Az előző értéktőzsdeelnök lemondatásánál tovább nem jutottak az új osztrák börzetulajdonosok a múlt héten, így a befektetők továbbra is bizonytalanok, mire számíthatnak a jövőben.

"Nem akadt más vevő a Budapesti Árutőzsde (BÁT) Rt.-részvényeinkre" - ezzel magyarázták a HVG-nek a HVB Bank Hungary Rt.-nél, miért egy offshore cégnek, egy magyarországi kft-nek és egy magánszemélynek értékesítettek május közepén egyenként 22,875, összesen 68,6 százaléknyi BÁT-részvényt. Az ily módon a 600 millió forint jegyzett tőkéjű BÁT fő tulajdonosaivá vált trió tagjai közül csak az ÁNIT Gazdasági és Befektetési Tanácsadó Kft.-ről lelhető fel adat: e szerint az 1995. májusban alapított, 3 millió forintos törzstőkéjű cég ügyvezető-tulajdonosa Popovics Judit, aki többek között a néhai Polgári Bank Rt. és Ventura Pénzügyi Befektetési Rt. klasszikus adó-visszatérítő társaságaként alapított (HVG, 1994. október 29.) Citizen Befektetési Rt. vezérigazgatója volt. Ezzel szemben a brit Virgin-szigeteki Cottstown International Ltd.-ről a Dun&Bradstreet nemzetközi céginformációs szolgálat nem talált adatot, s Nagy Henriett magánbefektető sem ismert befektetői szakértői körökben. "Ez nem éppen prudens magatartás egy banktól" - jegyezte meg a BÁT egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

Május közepén került osztrák kezekbe a HVB közreműködésével a BÉT 68,8 százaléka, ugyanakkor "egy csomagban" a HVB a BÁT 75 százalékát is megvásárolta (HVG, 2004. május 29.). Utóbbi részesedéséből azért kellett továbbpasszolnia 68,6 százaléknyit, hogy a két tőzsdében együttesen ne birtokoljon 33 százaléknál többet, mert ez esetben a hatályos tőkepiaci törvény alapján felvásárlási ajánlatot kellene tennie a többi befektetőnek. A BÉT és a BÁT ez év februárjában eldöntötte, hogy szeptember 6-án eggyé válik úgy, hogy a BÉT megvásárolja a BÁT részvényeit, s az értéktőzsde 2,887 milliárd forintért még a tőzsdei ügyletek elszámolását végző és az értékpapírokat tároló Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (Keler) negyedrészét is megveszi, amivel a Keler 50 százaléknyi gazdájává válik, a szintén felerészben tulajdonos Magyar Nemzeti Bank mellett. A pénzügyi befektetők ekkor elérkezettnek látták az időt a haszonszerzésre, s néhány hónapi keresgélés után májusban a HVB-ben vevőre is leltek.

Mégsem tudni, mikor egyesítheti erőit a BÁT és a BÉT, miután az új tulajdonosok kezdeményezésére múlt héten mindkét börze közgyűlése visszavonta a szeptemberi integrációról szóló döntést. A magyar-osztrák befektetői csoport azt szeretné, ha a BÉT mint a BÁT többségi tulajdonosa fejezné be a két tőzsde integrációját, miután megvásárolta a BÁT-részvényeit jelenlegi tulajdonosaitól. Lehet, hogy csak ősszel dönthetnek erről a két börze gazdái, az EU versenybizottsága ugyanis - az osztrák BÉT-tulajdonos pénzintézetek mérete miatt - jelenleg vizsgálja a tulajdonszerzést. Az is változás a februári tervekhez képest, hogy a BÁT eladja a jegybanknak kelerbeli részesedésének 5 százalékát - döntött az árutőzsde közgyűlése. Cserébe, a színfalak mögötti kompromisszum eredményeként, az MNB Keler-pakettjére a jegybank elismeri a tőzsdék elővásárlási jogát.

Az uniós vizsgálat miatt a múlt héten még nem derült fény arra, kik irányítják majd a két tőzsdét az új gazdák útmutatásai alapján, s a részletes stratégiára is még várni kell. Bizalmatlanságot keltett azonban az osztrák tulajdonosokkal szemben a piacon, hogy Jaksity György elnököt - akit a The Financial Times londoni gazdasági napilap áprilisban a 25 legbefolyásosabb európai gazdasági szereplő közé sorolt - távozásra szólították fel, két héttel azután, hogy Stefan Zapotocky, a bécsi börze társelnöke úgy nyilatkozott a HVG-nek: "Mivel a magyar tőzsde jelenlegi vezetése kitűnő munkát végzett az elmúlt években, azt szeretnénk, ha folytatná. Teljes bizalmunkat élvezi, helyeseljük a stratégiáját." (HVG, 2004. június 19.) "Ilyen előzmények után kérdéses, hogyan tudják az osztrákok megőrizni a hitelességüket a magyar befektetők előtt" - háborgott a hazai kisbefektetők nevében Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. "A személyi folyamatosságot a Horváth Zsolt vezérigazgató által irányított BÉT-ügyvezetésre értettem, s nem az elnökségre, a cégvezetés változatlanul élvezi a bizalmunkat" - magyarázkodott múlt pénteken a HVG-nek Zapotocky.

További ellentmondás, hogy az osztrákok a Jaksity-féle elnökség stratégiájának továbbviteléről beszélnek, ezzel szemben az elejtett mondatokból más szándékokra lehet következtetni. Igaz, az előző cégvezetés által megfogalmazott általános célokkal - növelni a tőzsdei kapitalizációt, a likviditást, fejleszteni a befektetői kultúrát, javítani a kommunikációt, tovább keresni a tőzsdeképes cégeket - Szalay-Berzeviczy Attila, a HVB által delegált új elnök is egyetért, s a régi és új tőzsdeelnök egyaránt úgy véli, a BÉT egyedül nem maradhat életképes. Ám míg Jaksity a nagy nemzetközi tőzsdék valamelyikével, az amszterdamival, a párizsi és a brüsszeli börzét egyesítő Euronexttel vagy a frankfurtival szeretett volna partnerséget, a bécsi tőzsde éppen az ellen küzd, hogy a németek bekebelezzék, s inkább regionális terjeszkedést tervez. "Egyik nagy tőzsdének sincs Magyarországon érdekeltsége, nem kötődnek sem gazdaságilag, sem kulturálisan ide, így nem lenne érdekük a forgalmat és az üzemeltetést itt tartani" - véli Szalay-Berzeviczy. Szerinte Budapest és Bécs együttműködése megfelelő alternatíva lehet a lengyeleknek, amikor a Varsói Értéktőzsde privatizációjáról döntenek. Ezzel az elképzeléssel az egykori BÉT-elnök, volt pénzügyminiszter Bokros Lajos is egyetért, aki a függetlenség elveszítésével kapcsolatos hazai befektetői félelmekre úgy reagált a Népszabadság múlt szombati számában: "az osztrák bankok mindenütt ott vannak a térségben, tehát nekik áll a legkevésbé érdekükben, hogy lenyeljenek bennünket".

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"