Ha nem fizet a külföldi vevő, nem feltétlenül éri jelentős kár a szállítót, hiszen fizethet az exporthitel-biztosító. A néhány éve még állami támogatási formaként létező exporthitel-biztosítás mára nemzetközi versenytársak üzlete.

A közelmúltban a Medicor és a Philips közösen nyert egy 5 millió dolláros orosz egészségügyi projektpályázaton. A képdiagnosztikai berendezéseket - 60:40 százalékos arányban megosztva a feladatot - két különböző ország gyártója szállította. Nagy Tibor, a magyar orvosiműszer-gyártó területileg illetékes értékesítési igazgatója szerint mégsem okozott semmilyen fennakadást annak a biztosításnak a megkötése, amely arra az esetre nyújt fedezetet, ha a vevő nem fizetné ki a később esedékes számlát. A Magyar Exporthitel-biztosító (Mehib) mintegy másfél hónap alatt megszervezte az együttbiztosítási csoportot a hasonló profilú holland biztosítóval.

Ma már az állami exportbiztosítók sem csak olyan projekteket vállalnak, amelyekben kizárólag az adott ország vállalatai vesznek részt. Az elmúlt időben a Mehib is sok efféle üzleti kooperációs megállapodást kötött állami hátterű - jellemzően európai - hitelbiztosítókkal, mondta Szakács Tibor, a Mehib vezérigazgatója.

Az ország uniós tagsága viszont nem hozott jelentősebb változást a Mehib életében, amit a vezérigazgató azzal magyaráz, hogy régóta készültek az EU-csatlakozásra. Már több éve szétválasztották a piacképes (üzleti típusú, lényegében az OECD-tagországokkal kapcsolatos) és a nem piacképes (költségvetési hátterű) tevékenységét. Az EU-n belüli szerződésekhez a Mehib jó ideje kizárólag a viszontbiztosítási háttérrel működtetett, piaci tarifákkal számoló üzletágon keresztül adhat fedezetet. A Mehib üzleti biztosításai mögött a Swiss Re nevű svájci társaság viszontbiztosításai állnak - így e cég döntésén múlik, az OECD-országokon kívül mást is piacképesnek tekint-e adott üzletnél.

Szakács Tibor szerint hamar kitudódna, ha egy biztosító állami támogatás igénybevételével nyújtana fedezetet valamely EU-n belüli projekthez, s akkor a kedvezményezettnek vissza kellene fizetnie a támogatást. Az unió működtet egy rendszert, amelybe a nagyobb értékű ügyleteket be kell jelenteni, ha nem szokványosak a feltételeik.

Az üzletágban Európában három jelentősebb hitelbiztosító csoport működik: a Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező Euler-Hermes-csoport, a francia Coface - amely az elmúlt években a Mehib és még egy sor környező ország állami hitelbiztosítójának stratégiai partnere lett -, valamint a Gerling-NCM egyesülés, amely Magyarországon a Gerling-Konzern Biztosítási Alkusz Kft.-n keresztül köti üzleteit; egyébként egyik sem csupán exporthitelügyletekhez, hanem belföldi kereskedelmi hitelekhez is kínál biztosítást a nemfizetés kockázatára.

A piacképes exporthitel-biztosítások körében Magyarországon az Euler-Hermes éri el a legnagyobb díjbevételt, őt követi a Mehib és a Atradius/Gerling. Bár az uniós csatlakozás után elvben mások számára is vonzóvá válhatna a magyar piac, a már itt működő exporthitel-biztosítók képviselői nem igazán tartanak a külső konkurenciától. Varga Gábor, az Euler-Hermes vezérigazgató-helyettese szerint a korábbi üzleti kapcsolataik révén kiépített, 21 ezer cég adatait tartalmazó nyilvántartásuk, valamint az ügyfelekkel kialakított kötődés olyan előny, amelyet egy új szereplő nehezen tudna leküzdeni. Legalább havi gyakoriságú kapcsolatra van ugyanis szükség az ügyfelekkel az ügyletek jó részénél. Ha csupán egy-egy szerződéshez keresnek biztosítást, akkor minden piaci szereplő óvatos - mondta Varga Gábor -, tartva attól, hogy az adott cég esetleg csak "kártérítést szeretne vásárolni".

A Mehib a piacképes üzletekre a forgalomra vetítve átlagosan 0,5-0,6 százalékos díjért vállal - általában 15 vagy 25 százalékos önrésszel - biztosítást, de a legkirívóbb esetben sem lépi át a díj az 1 százalékot. A nem piacképes ügyletek esetében az országkockázat, a futamidő és a vevő minősítése alapján alakul ki az egyedi biztosításidíj-szint, amely nem egy esetben akár két számjegyű is lehet, az ügylet értékének százalékában. A biztosítási díj jellemzően egy összegben, a biztosítási időszak kezdetén esedékes. E díjat azonban általában megfinanszírozzák az exportügylethez hitelt nyújtó bankok: annyival megnövelik a hitelösszeget, így végül is a biztosítási díjat a futamidő alatt apránként lehet megfizetni, igaz, kamatostul.

A kereskedelmi bankok a nem piacképes ügyletek finanszírozásakor szinte mindig előírják a hitel biztosítását, így hát a Mehib bevonása nélkül nemigen lehet komolyabb ügyletet indítani olyan országokba, amelyek nem OECD-tagok. Olykor a piacképes területen is megköveteli a bank a vevő nemfizetésének esetére szóló biztosítás megkötését, s az utóbbi időben a vállalkozások egyre gyakrabban saját döntésük alapján igyekeznek csökkenteni annak kockázatát, hogy a halasztott fizetés sohanapjáig húzódik. Igaz, az unión belül könnyebben lehet megjelenni külföldi bíróságon, ám még a kedvező ítélet sem nyújt olyan biztonságot, mint az, ha a biztosító fizet. Németországban például 2003 első felében 9,1 százalékkal nőtt a fizetésképtelenné vált cégek száma.

Ami a piaci alapon - általában a célország politikai kockázata miatt - nem biztosítható exporthiteleket illeti, Varga Gábor szerint olyan kötelezettségvállalásra a Hermes ma még nem szánja rá magát, hogy például egy kizárólag orosz piacokra szállító cég üzleteit biztosítsa. Ám ha ügyfelük számos biztosítható üzlete között szerepel egy-egy keleti projekt, már nem feltétlenül zárkóznak el az együttműködéstől. Jellemzően azonban a Mehib az, amelyik tudja vállalni az ilyen "nem piacképes" területekre irányuló üzletek biztosítását, e cég ilyen szerződései mögött ugyanis állami garancia áll.

Ám a Mehib "nem piacképes" területekre alkalmazott díjai sem függetlenek az uniós szabályozástól. Az EU ugyanis lényegében átvette azt az OECD szervezetében kialakított gyakorlatot, hogy egy-egy terület kockázati szintjét - és az ennek megfelelő alapdíjat - a szervezet által időről időre frissített besorolás alapján határozzák meg a biztosítók. A konkurenciának joga van szinte minden ügylet kapcsán rákérdezni, hogy az úgynevezett OECD-díjszinthez az adott ország, illetve a vevő kapcsán milyen felárat hozzáadva köt biztosítást egy állami hitelbiztosító. Adott esetben a közösség kötelezheti a hitelbiztosítót, hogy vonja vissza túl olcsónak talált ajánlatát. A legutóbbi időkig Magyarország az említett besorolást kialakító vitákon csak megfigyelőként vehetett részt. Uniós tagállamként lényegesen nagyobb lehetőség nyílik a lobbizásra - márpedig a magyar export szempontjából fontos célpiacok minősítésének a javítása csökkenti a kockázati felárat, s így olcsóbbá teheti a biztosítást.

A külföldi ügyletek biztosítása során a Mehib igen gyakran az exporthoz hitelt vagy garanciát adó Eximbankkal közösen lép fel. A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) úgy tudják, előreláthatólag augusztus közepén jelenik meg az a kormányrendelet, amely révén az Eximbank és a Mehib is az MFB meghatározó tulajdonába kerül, míg eddig a 4,25 milliárd forintos alaptőkéjű társaság részvényei felett az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. diszponált. Miután az MFB szakított az egyközpontúsággal, és vidéki képviseleti irodahálózat szervezésébe fogott, a helyi képviselőknek várhatóan feladatuk lesz az Eximbank és a Mehib szolgáltatásainak ismertetése, közvetítése is. Az új hálózat révén is bővülhet tehát azon vállalkozások száma, amelyek igénybe veszik a hitelbiztosítást.

VERMES ISTVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Ruby Rose egy magyar kórházban volt, és szerinte ez a legfélelmetesebb hely, ahol valaha járt

Ruby Rose egy magyar kórházban volt, és szerinte ez a legfélelmetesebb hely, ahol valaha járt

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek