Két egykori diáktól már az adóhivatal végrehajtója szedte be - kamatostul - a törlesztendő diákhitel összegét, s további 65 egykori hallgató számíthat hasonlóra, Hacsak nem sikerül legalább öt évre elrejtőznie a hivatal szeme elől.

E hét elején újabb 25 végrehajtási kérelmet juttatott el a Diákhitel Központ Rt. (DK) az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH) az eddigi 49 hasonló indítvány mellé. A 74 volt diáknak - akik az elsők között vették fel az Orbán-kormány által a 2001-2002-es tanévben bevezetett kedvezményes kondíciójú diákhitelt - már 2003 eleje óta törlesztenie kellett volna, ám mostanáig egy fillért sem fizettek. Többnyire még csak nem is reagáltak a DK felszólításaira, ami azzal jár, hogy a központ felmondja a kölcsönt.

Az adósok felkutatására és a követelések behajtására apparátussal nem rendelkező DK ilyenkor a végrehajtásban profi adóhivatalnokok közreműködését kéri, s úgy tűnik, nem is hiába: az adóhivatal eddig két adósuktól hajtotta be a pénzt, hét pedig az APEH felszólítására úgy megijedt, hogy nem várta meg a végrehajtót, hanem fizetett a DK-nak. A behajtás adósonként 2 ezer forintba kerül, ennyi ugyanis fejenként az adóhivatal díja, amit végül a diák fizet meg, mert azt is tőle követelik. A végrehajtások egyébként általában egy-másfél évig húzódnak, ha pedig valaki öt évig el tudja tüntetni jövedelmeit és vagyontárgyait a behajtó elől, a tartozása elévül. Ám aki 2003. január 1-je után vett fel diákhitelt, és nem törleszt majd becsülettel, azzal is számolnia kell, hogy öt évig egyetlen magyar banktól sem kap hitelt, mert a DK beküldi az adatait a bankok rossz adósait nyilvántartó feketelistára (amelyre azok kerülnek fel, akik a mindenkori minimálbérnél nagyobb összeggel tartoznak valamely pénzintézetnek), s ott is ennyi az elévülési idő.

A DK eddig összesen 295, a 2001-2002-es tanévben végzett diáknak postázott felmondólevelet, ami azt jelenti, hogy a postai kézbesítés után 15 nappal a teljes tartozásuk - együttesen 54 millió forint - kamatostul esedékessé vált (akkor is, ha nem vették át a levelet). A notórius nem fizetők aránya még 1 százalék sincs, hiszen a DK összesen 160 ezer ügyfeléből - akik összesen 61 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel 2001 szeptembere óta - 33 ezer adósnak kell már törlesztenie diákhitelét. A DK először háromhavi nemfizetés után figyelmezteti az adósát, hogy késedelembe esett, s a meg nem fizetett tartozásra - az aktuális költségvetési törvény szerinti - évi 13,92 százalékos késedelmi kamatot is felszámít. Ha erre nincs válasz, a DK további három vagy kilenc hónapig vár türelmesen, ám a büntetőkamat órája ez idő alatt tovább ketyeg. A türelmi periódus hossza attól függ, hogy a diák 2003. január 1-je előtt vagy után kötött-e szerződést, ha ugyanis előtte, akkor 12 hónap, ha utána, akkor hat hónap a maximális türelmi idő, melynek leteltével a DK még egy utolsó felszólítást küld, majd szerződést bont. Méltányosságot nem gyakorolnak, a kormányrendelet alapján nem is tehetnék, az adóhivatalnak azonban van rá lehetősége, hogy az adós mentségére szolgáló körülményeket figyelembe vegye - szögezte le Őry András, a DK kommunikációs igazgatója. Ha az adós életét veszti (eddig már ötven ilyen eset történt), a DK leírja a tartozást.

Nem túl nagy összeg egyébként az, amit a diákhitel után a normálisan törlesztőknek fizetniük kell, hiszen az erről szóló 2002-es kormányrendelet szerint az első két évben a havi részlet az adott év első napján érvényes minimálbér 6 százaléka, vagyis tavaly havonta 3 ezer, az idén pedig 3180 forint. Ezután a diákoknak a két évvel azelőtti adóköteles munkajövedelmük 6 százalékát, de legalább az adott évi minimálbér 6 százalékát kell havonta törlesztésre fordítaniuk, függetlenül attól, van-e munkahelyük, vagy sem. Mindezt akár több évtizedig, hiszen a mostani szabályok szerint havi maximum 25 ezer forint diákhitelt lehet felvenni havonta vagy egy összegben (vagyis félévente legfeljebb 125 ezer forintot), az éves kamat pedig jelenleg 11,95 százalék. Mindezzel együtt a diákok számára ez a hitel a legelőnyösebb kölcsönhöz jutási lehetőség, mivel hasonló, szabad felhasználású bankhitelt csak évi 20 százalék feletti kamatra és sokkal rövidebb határidőre kaphatnának. A diákhitelhez kezes sem kell, s mivel a rendszer arra épül, hogy a jövendő diplomásnak várhatóan lesz akkora jövedelme, amely mellett nem okoz gondot számára a törlesztés, hitelbírálat sincs.

A jövőben a tandíjat fizető diákhitelesek havi törlesztőrészlete emelkedhet - legalábbis ha a kormány jóváhagyja az oktatási tárca indítványát, hogy az illetők hitelből is többet kaphassanak. Mint Magyar Bálint oktatási miniszter a HVG érdeklődésére elmondta: igazságtalannak tartja, hogy ugyanannyi hitelt kaphatnak a diplomájukat ingyen megszerzők, mint azok, akiknek fizetniük kell érte. Ezért elképzelései szerint a tandíjasok körülbelül másfélszer annyi - vagyis havonta akár 37-38 ezer forintnyi - diákhitelt vehetnének fel, mint a többiek. Ha megvalósul a terv, az legkorábban 2005. szeptembertől nyitná nagyobbra a tandíjfizető diákok előtt a pénztárcát. A 2005-ben induló tanévtől vehetnének fel először diákhitelt azok, akik az EU valamelyik országának felsőoktatási intézményében tanulnak - ismertette a diákhitelrendszer másik tervezett újdonságát a miniszter. Eddig ugyanis magyar diák csak akkor kaphatott diákhitelt külföldi tanulmányaihoz, ha már magyarországi hallgatóként jutott határon túli ösztöndíjhoz. Az idén májusban csatlakozó országok oktatási miniszterei azonban már tavaly szeptemberben megállapodtak uniós kollégáikkal abban, hogy taggá válásuk után lehetővé teszik a diákhitelek államok közötti "hordozhatóságát".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről