Június végéig kellett levelet kapniuk az adóhivataltól azoknak, akik - 83 ezren - befektetési adóhitelt vettek igénybe, s most vagy a következő három évben vissza kell azt fizetniük, mivel megszűnt ez a kedvezmény.

Ha valaki netán nem kapta meg az értesítőlevelet adóhitel-tartozásáról, noha tudja, hogy van ilyen, jobban teszi, ha nem lapít, hanem jelzi ezt a területileg illetékes adóhivatalnak - vélekedett Vadász Iván adószakértő a HVG-nek. Szerinte ugyanis előbb-utóbb kibukhat az adóhivatalnál a tartozás, ráadásul lehet, hogy a postai kézbesítés késedelme miatt nem jött meg időben a levél. Nemcsak a most kínált visszafizetési kedvezménytől eshet el az, aki "kivárásra" játszik, hanem még késedelmi pótlék is sújthatja, ha 2007-et követően derül ki a restancia. Az adóhitel-tartozás - figyelmeztetett a HVG kérdésére az APEH munkatársa - nem évül el öt év alatt, mint a személyi jövedelemadóé (szja), csak az adós halálával szűnik meg. Ráadásul a kézbesítéstől számított két héten belül lehet reklamálni, ha nem stimmel a kimutatott összeg: ezt a benyújtott adóbevallás átnézésével tudja ki-ki ellenőrizni. Az adóhitelnek nevezett szja-kedvezményt 1995-től bármely évben befektetési jegyek vagy tőzsdén jegyzett részvények vásárlása kapcsán lehetett igénybe venni, s eddig csak akkor kellett visszafizetni belőle, ha a befektetések megszűntek vagy az összegük csökkent.

A levelekből sokan nehezen értik, mik az azokban szereplő kedvezményarányok - a rejtély kulcsa, hogy hol a tartozás, hol a teljesített befizetés arányában adják meg az elérhető kedvezményt. A lényeg: aki idén tavasszal (a 2003. évre vonatkozó szja-bevallásában) nem vett igénybe adóhitelt, annak érdemes most október végéig visszafizetnie a levélben szereplő összeg 55 százalékát. Ennek átutalásával törlődik a teljes tartozás, vagyis a kedvezmény az adóhitel 45 százaléka. Nagyon fontos, hogy nem az szja-fizetéskor használt számlaszámra kell fizetni, hanem az értesítőlevélben megadottra - ha ugyanis hibás a címzés, nem jár a kedvezmény.

Akinek nincs elég pénze a tartozás rendezéséhez, de az idén nem igényelt adóhitelt, annak célszerű annyit törlesztenie, amennyit csak bír - mondja az adószakértő -, mert a visszafizetett összeg 81,82 százalékával csökken a fennmaradó adóhitel-hátralék. Hogy a később kifizetendő maradék pontosan mennyi, arról majd újabb értesítőt küld az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Akik ebben az évben adóhitelt igényeltek, azok - mint bevallási ívük magyarázó szövegéből már megtudhatták - elestek a legnagyobb engedmény lehetőségétől, nekik tehát jövő nyár előtt nem érdemes törleszteniük; 2005 júniusában viszont, ha van rá pénzük, célszerű visszafizetniük a most kimutatott tartozás 80 százalékát, mert ez esetben a maradék 20 százalékot törli az APEH. A végső visszafizetési határidő 2007. április 20., de addig csak azoknak érdemes várniuk, akiknek előbb nincs pénzük a törlesztésre, vagy akik a kedvezménynél biztosan több haszonnal tudják forgatni a pénzt. Annyi - az elérhető kamatok alapján - biztosnak látszik, hogy bankbetét révén nem remélhető ilyen hozam. Azoknak sem érdemes sietniük az adóhitel visszafizetésével, akiknek van végrehajtható (vagyis jogerős) adó- vagy társadalombiztosítási tartozásuk: nekik nem engednek el semmit sem.

MAKARA KLÁRA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?