A bankkártya-hamisítók "ördögi praktikái" ellen ma már csak a csipkártyák nyújthatnak védelmet, ilyet azonban Magyarországon egyelőre csak egy bank bocsát ki.

Ötmillió forintos óvadék ellenében a múlt héten a Fővárosi Bíróság (FB) kiengedte az előzetes letartóztatásból, és házi őrizetbe helyezte Homola Andrást, aki most egyszerre két, együttesen százmillió forintos nagyságrendű kárt okozó bankkártyacsalási ügy vádlottja. Homola és társai 2000-től újítók voltak Magyarországon a bankkártyákkal elkövetett visszaélésekben, bár orosz és ukrán bűnözők jól bevált technikáját követték. Nem lopták el a kártyát, hanem két kicsiny eszközt helyeztek el a pénzkiadó automatákban: az egyik leolvasta a kártyák mágneses csíkján lévő adatokat, a másik pedig lefényképezte az ügyfél kezét, amint beüti a négyjegyű PIN kódját. Az adatokat felvitték egy üres kártyára, amellyel, a kód ismeretében, készpénzt is fel tudtak venni.

A Homola nevével fémjelzett két társaság közül az egyik úgy bukott le 2001-ben, hogy az Erste Bank Rt. Budafoki úti fiókjánál felszerelt automatára próbálták elhelyezni a trükkös eszközöket, de az autójukhoz többször visszatérő embereket valaki kocsitolvajnak nézte és riasztotta a rendőröket. Utóbbiak azonban - a HVG információi szerint - tudtak már a bandáról, mert az egyik nagy kártyakibocsátó bank is feldobta őket. A szóbeszéd szerint a csalók kezdetben "együttműködtek" e pénzintézettel, segítettek neki abban, miképpen védekezhet a visszaélésekkel szemben, a bank hallgatása fejében pedig megígérték: a klónkártyákkal Magyarországon nem dolgoznak. Ám ezt nem tartották be. Az előzetesből korábban meglépett (egy temetésre kétnapos eltávozást kért, de nem tért vissza önként) Homola egyébként azzal védekezik: nem is ő volt a főkolompos, hanem a társai, például a rá valló Kemechey Attila, akik zsarolták az adósságaival, s kényszerítették a csaláshoz szükséges technika átadására és a hamis kártyák kipróbálására - tájékoztatta a HVG-t Vallyon Zsolt ügyvéd.

Az FB előtt lévő másik Homola-ügy egyes szereplői Németországban és Ausztriában buktak le. A magyar rendőrök a külföldi hatóságoktól kapott információk alapján fedett nyomozót vetettek be, aki üzleteket kötött a bandával, így leplezve le őket, többek között az ebben az ügyben az ügyészség által első rendű vádlottnak mondott technikust, Sinkó Tibort.

Két másik, hasonló technikával dolgozó bankkártyacsaló bűnbanda ügyében még tart a nyomozás - tájékoztatta a HVG-t Majoros Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának főnyomozója. Az egyik - az OTP Bank Rt. feljelentésére tavaly lebukott - 12 fős társulat frontembere Molnár László, aki egy fővárosi, Vas Gereben utcai garázsban készítette a hamis kártyákat (Molnár egy évig előzetesben ült, ám orvosi igazolással sikerült házi őrizetbe kerülnie). E társaságnak a tagjai összejátszottak egy székesfehérvári Shell benzinkút alkalmazottjával is, aki megengedte nekik, hogy az üzlet kártyaelfogadó termináljába csipet helyezzenek el, amely képes a klónozáshoz szükséges adatok rögzítésére. A másik társaság tavaly ősszel bukott le: a romániai Serbán Marcell és három magyar, a testvérpár Paczona Gyula és Pál, valamint az állítólagos egykori titokszolga Lengyel Ferenc elsősorban Franciaországban vásároltak magyar ügyfelek hamisított kártyáival, az ő számlájukra.

A Magyar Nemzeti Bank múlt hét végén közzétett statisztikája szerint tavaly 200-200 millió forintos kárt okoztak a bűnözők (csalók, tolvajok) a kártyákat kibocsátó bankoknak, illetve a kártyákat elfogadó pénzintézeteknek és kereskedőknek. A kártyákkal lebonyolított teljes forgalomnak ez a 0,005 százaléka, vagyis minden 20 ezer forintos kártyás tranzakció során egy forintot lopnak el. A legnagyobb (40 százalékot meghaladó) tétel mindkét esetben a hamisított kártyákkal függ össze, lopott kártyákkal a károk körülbelül egyharmadát okozták.

Ha az ügyfél jelzi a banknak, hogy ellopták a kártyáját, vagy a tárcájában lapul ugyan a plasztiklap, mégis fogy a pénze, a bank azonnal letiltja az adott kártyát. A kliens rizikója a letiltás előtti időszak, amelyért a bankok csak akkor vállalnak felelősséget, ha az ügyfél nem volt gondatlan: vagyis nem adta ki a PIN kódját illetékteleneknek, vagy nem tette azt a kártya mellé (igaz, az időben letiltott kártya miatt is éri kár az ügyfelet, hiszen a letiltás díja a kártya típusától függően 5-20 ezer forint, s egyes bankok az új kártyát sem ingyen adják).

Vita az ügyfél és a bank között elsősorban a hamisított kártyák esetében lehet, hiszen ilyenkor nehéz bizonyítani, hogy nem a kliens hajtotta végre a kifogásolt tranzakciót. A bankok minden ügyet külön-külön megvizsgálnak, mielőtt döntenének a kár átvállalásáról. A Raiffeisen Bank Rt.-nél általában megvárják a rendőrségi nyomozás eredményét - tájékoztatta a HVG-t Szabó Szilvia ügyvezető igazgató. Azt azért nem zárta ki, hogy évekig tartó nyomozás esetén méltányosságból átvállalják az ügyfél kárát. A Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-nél (MKB) ellenőrizni próbálják, igazat mond-e az ügyfél - mondta Lázár Ágnes igazgató -, például úgy, hogy körbetelefonálják a többi kártyakibocsátó bankot, akad-e másutt is ugyanarra az automatára panaszkodó ügyfél.

Mivel néhány évvel ezelőtt Magyarország élen járt Európában a kártyacsalásokban, a nemzetközi kártyatársaságok nyomására ma már valamennyi nagy magyar bank működteti az úgynevezett monitoring rendszert, amely figyeli a tipikustól eltérő tranzakciókat, s ha ilyet talál, jelez. Szokatlan eset, ha ugyanazzal a kártyával egymás után többször vesznek fel pénzt (ezt a legtöbb banknál naponta legfeljebb ötször lehet megtenni), ha sorozatosan vásárolnak, és az ügyfél addigi szokásaihoz képest túl sokat költenek, vagy olyan helyen használják a kártyát, ahol az ügyfél nagy valószínűséggel nem járhat (például egy külföldre ritkán utazó nyugdíjas kártyája hirtelen Ausztráliában tűnik fel). A bank ilyen esetben felhívja az ügyfelet, és megkérdezi, tényleg ő hajtotta-e végre a tranzakciót.

Noha a visszaélésekkel okozott kár csupán tíz százaléka éri úgy az ügyfelet, hogy internetes vagy telefonos vásárláskor szerzik meg az adatait, a bankok külön felhívják a figyelmet, ilyen esetekben ne adják meg a kártya titkos kódját, mert az nem szükséges. Ugyanez vonatkozik a segélytelefonokra is: a csalók egyik kedvelt módszere, hogy betömik az automata pénzkiadó nyílását, a valódi segélyhívószámot leragasztva a sajátjukat adják meg, s ők fogadják a hibát jelző ügyfél hívását. A Budapest Bank Rt. munkatársai arra is figyelmeztetnek, hogy egyes csalók az éjszaka kártyával nyitható banki előterek ajtajára szereltek fel olyan berendezéseket, amelyek a PIN számot kérik, ám azt nem szabad beütni.

"Magyar találmány az a banki szolgáltatás, hogy a kártyás műveletekről SMS-t küldünk az ügyfél mobiltelefonjára, aki így gyorsabban észreveheti, ha illetéktelenek használják a kártyáját" - büszkélkedett Sipos Zoltán, az Erste Bank és a beleolvadó Postabank Rt. kártyaüzletágának igazgatója. "A csalók elleni leghatékonyabb védekezés azonban a csip lesz" - állítja Illés Zoltán, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) ügyvezető igazgatója. Az ilyen bankkártyán az adatokat egy mini számítógép, a csip tartalmazza, amit - legalábbis a szakértők reményei szerint - nem lehet feltörni. Majd kiderül - tamáskodott Majoros Csaba főnyomozó, hiszen Homola Andrásnál foglaltak le olyan eszközöket, amelyeket a rendőrségi szakértők szerint már a csipek feltörésére gyártottak, igaz, akkoriban még nem volt ilyen bankkártya Magyarországon.

Pillanatnyilag is csak a K&H bocsát ki csipkártyát, amelyen egyelőre mágneses csík is van, hogy a többi bank automatáiban és a kereskedői terminálokban is lehessen használni - így viszont a kártya továbbra is másolható. A nagy magyar bankok közül az OTP Bank Rt. várhatóan 2004 végétől, a többiek pedig 2005-től folyamatosan cserélik le hagyományos bankkártyáikat csipesre. A bankok nem jószántukból költenek a több százmillió forintos költséggel járó fejlesztésre, a nagy nemzetközi kártyatársaságok, a VISA és a MasterCard jövőre már büntetik a hagyományos mágneses csíkot alkalmazókat: egyrészt magasabb díjat kérnek tőlük, másrészt, ha az adott pénzintézet kártyájával bárhol Európában visszaélnek, s nem egyértelmű, ki hibázott, a kibocsátó banknak kell viselnie a kárt.

GYENIS ÁGNES

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál