Kedvezményes díjakkal, speciális számlacsomagokkal próbálnak a bankok kedvet csinálni a kisvállalkozóknak ahhoz, hogy igénybe vegyék elktronikus szolgáltatásaikat, megúszva a fiókba járást, amiért kevesebbet is kell fizetniük, mint a személyes ügyintézésért.

Rohamosan bővülő palettáról választhatnak azok a kisvállalkozók, akik megelégelve a sorban állást a bankban, otthonról, munkahelyükről vagy bárhonnan néhány billentyűleütéssel kívánják pénzügyeiket intézni. Ehhez a vezetékes vagy mobiltelefonnal, illetve internetes kapcsolattal rendelkezőknek elég mindössze egyszer felkeresniük egy bankfiókot, s megnyitni azt a folyószámlát - vagy a meglévő számlaszerződést olyanra módosítani -, amely háttérül szolgál az elektronikus úton végzett banki műveletekhez. A számlanyitáson túl a személyes kontaktust a pénzintézetek általában már csak a számla megszüntetésekor, a céges aláíró bejelentésekor, bankkártya átvételekor, készpénz befizetésekor, továbbá új szolgáltatások és hitel igénylésekor követelik meg, ezekhez ugyanis aláírás szükséges, ami a törvényi előírások miatt nem nélkülözhető - derül ki a HVG megkeresésére reagáló 14 hazai pénzintézet válaszaiból. Egyes takarékszövetkezeteknél, így a kazincbarcikai Takarék Szövetkezeti Hitelintézetnél (TSZH) azonban betétet lekötni is csak fiókban lehet.

Külön, kisvállalkozók számára kialakított számlacsomagja csupán néhány pénzintézetnek van: a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) a betéti társaságokat és a kisebb forgalmú egyéb vállalkozókat, a Citibank Rt. a 20 millió, az Erste Bank Hungary Rt. és a Raiffeisen Bank Rt. a 200 millió, a HVB Bank Hungary Rt. a 300 millió forint éves árbevétel alatti cégeket célozza meg a normálnál kedvezőbb feltételű számlacsomaggal. Terjedőben vannak az egyes szakmák képviselőinek nyújtott számlacsomagok, amelyek alapvetően az ő ágazatukra jellemző szolgáltatásokat tartalmaznak. Például ügyvédek, közjegyzők számára egy letéti számlát, melyen megbízóik pénzeit helyezhetik el, amelyeket így el tudnak különíteni saját vagyonuktól. E speciális számlákat a bankok kedvező kamat- és díjfeltételekkel kínálják, valamint a havi díj fejében meghatározott számú ingyenes, elektronikus úton kezdeményezett belföldi forintátutalási lehetőséggel. A legszélesebb a HVB palettája: könyvelőkre, művészekre, újságírókra, adótanácsadókra, ügyvédekre, orvosokra, patikusokra, valamint nonprofit szervezetekre, alapítványokra, társasházakra és lakásszövetkezetekre szabott külön számlacsomagokból lehet válogatni. Az Erste a társadalmi szervezeteknek és a szellemi szabadfoglalkozásúaknak az átlagosnál kedvezőbb látra szóló betéti kamatot, számlavezetési és bankkártyadíjakat állapított meg, s a hitelnyújtásnál is ad kedvezményt.

Csupán a számlavezetési díjak összehasonlítása félrevezető lehet azon kisvállalkozások számára, amelyek pénzügyeiket kényelmesen szeretnék intézni, hiszen míg a bankok egy részénél ezek tartalmazzák az elektronikus bankcsatornák használatának havi tarifáját is, mások a telefonos, internetes bankolásért külön díjat számítanak fel. Így például összességében ugyanannyiba kerül a forintszámla-vezetés és az internetbank a Budapest Bank Rt.-nél (BB) és a CIB Bank Rt.-nél: míg a BB 800 forintos havi számlavezetési díját egyedülállóan alacsonyként reklámozza, de az internetbankot havonta ezer forintért kínálja, a CIB Banknál viszont az elektronika ára benne van az 1990 forintos számlavezetési díjban.

A bankok által felajánlott kényelem azt jelenti, hogy a fiókokban személyesen elintézhető ügyleteket már vezetékes telefonról, illetve számítógépről is le lehet bonyolítani, például forint- és devizaátutalást indítani, valuták közötti átváltást kérni, a számlaegyenlegről, a beérkezett összegekről informálódni, betétet lekötni, összeget zároltatni, bankkártyával kapcsolatos műveletet elvégezni (letiltás, limit megváltoztatása).

Elsősorban azoknak ajánlják az úgynevezett home banking szolgáltatást a pénzintézetek, akik egy zárt rendszeren keresztül kívánják nagyszámú átutalásukat indítani. Ez az internetbankingnél drágább, míg ugyanis ahhoz csupán egy számítógép és internetes kapcsolat szükségeltetik, a "házi" megoldásnál a bank az ügyfél számítógépére telepít egy programot, s az ennek segítségével intézheti pénzügyeit. Ezt a szoftvert csak a HVB, az Inter-Európa Bank Rt. és a TSZH adja ingyen, a többiek pénzért - a Szigetvári Takarékszövetkezet például 17 ezer forintért -, ám a telepítés után, magáért az elektronikus kapcsolatért már egyik pénzintézet sem kér díjat.

Mára széles körben elterjedt, hogy a bankok - külön díj fejében - a kártyatranzakciókról és a számlaegyenlegekről mobiltelefonokra küldött szöveges üzenetben (sms) tájékoztatják ügyfeleiket. Ám csak néhány bank vállalja, hogy a számlára érkezett jóváírásokról és egyéb (nem csupán a bankkártyás vásárlásokkal kapcsolatos) terhelésekről is mobilon informál. Az sms-alapú banki információszolgáltatásban hat éve úttörő BB most azzal újított, hogy május óta ügyfelei mobiltelefonról - közvetlenül, ügyfélszolgálat igénybevétele nélkül - is indíthatnak átutalást, havi 650 forintért. Az OTP Bank banki és tőzsdei információkról is küld sms-t, s figyelmeztet, ha az ügyfél által megadott kártyalimitek megteltek. A CIB Bank az általa kibocsátott befektetési jegyek napi nettó eszközértékéről is informál.

Hogy az elektronikus csatornák által biztosított kényelmet minél többen vegyék igénybe, azzal ösztönzik a bankok, hogy a távolból bankolóknak alacsonyabb díjakat, jutalékokat számítanak fel, mint a személyes, bankfiókban történő ügyintézésért. A BB például az internetbank-szolgáltatást igénylő ügyfelek számláját 30 százalékkal olcsóbban vezeti, mint a csak hagyományosat igénylőkét. A készpénzfelvétel is olcsóbb bankkártyával automatából, mint a fiókban vagy a postán. Ráadásul a HVB számlacsomagjainak havi díja tíz vagy húsz, az MKB-é hat darab ingyenes elektronikus úton lebonyolított belföldi forintátutalást is tartalmaz.

További mézesmadzagként egy bankkártyát több bank is grátisz ad az elektronikus számlacsomaghoz, míg a HVB a bankkártyahasználat első évi díját elengedi. A K&H a Mastercard logójú üzleti kártya mellé számítógépesvírus-ölő szoftvert, kisvállalkozások pénzügyi kalauzát, baleset-biztosítást és autós segítségnyújtó szolgáltatást csatol. Szeptember 1-jétől pedig olyan vállalkozói kártyát lehet igényelni a K&H-nál, akár ingyen, amelyhez kedvező folyószámlahitel (a hitelbíralati díj például a szokásos fele) és mobilinfo-szolgáltatás kapcsolódik.

Egyébként is érdemes figyelni a bankok futó akcióit. A TSZH például a számlanyitást követően fél évig nem számít fel számlavezetési díjat. A CIB Bank jelenleg két hónapos betét elektronikus lekötését extra kamattal díjazza. A Citibanknál ha egy vállalkozás CitiBusiness EU-számlacsomagot választ, díjmentesen nyithatja meg első eurószámláját. Az Esztergomi Takarékszövetkezet a kis összegű betétekre is magas kamatot fizet, miközben a többi bank általában sávokhoz köti a kamat mértékét. A HVB azon kisvállalkozóknak, akiknek üzleti partnere Németországban, Ausztriában, illetve Közép- és Kelet-Európában szintén HVB-érdekeltségnél vezet számlát, garantálja, hogy az átutalt összegek a megbízást követő napon megjelennek a kedvezményezett folyószámláján. Az OTP Bank úgynevezett mobil aláírással teszi biztonságosabbá az internetes szolgáltatásokat, úgy, hogy az internetes bejelentkezéskor, illetve az ügyletek indításakor az ügyfél sms-ben egy véletlenszerűen generált kódot kap, amelyet a belépéshez vagy a tranzakcióhoz lehet felhasználni, de csak a rendszer által megadott ideig.

Ha pedig egy kisvállalkozó nem elégedett bankja elektronikus kínálatával, nem kell megriadnia a bankváltástól, mivel az ma már gyorsabban és zökkenőmentesebben lebonyolítható (HVG, 2004. június 4.), mint sokan gondolják.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett