A devizahitel-felvétel divatja elérte a gabonájukat közraktárban tároló termelőket is, akiket a biztos uniós felvásárlási ár miatt most szívesen szolgálnak ki a bankok.

A múlt hét végéig a vetésterület több mint 90 százalékán véget ért a búzaaratás a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) adatai szerint. Novembertől a termelőknek lehetőségük lesz búzájukat előre megszabott áron, tonnánként 101,31 euróért intervencióra felajánlani. Már csak az addig hátralévő időt kellene "kiülni". Komoly feladatot jelent emellett a termelők szövetkezése is, tekintve, hogy intervencióra csak a 80 tonnát meghaladó mennyiségű gabona ajánlható fel.

A biztos intervenciós ár csökkenti a termésre hitelt nyújtó bankok kockázatát, s ez számos hitelintézetet arra inspirált, hogy a korábbinál szorosabbra fűzze kapcsolatát a közraktárakkal, amelyek - ígéretük szerint - képesek lesznek gondoskodni az idei rekordtermés átmeneti tárolásáról. A pénzintézetek biztonságát az is növeli, hogy a tonnánkénti intervenciós ár novembertől havonként 0,46 euróval növekszik - márpedig az ő szerződéseik még az alapárral számolnak majd.

A korábbi forintalapú konstrukciók mellé - kihasználva a devizahitelek kamatelőnyét - elsőként a Raiffeisen Bank dobott piacra euróalapú közraktárihitel-konstrukciót. A pénzintézet az idén legalább 1 millió tonna termény közraktározására készülő Hungária Közraktározási és Kereskedelmi Rt.-vel közösen dolgozta ki ajánlatát, amely a legalább 500 tonna termény közraktári betárolására jelentkezők számára elérhető. A bank a termény után kibocsátott közraktárjegyek ellenében az intervenciós ár 100 százalékáig hajlandó finanszírozni a termelőt. A rövid lejáratú kölcsön éves kamata az ügyfél minősítésétől és a betárolt mennyiségtől függően 0,5-2,5 százalékkal haladja majd meg az euribor szintjét, és a bank ígérete szerint a hitelteher még a folyósítási költséggel együtt sem lehet több 5 százaléknál. A hitel visszafizetése - az intervenciós árnál jobb kondíciókkal történő értékesítés esetén - bármikor lehetséges, a május 31-én záruló intervenciós időszak vége előtt azonban a bank (ahol alapesetben csak április 30-áig szóló hitelre lehet szerződni) utasíthatja a termelőt arra, hogy gabonáját felajánlja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak intervencióra.

A Raiffeisen lépését idővel több más versenytárs is követte: a Budapest Bank Rt. (BB) május végéig euróban, svájci frankban, angol fontban és amerikai dollárban is tudja folyósítani a közraktári hitelt a mezőgazdasági termelőknek és kereskedőknek. E konstrukcióban a hitel összege nem az intervenciós ártól függ, hanem a betárolt termék minősége alapján megszabott fedezeti érték 85 százalékáig terjedhet. A BB hitele ugyanakkor valamennyi nagy közraktár (ÁTI Depo Rt., Concordia Rt., Hungária Közraktározási Rt.) által kibocsátott közraktárjegy ellenében elérhető. Ugyancsak elindult az euróalapú közraktári hitelezéssel a CIB és a K&H is. A CIB - közlése szerint - a gabonafélék finanszírozását az intervenciós árhoz közeli mértékben vállalja. A kölcsönök futamideje náluk is 2005. április 30-áig terjedhet, a vevő által fizetendő kamatfelár 2-3,8 százalék közötti. A K&H saját euróalapú közraktári hitele 2,5-3 százalékos kamatfelárt tartalmaz az euriborhoz képest. Mindkét bank valamennyi közraktár jegyeit elfogadja fedezetül.

A korábbi években a gabonafélék mintegy 40 százaléka került közraktározásra, most a piac összes szereplője arra számít, hogy ez az arány növekedni fog. Igaz ez még akkor is, ha az idén először nem támogatja a közraktározást az állam. A búza minőségvizsgálata és betárolása az intervenciós időszakra - a Hungária Közraktározási Rt. vezérigazgatója, Szabó László szerint - tonnánként maximum 350-450 forintos költséget jelent a termelőnek, amihez még szállítási költségek járulnak.

Az FVM szakemberei ugyanakkor a napokban megkezdték az egyeztetést az EU illetékes szervével, a brüsszeli gabonairányító bizottsággal arról, hogy a hazai termelőknek lehetőségük nyíljon a június 30-án fennálló, éven belüli termelési hiteleik futamidejének meghosszabbítására az intervenciós időszak kezdetéig (legkésőbb november 15-éig tartó) 50 százalékos kamattámogatással. Ez a megoldás arra szolgálna, hogy a hitel-visszafizetési nyomás alatt álló termelőknek ne kelljen napokon belül, mélyen még az intervenciós ár alatt eladniuk termékeiket a felvásárlóknak. A szaktárca emellett igyekszik azt is elérni, hogy az intervenciós minőséget meg nem ütő takarmánybúzánál és takarmányárpánál a közraktárba elhelyezett áruk után maximum hat hónapos futamidejű hitelekhez 50 százalékos kamat- és tonnánként heti 20 forint tárolási támogatást is biztosíthasson a mezőgazdasági kormányzat.

VERMES ISTVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ezen a drónvideón tisztán látszik, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után

Ezen a drónvideón tisztán látszik, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után

Megállapodtak a légiirányítók a HungaroControllal, lefújták a sztrájkot

Megállapodtak a légiirányítók a HungaroControllal, lefújták a sztrájkot

A román miniszter szerint az idén elkezdik a Kolozsvár-magyar határ közti szupervasutat

A román miniszter szerint az idén elkezdik a Kolozsvár-magyar határ közti szupervasutat

Medián: Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

Medián: Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Vezetésről szettet, majd meccset bukott Fucsovics

Vezetésről szettet, majd meccset bukott Fucsovics