Tavaly a fogyasztói árak gyorsabban nőttek, mint ahány százalékos hozammal gyarapodtak a nyugdíjpénztárakban forgatott megtakarítások. Akadtak azonban a befektetési lehetőségek közül ügyesebben vagy szerencsésebben választó kasszák is - derül ki a múlt héten nyilvánosságra hozott számokból.

Manapság a nyugdíjpénztárak két módon igyekeznek elhárítani magukról azt a felelősséget, hogy minél nagyobb haszonnal forgassák a nyugdíjra takarékoskodók pénzét, de legalábbis őrizzék meg az értékét az infláció rongáló hatásától. Az egyik, hogy néhány kassza különféle befektetési portfóliók - például csak államkötvényt vásárló, vagy felerészben részvényeket vásárló, csak magyar vagy külföldi papírokat is vevő "alpénztárak", illetve ezek kombinációi - között kínál választást. Ez esetben mondhatja, hogy a pénztártag döntött rosszul, ha nem váltott időben portfóliót, vagy alacsony hozamút választott. A szakértői tanácsadás többnyire kimerül annyiban, hogy "a fiatalok válasszanak több részvényt tartalmazó befektetési portfóliót", mert hosszú távon ettől remélhető magasabb hozam, az idősebbeknél fő a biztonság. Csak hát tavaly épp az elvben biztonságosnak tartott magyar államkötvények értékelődtek le a jegybank november végi hirtelen kamatemelése nyomán.

A másik felelősség-áthárítási módszerrel a pénztár a vagyonkezelést végző szervezetre, no meg a gonosz piaci viszonyokra keni a dolgot, már ha kennivaló van: a referenciaindexnek vagy benchmarknak becézett mutatószámmal, amely az adott befektetési összetételben előforduló papírokhoz tartozó piaci átlaghozamot mutatja. Ha a benchmarktól elmaradtak, a vagyonkezelő muzsikált gyengén, nem használta ki a pénztár által kialakított befektetési politikában rejlő lehetőségeket, ha pedig a benchmark alacsony, akkor a piaci viszonyok tehetnek mindenről. Pedig a nyugdíjukra gyűjtő, a pénzpiacokhoz nem értő kisbefektetők milliói helyett, de a vagyonkezelők helyett is a nyugdíjpénztárak vezetésétől várható el, hogy olyan befektetési politikát határozzanak meg évről évre, amellyel eredményesen lehet navigálni a változó piaci viszonyok között. Meg az is, hogy olyan vagyonkezelő szervezetnek adjanak megbízást, amelyik érti a dolgát, jó pillanatban él a befektetési politika keretein belül adott döntési szabadsággal.

A tagok a jobb hozamért általában egy fegyvert vethetnek be: az átlépést olyan kasszába, amelyik jól gazdálkodik. Ez a kiválasztott pénztárnál kezdeményezhető, az addigi pénztár (legfeljebb egy-kétezer forintnyi költséglevonással) köteles átutalni a konkurenshez a felgyűlt megtakarítást. Ahogy nő a pénztárban az egyéni számlákon őrzött megtakarítás, egyre nagyobb annak a jelentősége, hogy évente több százalékpontnyi különbségek fordulnak elő a pénztárak között a tőke forgatásával elért hozamban. A különbség ugyanis nem csupán az adott év befizetésére vonatkozik (ezért fontosabb, mint a pénztárak működési költségei közötti 1-2 százaléknyi eltérés), hanem az egész felgyűlt összegre. Kétségtelen, egy-egy rossz év miatt nem okos dolog azonnal pénztárat váltani, de most már mód van négy-öt évre visszatekintve hozni döntést. A múltbeli teljesítmény persze nem garancia a jövőre nézve.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak mezőnyében tavaly a 23 ezernél több tagot számláló pénztárak közül a Villamosenergia-ipari Társaságok (VIT) Nyugdíjpénztára és a Crédit Suisse Life & Pensions Nyugdíjpénztár hozama haladta meg az éves inflációt, ami 2003-ban 4,7 százalékos volt. Ez a tagokat érdeklő igazi "benchmark", hiszen ezt kell felülmúlni ahhoz, hogy reálértékben haszonhoz jussanak a pénztártagok, a vagyonkezelési költségek levonása után maradó, a megtakarításukhoz hozzáadódó hozamokkal. A portfólióválasztást kínáló önkéntes pénztárak - az Életút Első Országos Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, az ÁB-Aegon Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, az MKB Nyugdíjpénztár és a Budapest Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár - egyes portfóliói hozamával persze szintén meghaladta az inflációt, a pénztár egészére kialakuló, az inflációtól elmaradó átlaghozamban viszont megmutatkozik a tagok portfóliók közötti választási aránya is. A kisebb - pár száz vagy pár ezer tagú - pénztárak közül azonban jó néhány produkált reálhozamot, többek között a 8,6 százalékos "csúcshasznot" kimutató, 406 tagú Ráció Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár, a 7,63 százalékot elérő, 1325 tagú Napfény Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár, és még legalább tucatnyian értek el 5 vagy 6 százalék feletti nettó hozamot. Túl leegyszerűsítő az a magyarázat, hogy a kicsik jellemzően sok diszkontkincstárjegyet tartanak, amelyek 2003-ban nem szenvedték meg a jegybanki kamatemelésből következő leértékelődést. A mérlegekből kitűnik, a jó hozamúak között a Napfény, a Taurus, a Lilly Nyugdíjpénztár és mások az állampapírok mellett vásároltak mind részvényeket, mind befektetési jegyeket.

A magánnyugdíjpénztárak - amelyek túlnyomórészt a munkáltatók által levont és átutalt társadalombiztosítási nyugdíjjárulék egy részéből gyűjtenek tagjaik öreg napjaira - 2003-ban nem állták a versenyt a fogyasztói árakkal, csak a 12 ezer tagú Dimenzió Magánpénztár hozott nyilvánosságra 4,84 százalékos, azaz infláció fölötti nettó hozamot. A nagy taglétszámúak között tavaly az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár teljesített a legjobban, 4,37 százalékkal. "Ezt két vagyonkezelő versenyeztetésével és kéthetenkénti beszámoltatásával értük el" - mondta Fórizs Sándor igazgatótanácsi elnök.

Négy évre visszatekintve már más a kép (ekkora múltja minden nagyobb szereplőnek van). A 25 ezernél több tagú 12 magánpénztár közül három, az MKB Nyugdíjpénztár, az Allianz Hungária Biztosító Rt. Nyugdíjpénztára és az ÁB-Aegon Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár magánága mutatott ki éves átlagban a 2000 és 2003 közötti 7,25 százalékos inflációs átlagot felülmúló hozamot. A magánpénztári hozambajnok középtávon a VIT Nyugdíjpénztár 8 ezer tagú magánága, 8 százalékot meghaladó négyéves átlaggal. Ez utóbbi kasszáról érdemes megjegyezni, hogy neve ellenére nemcsak a villamosenergia-iparban dolgozók lehetnek a tagjai, továbbá, hogy nem alkalmaz vagyonkezelőt, hanem brókercégek közreműködésével saját maga forgatja a vagyonát, változtatgatva a kötvény-részvény arányt és a vásárolt állampapírok futamidejét is. E megoldás azért is figyelemre méltó, mert a jellemzően 1 százalék feletti vagyonkezelési díj java részének megspórolása is javítja a tagságnak jutó hozamot.

Az efféle aktív menedzselés kockázatot, hozamingadozást is jelent - mondta a HVG-nek Kozek András, az Allianz-pénztár vagyonkezelését végző Allianz Biztosító Rt. cégvezetője. Ráadásul, tette hozzá, ha már elindult az árfolyammozgás a piacon, és utólag reagál a pénztár, veszít, míg a lejáratig tartott kötvények hosszú távú hozama biztos. A nagy vagyont kezelő, nagy taglétszámú pénztárak esetében még az is fékezi az "aktivitást", hogy egy-egy vételükkel vagy eladásukkal önmagukban képesek megmozdítani a magyar piaci árfolyamokat. "A kis hajók tudnak gyorsan fordulni, azok viszont nehezen állják a viharos szelet" - mondta Kozek, a megszűnt kis kasszákra célozva.

A nagy önkéntes nyugdíjpénztárak mezőnyében az infláció négyéves átlagát az Életút haladta meg (éves átlagban 7,77 százalékot produkált), továbbá a VIT Nyugdíjpénztár önkéntes ága (7,3 százalék) és az Allianz Hungária Nyugdíjpénztárának önkéntes ága (7,3 százalék). A kis kasszák között szép számmal találhatóak még sikeresek: a legmagasabbra 11,02 százalékos négyéves átlaggal a Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Nyugdíjpénztára jutott. Kiemelkedő még a Kossuth Nyomda és Sajtó Önkéntes Nyugdíjpénztár 10,3 százalékkal, a Ráció Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár 10,1 százalékkal, a Richter 9,11-gyel, az Aranypart 9,06 százalékkal, a Kelet-Magyarországi Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár 9 százalékkal, de még legalább tízen értek el reálhozamot az utóbbi négy év összességében - mindez azonban a 75 önkéntes pénztár kisebb része.

A magánpénztári tagoknak némi vigaszt nyújthat, hogy egy friss törvénymódosítás alapján a belépésüket követő tíz évben "visszaléphetnek", ha nyugdíjba vonulásuk előtt kiderül, rosszabbul járnának a pénztártagság miatt. Pénztártagság esetén tb-nyugdíjuk 75 százalékát kapják, amit a pénztári járadék egészít ki. Ha a kettő összege kisebb a teljes tb-nyugdíjnál, akkor a magánpénztárban felgyűlt pénzüket átutaltathatják a társadalombiztosításnak, s megkaphatják a teljes nyugdíjat. A már öregségi nyugellátásban részesülők is kaptak utólagos visszalépési lehetőséget a júniusi törvénymódosítással, ha ez év december 19-éig kérik ezt, és ha valóban pórul jártak a kicsi járadék miatt. A magánnyugdíjpénztáruktól kapott pénzt ilyen esetben vissza kell fizetniük. Ha netán egyösszegű kifizetést teljesített a pénztár, ezt számítják át havi járadékká, s így vetik össze, jobban jár-e az illető a teljes tb-nyugdíjjal. Az idei év azonban nagy valószínűséggel kárpótlást nyújt majd a nyugdíjkasszák tavalyi gyenge teljesítményéért - a megtartott állampapírok felértékelődése és a részvénypiac jó teljesítménye miatt is reálhozam várható - állítják pénztári szakemberek az első fél év eredményei alapján.

MAKARA KLÁRA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Tarlós is az ellenzéket ekézi

Tarlós is az ellenzéket ekézi

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket