Vonzó vételárat kínált fel a kockázatitőke-befektetőként ismert Arago a Forrás Rt. törzsrészvényeire, amelyeket később kivezetne a tőzsdéről. A Forrás rizikókerülő kistulajdonosainak egy hónapjuk van rá, hogy elfogadják az ajánlatot.

"Minden mozgásunkkal a cégcsoport struktúráját egyszerűsítjük, a Forrás Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatunkkal is" - ezzel a mindennapi befektető számára korántsem nyilvánvaló bejelentéssel kommentálta Leisztinger Tamás, az ajánlattevő Arago Befektetési Holding Rt. közvetett tulajdonosa, hogy cége július 2. és augusztus 2. között felvásárolja a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt. törzsrészvényeit. Az 1200 forintos árajánlat csábító, hiszen majdnem 50 százalékkal magasabb annál a minimumnál, amit a tőkepiaci törvény előír (a megelőző 180 nap tőzsdei záróárfolyamainak - forgalommal súlyozott - átlagánál). A Forrás részvényei tavaly augusztus 15-ei tőzsdére kerülésük óta még ezerforintos névértéküket sem érték el, egészen idén június 14-éig, amikor is az Arago felvásárlási szándéka kiderült.

Az 1995-ben kárpótlásijegy-hasznosítóként alakult, majd elsősorban szállodaipari invesztícióiról (Hunguest, Eravis) és kockázatitőke- vagy pénzügyi befektetéseiről (BÁV, Zalakerámia, Pick) ismertté vált Arago eredetileg fizikus-matematikus exelnöke, Leisztinger augusztus elsejétől visszatér a szakmájához. A Központi Fizikai Kutatóintézetben dolgozik majd havi 144 ezer forintért. Teheti, hiszen tavaly a Magyar Hírlap 100 leggazdagabb magyart bemutató kiadványában a harmadik helyen állt 35 milliárd forintos becsült vagyonával.

A Forrás megszerzésével sem kerülne az Arago túlságosan messze a kárpótlási jegyek forgatásától. A társaság papírjait ugyanis tavaly nyáron kárpótlási jegyekért lehetett cserélni egy-egy arányban. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) az utolsó cserelehetőségnek ígért Forrás addig 3 milliárd forintos saját tőkéjét 16 milliárdosra pumpálta fel kisebbségi társasági részesedésekkel, tőzsdei részvényekkel, állampapírokkal, feljavítandó ingatlanokkal. Az Arago azonnal "ráugrott" a Forrásra: hogy cserélhessen, vásárolni kezdte a kárpótlási jegyeket a tőzsdén, olyannyira, hogy 2003 júliusában 1200 forint fölé hajtotta fel azok árfolyamát. Így lett az Arago a Forrás Rt. legnagyobb részvényese, most 32,9 százalékos szavazati joggal bír. Tulajdoni aránya ellenben csak 17 százalékos, mivel a Forrás 9 millió darab részvényéből négymillió szavazati jogot nem adó, de ötszázalékos osztalékot garantáló elsőbbségi papír, amelyek 85 százalékát az ÁPV tartja.

A holding mostani vételi ajánlata csak a törzsrészvényekre vonatkozik, amelyekből 3,3 millió darab található más tulajdonosoknál. Az összes felvásárlása négymilliárd forintba kerülne, amire van fedezet, hiszen - mint Leisztinger is elismerte - megközelítőleg ennyiért adta el az Arago a minap a Budapesti Értéktőzsde, illetve a Budapesti Árutőzsde Rt.-ben lévő részesedéseit a HVB Bankcsoportnak. Eddigi, egymilliárd forintnál kisebb befektetésükkel együtt ez azt jelentené, hogy nem egészen ötmilliárd forintból szerezhetné meg az Arago az ellenőrzés jogát a Forrás 16 milliárdos vagyona felett. Az idén egyébként részvényenként 50 forintos osztalékot fizettek a Forrás több mint félmilliárd forintos tavalyi adózott eredményéből. A cég ügyesen sáfárkodott a vagyonával: több mint 80 millió forintot nyert például a Tokaj Kereskedőház Rt.-beli 23 százalékos pakettje eladásán (igaz, az ÁPV Rt. vette meg azt), s legalább százmillió forintot az ÁPV Rt. 15 százalékával együtt értékesített 10 százaléknyi Hungaropharma-részvényein.

Az Arago minimumprogramja az 50 százalék feletti befolyásszerzés, ha ez nem sikerül, elállnak vételi szándékuktól. "Ha viszont az Arago megveheti a többséget, a holdingba illeszti és ingatlankezelő cégként működteti tovább a Forrást" - szögezte le a HVG érdeklődésére Leisztinger, hozzátéve, hogy ezt az akciót már utóda, Gránitz János vezérigazgató irányítja. Leisztinger a Forrás társasági érdekeltségei közül kettőt tart igazán izgalmasnak: az Antenna Hungária Rt. (AH) 10 százalékos, a könyvekben mintegy 2,5 milliárd forintos értéken nyilvántartott pakettjét és a 100 százalékban tulajdonolt Centrál Mosodák Szolgáltató Rt.-t, amely a hazai mosodai piac 20 százalékát tartja kezében, körülbelül évi 14 ezer tonnás kapacitással. A mosodát megtartaná az Arago, míg az AH-csomag értékesítése attól függ, mikor dönt a cég privatizációjáról az ÁPV Rt., amely a Forrással közösen adná el saját Antenna-részvényeit. Szakértők szerint az AH azután lesz kelendő, ha túlad 10,1 százalékos Vodafone-részesedésén, amelynek a becsült értéke 17,6 milliárd forint.

Légy pottyanhat azonban az Arago levesébe, hiszen alapvetően két másik nagy tulajdonostársán, a 22 százalékos befolyású ÁPV Rt.-n és a 26 százalékos Bartolus-Invest Vagyonkezelő Rt.-n múlik, elérheti-e a remélt befolyást a Forrásban. Az ÁPV Rt. a HVG érdeklődésére nem nyilatkozott a folyamatban lévő ügyletről, ám a Bartolus-Invest közvetett tulajdonosa, az egykori CA Értékpapír Rt.-s Nobilis Kristóf (aki családi vállalkozása révén egy másik tőzsdei társaságban, a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Rt.-ben is tulajdonos) viszont - mint mondta - el akarja adni a részvényei többségét, és csak egy csekély, 5 százaléknál kisebb pakettet tartana meg. Ezzel viszont meglenne a vágyott 50 százalék.

Nincs könnyű dolguk a Forrás maradék törzsrészvényeit birtokló kisbefektetőknek. A Forrás igazgatósága azt javasolja nekik, hogy fogadják el az ajánlatot, ugyanakkor, ha a Forrás saját tőkéjére vetítik részvényeik értékét, akkor azokért 1800 forint körüli összeget kellene kapniuk. De meglehetősen nagy kockázatot vállalnak a részvényesek, ha tőkéstársak maradnak az Arago mellett, hiszen senki sem garantálja nekik, hogy a jövőben osztalékot vagy még egyszer ilyen árat kapnak. A holding már bejelentette, hogy kivezetné a tőzsdéről a Forrás részvényeit, ám - a Budapesti Értéktőzsde Rt. szabályzata szerint - ahhoz, hogy ezt egymaga, közgyűlési határozat nélkül eldönthesse, legalább 75 százalékos szavazati jogra kellene szert tennie. A kistulajdonosok számára azonban nem a kivezetés a legrosszabb variáció, hiszen azt még egy utolsó vételi ajánlatnak kellene megelőznie. Ha viszont a Forrás alvó részvényként marad a tőzsdén, kereslet nélkül esetleg nem tudnak majd megválni tőle.

A Forrás bekebelezésénél nagyobb szabású üzletre is készül az Arago: 10-15 milliárd - bankoktól kölcsönvenni remélt - forintból felépítendő strandot, élményfürdőt, szórakozóhelyeket álmodott meg a lágymányosi Duna-partra. A holding tulajdonában álló Eravis Ingatlanforgalmazó Rt. két, együttesen több mint 11 hektáros ingatlannal rendelkezik az induláshoz, amit apportált a területeken komolyabb méretű telkekkel rendelkező XI. kerületi önkormányzattal közös vállalkozásába, a 3,1 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Öböl XI. Ingatlanhasznosítási, Beruházó és Szolgáltató Kft.-be.

GYENIS ÁGNES

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett