus nem választható el egymástól, mert a tagok befizetése és az üzletrészvásárlás egyszerre zajlott. Balázs elismerte, hogy a szövetkezet tagjai a beígért hozamért és nem a szövetkezetek iránti tulajdonosi elkötelezettségből vettek üzletrészt, mégis azt állította: a tagok befizetései végleges tőkejuttatások voltak. A vitában az utolsó szót valószínűleg a bíróság mondja majd ki. A rendőrségnek azonban még azt is bizonyítania kell, hogy Balázs és esetleges társai szándékosan, a befektetőket megtévesztve, a saját hasznukra adtak el sorozatosan fiktív üzletrészeket, mivel ezek a csalás büntetőjogi kritériumai.

"További bűncselekmények elkövetésével is gyanúsíthatjuk még Balázs Lászlót, sőt másokat is" - jósolta sejtelmesen Péntek József. Felmerülhet a fedezetelvonás gyanúja is, hiszen a befektetők zömének visszafizetési kötelezettséget vállaló BSFSZ vagyona mindössze 200 millió forint, minden egyéb a Baumag-cégcsoport más, a befektetőkkel jogi kapcsolatban nem álló tagvállalataiban, illetve a Balázs család tulajdonában van.

A kulcskérdés azonban az üzletrészek minősítése lesz a BSFSZ felszámolása szempontjából. A büntetőeljárással párhuzamosan ugyanis Wortmann György polgári pert indít a bíróságon annak kimondásáért, hogy a hitelezők fiktív üzletrészeket vettek meg. Ha így lenne, akkor a hitelezők által kötött szerződések érvénytelenné válnának, és a befizetett összeg visszajárna nekik, igaz, nem a Baumag által beígért extrakamatostul. Ebben az esetben a BSFSZ felszámolásában újra megnyílna az a negyvennapos határidő, amely alatt a hitelezők bejelenthetik követeléseiket. Eddig csak a befektetők fele jelentkezett be, azaz a jelen állapot szerint a másik 6 ezernek akkor sem járna egy fillér sem, ha lenne felosztható vagyon.

GYENIS ÁGNES

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?

Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés