Előbb feljelentették a CW-bank egykori vezetőit, majd visszaléptek a vádtól a csődbe ment bécsi magyar bank különféle felszámolói. Az osztrák ügyészség öt év után bizonyíték hiányában megszüntette az eljárást.

Június elején értesítést kaptak a végelszámolás végén álló Central Wechsel- und Creditbanknak (CW), a Magyar Nemzeti Bank egykori 100 százalékos ausztriai leánybankjának 1990-1995 között volt vezetői a bécsi államügyészségtől, hogy megszüntették a nyomozást ügyükben. Makai Imre egykori vezérigazgatót, helyetteseit, Andreas Pintert és Frank Fürstöt, a hitelezési és a kockázati osztályt vezető Kurt Sedlmayert, valamint Hubert Strennt hűtlen kezeléssel vádolták: mintegy ötmilliárd schilling (363,3 millió euró) veszteség előidézésében tartották őket felelősnek.

Az igazság malmai igen lassan őröltek, maga az ügyészségi eljárás, amely a bírósági szakaszig el sem jutott, öt évig húzódott, s a 2004 márciusában hozott határozat a nyomozás megszüntetéséről három hónappal később jutott el az érintettekhez. Ők egyfelől megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy a vegzálásnak vége, másfelől fájlalták, hogy ártatlanságukat sem mondták ki.

Hogy fel kell jelenteni a CW nevezett vezetőit, azt 1999 májusában határozta el a Magyar Nemzeti Bank közgyűlése. A feljelentést azonban csak 1999. szeptember 13-án küldte el a CW akkori vezérigazgatója, Láng László az osztrák államügyészségnek: közlése szerint hónapokig készült a 35 oldalas beadvány, amelyet százoldalas melléklet egészített ki.

Öt évvel az események után már csak megerősíthető, ami annak idején is látszott: az MNB akkori vezetése a rá nehezedő politikai nyomás alatt, önmagát is védve kezdeményezett eljárást a korábbi CW-garnitúra ellen, egyszerre mutatva erőskezűségét az őt támadó kormánynak és azt, hogy a közben már 100 milliárd forintra nőtt CW-veszteségért kizárólag az említettek a felelősek. Surányi Györgyöt, a jegybank akkori elnökét állandó és megalázó támadások érték az utóbb a helyébe lépett, akkor pénzügyminiszter Járai Zsigmond, illetve Orbán Viktor miniszterelnök részéről. A lényegében Surányi állandó vegzálására, végső soron elmozdítására használt CW-fegyvert 1999 őszén parlamenti bizottsági vizsgálatban is elsütötték, s a függő ügy a kormány számára lehetővé tette, hogy késleltesse az MNB addigra elfogyott alelnökeinek a pótlását.

Az egykori feljelentettek közül Makai Imre ma a KDB Bank budapesti igazgatósági tagja - a HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy a nagy nyilvánosságot kapott feljelentés őt formálisan nem zavarta a munkájában. A szakma s előző munkáltatója, a Deutsche Bank ugyanis szerinte pontosan tudta, hogy nincs szó bűnről, s hogy sokan ludasak az óriásveszteség kialakulásában. Mindazonáltal komoly idegi próbának volt kitéve, s jóllehet őt az ügyészi eljárás során egyetlen alkalommal sem hallgatták ki, sokba került neki az osztrák ügyvéd foglalkoztatása. Mint Makai elmondta, a CW ügyvédei elküldték neki és társainak a vádanyagot, ők arra két menetben válaszoltak, s ezzel közreműködésük a nyomozásban ki is merült. A hitelosztályt vezető Kurt Sedlmayer, aki 1997-ben került el a CW-től, rövid ideig a szintén dicstelen sorsú Trigon Banknál folytatta tevékenységét, majd független tanácsadóként próbált megélni. A HVG kérdésére elmondta, hogy a bécsi magyar bank két volt munkatársával közösen ma a pénzintézet egykori bolgár és jugoszláviai ügyfeleinek adnak tanácsokat.

Makai két helyettese, Pinter és Fürst urak nyugdíjba mentek. A CW először megvonta tőlük a szerződésben korábban megszabott nagy összegű nyugdíjat, utólag azonban kompromisszum született az igazgatók s a bank végelszámolását 2001. nyarától végző magyar csoport között. Boros András, a felszámolást irányító Budapest Investment Rt. ügyvezető igazgatója nem kívánta véleményezni a bécsi ügyészségi döntést, mindössze annyit közölt, hogy még mindig folynak a perek a CW egykori ügyfelei és a felszámolók között, de már közel az ügyek lezárása.

A CW vezetése kihátrált az általa kezdeményezett büntetővádi feljelentésből, feltehetőleg a nyugdíjazottakkal kötött megállapodás kapcsán. Jórészt ez volt az oka annak, hogy az ügyészség nem tudta megállapítani a gyanúsítottak felelősségét - mondta a HVG-nek Ernst Kloiber helyettes bécsi főállamügyész. A főügyészhelyettes mindazonáltal hozzátette, megállapításuk szerint a CW igazgatósága minden évben felügyelőbizottsági áldást kapott mérlegére, ezért a felelősség legalábbis megosztott. Enyhítette terhüket az is, hogy a CW mindenkori tartozásaira kezességet vállalt a magyar jegybank. Az ügyészség konstatálta, hogy elégtelen volt a bank tőkeellátottsága, túl gyorsan változott az egyébként sem megfelelő képzettségű munkatársi gárda, kevés számú, nagyon nagy tartozással rendelkező adós jellemezte a hitelállományt, de az összeomlásban szerepe volt az egykori KGST-piac szétesésének is.

A CW vezetőinek feljelentésére és a büntetőeljárásból való kihátrálásra egyaránt az Orbán-kormány idején került sor. A kezdet kezdetén vizsgálóbírók szállták meg az akkor még valamelyest működő pénzintézetet, aztán a politikai vihar elmúltával veszített lendületéből a nyomozás. A CW bécsi épületét egy esztendeje a Benetton lakja, s állítólag rövidesen kiderül, a felszámolásból visszajön-e valami a bank által elveszített 100 milliárd állami forintból.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját