A rendőrök felfedeztek ugyan összefüggéseket a csődbe jutott ingatlanszövetkezetek szervezői között, de még csak sejtik: a háttérben lehet egy "agy", aki azt is tudhatja, hova kerültek a befektetők milliárdjai.

Feloldották a tavaly Bécsben elfogott, csalással gyanúsított Klivinyi Zoltán Géza, az Esti Hírlap korábbi kiadójának házi őrizetét, akit a több száz befektetőnek 1 milliárd forinttal adós Vertical-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet (VI) főszervezőjének tartanak a nyomozók. A margitszigeti Thermal Hotelbe gyógykezelésre járó Klivinyi a HVG kérdésére azt állította: nem ő volt a tag befektetőktől extrakamatra kölcsönöket felvevő VI tevékenységének motorja, ő csupán javasolta első elnöknek a most szintén csalással gyanúsított Svecz Szabina szépségkirálynőt, s esetenként az is előfordult, hogy a szövetkezet nevében ingatlanvásárlásról tárgyalt. Az ügyben nyomozó Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) illetékesei egyelőre nem nyilatkoznak arról, kik a VI valódi alapítói, és hova tűnt a befektetők pénze. Arról sem adnak tájékoztatást, milyen ügyben hallgatta meg Amerikában az FBI Klivinyit, mielőtt az Bécsbe jött volna.

A K-P-H-M Ingatlanfejlesztési Szövetkezet Balatonfüreden letartóztatott egyik - a cégiratokban nem szereplő, a szövetkezet befektetői előtt amúgy is a Vujkov István álnevet viselő - szervezője, Kurkó Gergely páncélszekrényében egy magánnyomozó által készített, a VI alapításáról szóló anyagot is találtak az elfogásakor házkutatást tartó rendőrök, mondta el a HVG nevét elhallgatni kívánó informátora. A pillanatnyilag egy másik büntetőügy miatt Kalocsán fogva tartott Kurkó - akit a hírek szerint, akárcsak Klivinyit, az Esti Hírlap egyes befektetői szerveztek be a K-P-H-M árnyékvezetésébe - állítólag arra volt kíváncsi, vajon voltak-e közös irányítók a K-P-H-M és a VI ingatlanszövetkezetekben.

Mindenesetre közös volt az ingatlanszövetkezetek által követett módszer: a banki kamatokat lényegesen meghaladó - az általuk kilátásba helyezett ingatlanbefektetésekkel rövid távon ki nem termelhető - hozamot ígértek a tagoktól felvett kölcsönökre, amelyeket egy idő után egyikük sem fizetett vissza.

Meglehet, a magánnyomozót fogadó Kurkó jó helyen tapogatózott, a cégiratok, újsághirdetések és egyéb dokumentumok alapján találni ugyanis érdekes összefüggéseket a különböző ingatlanszövetkezetek között. Az első, 2001-ben alakult ingatlanszövetkezet, a Duna-Profit (DP) 2002-ben - kissé szokatlan módon - a Klivinyi által kiadott Penthouse erotikus magazinban is hirdetett. Mint Klivinyi a HVG kérdésére most elmondta, e hirdetéseket akkori barátja, Pánczél Ferenc volt óbudai szocialista önkormányzati képviselő (akit a kerület pénzének elsikkasztásával vádolnak) hozta a lapnak. Pánczél közvetve egy másik, 2003 elején végelszámolással megszüntetett ingatlanszövetkezettel, a Profit Extra Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezettel is kapcsolatban lehetett. A 2002 végén létrehozott Profit Extra ügyvezetője Makk Mátyás volt, aki ebbéli tevékenysége előtt a Chase Corporation Ingatlanhasznosítási Kft.-nél töltött be ugyanilyen tisztet, 2004 februárjától viszont e posztot Pánczél foglalja el az utóbbi vállalkozásban, amelynek egyik tulajdonosa ma is Makk.

Klivinyi és Pánczél a jelek szerint közösen munkálkodtak az Esti Hírlap kiadásához szükséges tőke előteremtésén (HVG, 2003. augusztus 16.). A mára felszámolásra jutott Esti Hírlap Kiadó és Vagyonkezelő Rt.-be 70 millió forint apporttal Klivinyi, 130 millió forint készpénzzel pedig egy unokatestvérpár, Varga Csaba József és Tarkó Attila Csaba által gründolt Profit Credit Pénzügyi Szolgáltató Kft. szállt be. A cégnek tavaly augusztusig tulajdonosa volt Hofmann Gábor, aki történetesen a DP egyik leányvállalata, a Bács Immobilien Kft. felügyelőbizottságában is felbukkant. Hírek szerint a budapesti éjszakai életben ismert Tarkó Attila több ingatlanszövetkezetnek is háttérszervezője volt: a DP-nek - amelynek első, most csalás miatt bíróság előtt álló elnöke, a korábban olajügyekben gyanúsított Lengyel József bajai vállalkozó volt -, majd a 2003 elején szinte egyszerre megalakult VI-nek, K-P-H-M-nek és Pannon-Unió 2003-nak. Utóbbi szökésben lévő elnöke, Papp Gábor egykori karatebajnok Tarkó barátja.

A Profit Credit Kft. különféle szolgáltatásokat végzett a DP-nek - szervezte a szövetkezet reklámhadjáratát, kezelte az ingatlanbefektetéseit -, s az ezért kapott pénzt fektette be különféle projektekbe, például az Esti Hírlapba, amely aztán más ingatlanszövetkezetek, a VI vagy a K-P-H-M extrakamattal kecsegtető hirdetéseit is közzétette. A Profit Credit és az Esti Hírlap, illetve a DP közötti üzleti szerződéseket, valamint a DP cégiratait az akkor még (a mostani igazságügy-minisztert adó) Bárándy Ügyvédi Irodához tartozó, ám azóta függetlenné vált ügyvéd, Kománovics Ibolya (Lengyel József korábbi védője) készítette el. Az ügyvédnő a HVG kérdésére azt állította: ő ellenőrizte, hogy minden szabályosan történik-e, és nem látott arra utaló jeleket, hogy a DP befektetőinek a milliárdjait a Profit Credit közbeiktatásával eltüntették volna. Az ügyvédnő azonban tavaly szeptember óta nem dolgozik sem a DP-nek, sem a Profit Creditnek, mert - mint mondja - elmaradtak az ügyvédi munkadíjával.

A Profit Credit nemcsak az ügyvédet, hanem a DP hirdetéseit sem tudta fizetni, ezért több kiadóvállalat kezdeményezésére május végén felszámolási eljárás indult ellene. Ám a felszámoló Pátria Consult Rt. munkatársa, Merkné Karámos Ágnes a HVG érdeklődésére nem tudott konkrétumokat mondani a cég pénzügyeiről, mivel Varga Csaba ügyvezetőtől - noha a csődtörvényben erre megszabott 45 napos határidő jócskán letelt - nem kapta meg a cég dokumentumait. Ezért a múlt héten csődbűntett gyanúja miatt feljelentést tett.

Változatlanul működik a DP, bár tavaly ősz óta újabb büntetőeljárás folyik tevékenységével kapcsolatban - ezúttal nem a hatályos vezérkar, hanem ismeretlen tettes ellen. Gazdálkodik több mint 4 milliárdos értékűnek mondott ingatlanaival, köztük például a Dávod-Püspökpusztán lévő szabadidőközponttal, illetve a balatonlellei Napfény szállodával (amelyek átmenetileg, a Lengyel-féle első vezérkar ellen folyó nyomozás alatt rendőrségi zárlat alatt álltak). Pillanatnyilag még felmérhetetlen nagyságú deficitje lesz azonban a DP-nek a Sajóvelezden 2,8 milliárd forintos befektetéssel épített ablakkeretgyára miatt, amelyet friss tőke híján nem tud befejezni és működtetni.

Míg a DP mostani ismert vezetői - még ha netán strómanok is - nagy vonalakban legalább tájékoztatják a nyilvánosságot a szövetkezet vagyonáról, arról semmilyen hír nincs, hogy vajon kiknek és mennyiért adták el a VI ingatlanait. Szabad volt ugyanis a gazda, mivel ezeket az ingatlanokat nem tudta zároltatni a nyomozást korábban folytató XI. kerületi rendőrkapitányság. Hasonló a helyzet a Pannon-Unió 2003 fővárosi telkeivel. S úgy zárták le a nyomozást, hogy nem derült fény arra sem, hova tűnt az ingatlanvagyonnal egy percig sem rendelkező K-P-H-M befektetőinek 600 milliója.

A győri székhelyű K-P-H-M ismert vezetőinek és szervezőinek büntetőpere ősszel indul Veszprémben. Nem lesz könnyű dolguk a bíráknak, minthogy az egyik vádlott, Pécsi Kálmán jogtanácsos korábban kollégájuk, bíró volt a fővárosban. Pécsi nemcsak a cégiratokat és a szövetkezet sajtószerepléseit intézte, hanem - a vádirat szerint - több száz sértett befektető megszerzésében is közreműködött. A jogásznak nem ez az egyetlen büntetőügye: a kaposvári bíróságon is folyik egy per, amelyben bűnsegédként csalással és közokirat-hamisítással vádolják. A K-P-H-M szövetkezetet alapító magyar vállalkozásokat részben ukrán tulajdonosoknak "fantomizáló" Pécsi feltehetően sokat tud arról, kik mozgatták a vádiratban vádlottként megjelölt szervezőket. Utóbbiak ugyanis - mondják a HVG informátorai - ügyes végrehajtók csupán: így a haveri körben Kutyának becézett Kurkón kívül például a Ricsi ragadványnevű, a befektetőknek Schlesser Dávid kereskedelmi igazgatóként bemutatkozó Tauber Egon vagy a Zsidó becenevű Szántó Attila, aki szövetkezeti múltja előtt élelmiszerboltos volt a Vámház téri Vásárcsarnokban.

GYENIS ÁGNES

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Egy fehér ló sétál egyedül minden nap az utcákon – a rendőrséget sem zavarja

Egy fehér ló sétál egyedül minden nap az utcákon – a rendőrséget sem zavarja

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat