Egy vállalkozó évek óta perben áll a budapesti XXII. kerületi önkormányzattal, mivel az egy olyan ingatlant adott ki neki használatra, és kért érte bérleti díjat, amely nem az övé.

"Ezúton bejelentem, hogy a budapesti XXII. kerületi Nagytétényi út 5-7. szám alatti 6562 négyzetméteres ingatlanra (...) igényt tartok. Kárpótlásban ezen ingatlan fejében sem a magyar, sem a svájci állam nem részesített" - írta Spakovszky Csilla, az 1948. március 31-én bezárt Budapesti Áru- és Értéktőzsde 98 cége közül a második legnagyobb, Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvényserfőzde Rt. többségi tulajdonosának örököse 2000. december 24-ei levelében a XXII. kerületi önkormányzatnak. A Svájcban élő Haggenmacher-leszármazott annak kapcsán ragadott tollat, hogy tudomására jutott, az 1908 óta a Dreher-Haggenmacher Rt. tulajdonát képező budafoki ingatlan gazdája a magyarországi ingatlan-nyilvántartás szerint még mindig az egykori sörgyár. A területet mégis a budafoki önkormányzat mondja a magáénak, s adja ki azt bérleti díj fejében magánvállalkozásoknak.

A szóban forgó ingatlan egyike azoknak, amelyeket a kommunisták 1948-ban hanyagságból elfelejtettek államosítani. Mivel a Dreher-Haggenmacher Rt. részvényesei a második világháború után elhagyták Magyarországot, az üresen álló telket a Hidromechanika Szivattyú- és Anyagmozgató-gépgyártó Kisszövetkezet einstandolta. Egy idő után a XXII. kerületi önkormányzat bérleti díjat kezdett kérni a Hidromechanikától az ingatlan használatáért.

A jogcímet egészen 1994 végéig senki sem firtatta. Akkor viszont a két évvel korábban szövetkezetté átalakult Hidromechanikát elérte a rendszerváltozási kór: piacait elveszítette, termékeit alig tudta értékesíteni, emiatt budafoki telephelye bérleti díjára sem futotta. Kapóra jött, hogy a szövetkezet elnökének, Nádor Antalnak a fia, István éppen új vállalkozásba kívánt fogni - motorkerékpárok forgalmazásához és javításához már közel két éve keresett telephelyet az általa három másik magánszeméllyel közösen 1993 januárjában alapított Namoto Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. részére. A szövetkezet bérleti szerződését 1994 végén át is íratták a Namoto nevére, ám a tevékenység megkezdéséhez szükséges működési engedély kiadását a budafoki polgármesteri hivatal az ingatlan tulajdonosának a hozzájárulásához kötötte. E kérés teljesítése egyszerű formaságnak ígérkezett, mivel a Hidromechanikánál úgy tájékoztatták Nádorékat, hogy a gazda a rendszerváltozás után maga az önkormányzat, majd annak 1992. novemberben alapított vagyonkezelő kft-je lett. A földhivatalnál azonban kiderült, hogy sem az állami, sem az önkormányzati tulajdonlásnak nincs nyoma. "Kérdésünkre a vagyonkezelőnél bizonygatták, hogy ők a tulajdonosok, s folyamatban van e tény átvezetése a tulajdoni lapra" - emlékezett vissza a HVG-nek Nádor István. Az ügy azonban sehogyan sem akart rendeződni, emiatt a bt nem tudta megkezdeni működését, miközben fizetnie kellett a havi 84 ezer forintról induló, az akkori 30 százalék körüli inflációval évről évre indexált bérleti díjat.

Árbevétel híján azonban egy idő után Nádorék megpróbáltak kifarolni az üzletből: bt-jükre kitették az "eladó" táblát. 1998 júniusában rá is akadtak a szakmabeli Németh Attilára, aki szintén motorkerékpárok forgalmazásához és javításához keresett telephelyet. Németh megvásárolta Nádorék vállalkozását, annak nevét Motorklinika 2000 Motorkerékpár-kereskedelmi Bt.-re keresztelte át, kifizette a Namoto addig felhalmozott 862 ezer forintos bérletidíj-hátralékát a budafoki önkormányzat 1997 júliusában alapított cégének, a Vax XXII Budafok-Tétény Vagyonkezelő és Szolgáltató Rt.-nek, s be is költözött gépeivel, berendezéseivel a telephelyre. Mivel az ingatlan használója ugyanaz a cég maradt, csak megváltozott néven, a bérleti szerződést nem módosították. Tevékenysége folytatásához azonban Némethnek is működési engedélyt kellett kérnie a XXII. kerületi polgármesteri hivataltól, s amikor ő is megkapta a Dreherék tulajdonát igazoló lapot a földhivataltól, rádöbbent, hogy Nádorék rászedték. "A Namoto gazdái egy szóval sem említették, hogy ők az ingatlan rendezetlen tulajdonviszonya miatt akarnak megválni a cégtől" - állította a HVG-nek Németh. "Valóban nem szóltunk, de azt hittük, előbb-utóbb majd csak rendeződik a vita" - így Nádor.

Németh rámenősebb volt, mint elődje: felszólította a vagyonkezelőt, hogy igazolja, milyen jogon adja bérbe az ingatlant, s kijelentette, addig is bírói letétbe helyezi az esedékes havi bérleti díjakat, hogy ne kövessen el törvénytelenséget. Válaszul 1999 júniusában a Vax Rt. levélben azt tudatta vele, hogy az ingatlan "egy 1948. évi törvény alapján került állami tulajdonba". Ezzel a maga részéről a vagyonkezelő elintézettnek tartotta a tulajdonjog igazolását, egyúttal felmondta a bérleti szerződést, s mivel e válaszig a Motorklinika bérleti díjai már kilenc hónapja az ő kasszájuk helyett bírói letétbe kerültek, a Vax felszólította Némethet, fizesse meg 1,8 millió forintos bérletidíj-hátralékát.

Erre Németh pert indított az önkormányzat ellen, azt kérve a bíróságtól, mondja ki, hogy az ingatlanbérlet felmondása érvénytelen, mivel a szerződés semmis. Válaszul 1999 novemberében a vagyonkezelő megbízásából fegyveresek elfoglalták az ingatlant, és minden mozdítható vagyontárgyat, valamint a társaság hivatalos iratait elvitték, bírósági végzés, értesítés, leltár és jegyzőkönyv nélkül - állítja Németh. Ugyanő rendőrségi feljelentést is tett ismeretlen elkövető ellen behatolás útján elkövetett lopás bűntette miatt a XXII. kerületi rendőrkapitányságon, a nyomozók azonban több mint egy évvel később azt állapították meg, hogy a lefoglalás Németh bérletidíj-tartozása miatt zálog címén jogos volt. Pedig a lefoglalásról nem született bírósági végzés - állítja Németh -, e nélkül viszont a Vax eljárása önbíráskodásnak tűnik. Németh körülbelül 30 millió forintra becsüli a kárát, mivel készült a tevékenység megkezdésére, s ez az ingatlan lett volna a cég székhelye, minden hivatalos iratát ebben a helységben tartotta, a pénztárgéppel együtt. Az üzletet felszerelte szerszámokkal, műszerekkel, a motorkerékpárokat és speciális gépjárműveket befogadta és a telepen tárolta.

"Az önkormányzat saját nyilvántartásba vette az ingatlant, de nem tudjuk, minek az alapján" - mondta a HVG-nek Németh ügyvédje, Vince Júlia. A polgári törvénykönyv 1991 júniusától hatályos rendelkezése megengedte ugyan, hogy az önkormányzatok az állami tulajdonú ingatlanokat birtokukba vegyék, és meglehet, az önkormányzat arra játszott, hogy az ominózus, 2001-ben módosított passzus szerint az, aki 15 éven keresztül szakadatlanul birtokolja a kérdéses területet - legyen az akár kincstári vagyon -, az elbirtoklás jogintézményével azon tulajdonjogot szerezhet, méghozzá ingyenesen. És automatikusan - ez esetben még az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés sem szükséges. Csak az a bökkenő, hogy a budafoki ingatlant elfelejtették államosítani. Az a Dreher-Haggenmacher Rt. államosításakor sem szerepelt az átadási jegyzéken, így tulajdonjogát a földhivatal nem írta át a magyar államra, s tulajdoni lapjára nem vezette rá a XXII. kerületi IKV kezelői jogát sem.

2000 januárjában a XXII. kerület akkori polgármestere, a Fidesz-FKGP-MDF közös jelöltjeként megválasztott Szabolcs Attila Némethnek írt levelében elismerte, hogy az ingatlan tulajdonosa valóban a Dreher-Haggenmacher Rt., és az ingatlan-nyilvántartás tényleg nem tartalmazza az önkormányzat tulajdonjogát, ám "az önkormányzat az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosa az ingatlannak" - írta Szabolcs. Az önkormányzat nem indított földhivatali eljárást a tulajdonjog rendezésére, még akkor sem, amikor a bíróság erre felszólította. A HVG-nek a kerületi polgármesteri hivatalnál és a vagyonkezelőnél is azt mondták, addig nem nyilatkoznak az ügyről, amíg le nem zárul a Németh Attila és a Vax közötti per (a következő tárgyalási forduló október elején lesz), amelyben Németh továbbra is azt szeretné tisztázni, kié az ingatlan, a vagyonkezelő pedig a bérletidíj-hátralékot kívánja rajta bevasaltatni.

A jól értesült helyiek szerint egyébként az az ötlet, hogy a vitatott tulajdonviszonyú ingatlan kiadásán lehet keresni, az önkormányzati vagyonkezelőnél 1992 óta vezérigazgató Kiss Péteré, aki otthonosan mozog az ingatlanügyekben. A vagyonkezelő számítását azonban furcsa módon éppen alapítója, az önkormányzat húzta keresztül, amikor - a törvényes utat betartva - Nádorék, illetve Némethék működési engedélyéhez egyaránt megkövetelte az ingatlan tulajdonosának a beleegyezését.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzügyek

Rendezetlenség

2000. március végén az állami vagyon gondozásával megbízott három szervezet, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.

Bezár a miskolci gyermekváros is, még nem tudni, hova kerülnek a gyerekek

Bezár a miskolci gyermekváros is, még nem tudni, hova kerülnek a gyerekek

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók