Miközben még az idén több cég is elhagyhatja a Budapesti Értéktőzsdét, csupán a jövő szerdától jegyezhető FreeSoft-részvényekkel bővülhet a börzekínálat.

"Nem hiszem, hogy a felügyeleti minősítés miatt kevesebb részvényt tudunk majd értékesíteni" - mondta a HVG-nek a FreeSoft Szoftverfejlesztő és Számítástechnikai Szolgáltató Rt. elnök-vezérigazgatója, Vaspál Vilmos. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) múlt szerdán engedélyezte, hogy a FreeSoft július 21-27. között legalább 50 ezer darab, egyenként ezerforintos névértékű részvényt eladjon 1800 forintért, majd a papírokat bevezesse a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). Egyúttal azonban arra kötelezte a társaságot és a papírok eladásával megbízott brókercéget, hogy a befektetőknek szánt prospektusban és hirdetményekben feltűnő módon jelezze: az értékpapír a befektetők szempontjából a szokásostól eltérő kockázatú. Véleményét a felügyelet három okkal támasztotta alá: a FreeSoft csak tavaly áprilisban lett részvénytársaság; a tájékoztatóban maga a cég írta le, hogy kockázatos befektetésektől sem riad vissza; végül a számítástechnikai ágazat nemzetközi viszonylatban is az átlagosnál magasabb rizikójú.

Meglehet, a felügyeletnek elsősorban az szúrt szemet, hogy az 1 milliárd forint jegyzett tőkéjű FreeSoft Rt. 2003 tavaszán úgy jött létre, hogy a hasonló nevű, 1990-ben két-két társaság, illetve magánszemély (az osztrák C de C Handels GmbH, a Számalk OEM Kft., illetve Vaspál Vilmos és Vincze Edit) által alapított kft egyesült az 1995-ben két kockázatitőke-befektető, a Kaptár Befektetési Rt. és Nobilis Kristóf által 90, illetve 10 százalékban gründolt Fríz 68 Termelő és Szolgáltató Rt.-vel. Ráadásul a FreeSoft kötvényeit, amelyeket 2000 márciusában 148 millió forint értékben bocsátott ki 15 éves futamidővel, már a PSZÁF-jogelőd Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet is különösen kockázatosnak minősítette (HVG, 2000. július 1.). A kötvénykibocsátásból befolyt összegből a cég informatikai és internetes technológiai fejlesztésekbe fogott, s a felügyeleti óvatosság látszott igazolódni, amikor a 2000-2001-es általános informatikai válság miatt a FreeSoft forgalma felére esett vissza, eredménye nulla lett. Ezt követően azonban a vállalkozás magához tért, árbevételét az elmúlt év végére visszatornázta a 2000. végi több mint 600 millió forintos szintre, miközben saját tőkéje 211 millióra hízott, amiből futotta a kötvények tavaly júniusi, lejárat előtti visszafizetésére. A részvények értékesítéséből kapott pénzből a FreeSoft terjeszkedni kíván, elsősorban külföldön, az Egyesült Államokban, Németországban, később pedig Brazíliában és Kínában - tájékoztatta a HVG-t Móricz Gábor, a FreeSoftban 2,5 százalék erejéig gazda Kaptár résztulajdonos-vezetője.

A FreeSoft tőzsdei debütálása az első gyümölcse lenne a két héttel ezelőtt lemondatott BÉT-elnök, Jaksity György tavaly márciusi kezdeményezésének. Ennek keretében egy klubba gyűltek azok a hazai társaságok, amelyek kinyilvánították, hogy amennyiben tőkét terveznek bevonni, illetve tulajdonosaik értékesítenék részvényeiket, akkor reális alternatívának tekintik a tőzsdén való megjelenést. Bár a klubtagság nem jelent kötelezettséget, s nem is előfeltétele a tőzsdei bevezetésnek, már 16 cég "belépett" (lásd táblázatunkat). Egy kivételével valamennyien még tavaly jelentkeztek, az idén - májusban - csak a FreeSoft lett klubtag. Újabb tőzsdei bevezetés azonban az idén már nem várható - derült ki a HVG körkérdéséből. Már csak azért sem, mert a többi 15 cégből 7 még kft, amelyeknek a börzei szerepléshez előbb rt-vé kellene átalakulniuk.

"Kíváncsian várjuk, milyen eredménnyel zárul a FreeSoft részvénykibocsátása" - közölte a HVG-vel Márffy György, a legesélyesebb aspiráns Morgan-Hill Consulting Gazdasági Tanácsadó Rt. 45 százalékos tulajdonosa, egyszersmind vezérigazgatója. Annyira jól megy a Morgan-Hill Bookline nevű internetes könyváruháza, hogy a további növekedéshez friss tőkére lesz szüksége; a cég 2005 elején tervezi részvényei tőzsdére terelését. Fejlesztésekhez szükséges forrást remél a tőzsdei bevezetéstől az ezzel a jövő év harmadik negyedévét megcélzó, a Hungarocamion Rt.-t és a Volán Tefu Rt.-t tulajdonló Waberer's Holding Logisztikai Rt. is. Egyetért a tőzsdére vitellel az év elején a Waberer's-ben mintegy kétmilliárd forintnyi befektetéssel közel 20 százalékos tulajdonrészt szerzett kockázatitőke-befektető American International Group Inc. is, mivel a tőzsdén könnyebben találhat vevőt részvényeire, ha majd ki akar szállni a cégből. A Karsai Műanyagtechnika Feldolgozó és Szerszámgyártó Holding Rt. debütálására viszont 2006 előtt nem lehet számítani, mivel a cég még nem heverte ki, hogy tavaly közel félmilliárd forintot veszített Pannonplast-részvényein, márpedig a befektetők előtt így nem lenne vonzó egy Karsai-papír - mondta a HVG-nek a cég névadó főtulajdonosa, Karsai Béla. Az RTL Klubot üzemeltető társaság a hatályos médiatörvényben lát akadályt, azt a jogszabályi kitételt ugyanis betarthatatlannak tartja, hogy minden tulajdonosi változást 30 napon belül be kell jelenteniük - ez a tőzsdei ügyletek anonimitása miatt lehetetlen.

Az idén alighanem szűkül majd - a FreeSoft akciója ellenére - a jelenleg 46 részvényből álló tőzsdei kínálat. Öt papír - Dél-dunántúli Áramszolgáltató Rt., Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt., Tiszántúli Áramszolgáltató Rt., Brau Union Hungária Sörgyárak Rt., Első Hazai Energia-portfólió Rt. - kivezetéséről a főtulajdonos már döntött, ám folyamatban lévő peres ügyek, illetve felügyeleti intézkedés miatt egyelőre nem vihetik véghez akaratukat. A Skoglund Holding Befektetési Rt. 74 százalékát a Bankár Holding Rt. felvásárolta, s a július 23-ai rendkívüli közgyűlés dönthet a tőzsdei kivezetésről. Elemzők szerint a Zalakerámia Rt. is elhagyja majd a parkettet, mivel biztosra veszik, hogy a májusban felvásárlási ajánlatot tett, s így 39,59 százalékos gazdává váló osztrák Lasselsberger GmbH kiegyezik majd az őt elsőre kikosarazó, 51 százalékban részvényes Általános Értékforgalmi Bank Rt.-vel.

CSABAI KÁROLY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa