A napokban kötnek támogatási szerződést a budapesti városrehabilitációs keretre kiírt pályázaton nyertes házak a fővárosi önkormányzattal. Aki itt nyertes, duplán az: a főváros csak olyan társasházaknak ad támogatást, amelyek kerületi pályázata már nyert.

A tető, lépcsőház, függőfolyosók, liftek, csatornák, szigetelések felújítása mind olyan költséggel jár, amit egy lakóközösség egyszeri befizetéssel aligha tud előteremteni. Mivel pedig a mai magyar szabályozás szerint a társasház nem jogi személy, nincs lehetősége rá, hogy egyszerű banki hitelt vegyen fel. Marad tehát az előtakarékosság, a jelzálog vagy betétalapú hitel - és mindenekelőtt a pályázatok.

A pályázatokhoz szükséges igazolások és dokumentumok beszerzése, kitöltése és benyújtása elvileg rutinmunka is lehetne, ám a feltételek korántsem állandóak. A közös képviselőnek nemcsak arra kell figyelnie, egy-egy évben mikor írja ki a kerületi önkormányzat, mikor a főváros, illetve az állam a megfelelő pályázatokat, de arra is, mit támogat az adott pályázat, és van-e még pénz, amelyet a pályázat kiírója ki tud osztani. Az idén a főváros 1,8 milliárd forintot oszthat szét társasházi és önkormányzati épületek felújítására, s további 750 milliót a történelmi városnegyed, különösen az V., VI. és VII. kerület renoválására. Ha a költségvetés elfogadása elhúzódik, lassan megy a pályázat kiírása is. Ez történt az idén a fővárosi önkormányzatnál. Míg a kerületek egy része már februárban kiírta saját társasház-felújítási pályázatát, a fővárosban erre csak április végén került sor, s így a nyár végére tolódott a pályázatok elbírálása is.

Ez két problémát is okozott a budapesti társasházaknak. Egyrészt sok közös képviselő a kerületi kiírás alapján készített pályázatát egyidejűleg benyújtotta a fővároshoz is. Csakhogy a kerületek és a főváros pályázati feltételei nem azonosak. Így például azok a társasházak, amelyek homlokzatfelújításra kértek pénzt, eleve vesztes pozícióból indultak a fővárosi pályázaton, mivel az ezt a munkát nem támogatta az idén.

A másik gond az önrész nagyságának meghatározása. Amikor a kerületi önkormányzat megköti a nála nyertes társasházakkal a támogatási szerződést, még nem tudhatja, nyer-e az adott társasház pénzt a fővárostól is. Ezért jogosan szabja a szerződés feltételéül, hogy a ház igazolja a kerületi támogatáson felül a beruházáshoz szükséges teljes összeg meglétét, függetlenül attól, pályázott-e más forrásokra is. Ha az önrészt hitelből teremtik elő, számolni kell azzal, hogy a hitelnyújtó bank a jelzálogjogot nem csupán a közös helyiségekre jegyzi be, hanem a társasházban lévő lakásokra is - épp ezért a lakógyűlések nehezen fogadják el ezt a megoldást.

A felújítási alapra vagy lakástakarék-pénztárban gyűjtött pénzre is felvehető hitel, csakhogy ez újabb igazolások és dokumentumok beszerzésével jár, és persze sokéves előrelátást igényel. Ha azonban a társasház vállalkozik erre, megkönnyítheti saját helyzetét. Van olyan banki konstrukció, mellyel már félévnyi lakástakarék-pénztári megtakarítás után hitelként felvehető a teljes szerződéses összeg (vagyis a teljes szerződési időre vállalt befizetések, az ezekre kapható 30 százalékos állami támogatás, a várható kamatok és a lejáratkor felvehető kölcsön együttes összegének) 90 százaléka. Ha pedig a társasház a törvényben meghatározott mértékben és ideig rendszeresen fizetett a felújítási alapba, az erre felvehető hitel törlesztéséhez az állam öt évig 70, majd újabb öt évig 35 százalékos kamattámogatást nyújt.

Az ingatlanjelzálog-jog tehát egyes banki hitelek esetén elkerülhető, de bizonyos, a társasház felújításához kínált állami és önkormányzati támogatásokhoz mégis szükséges lehet. A Belügyminisztériumtól (BM) az önkormányzatokon keresztül pályázható városrehabilitációs támogatásnak például jelzálogjog-bejegyzés a feltétele, csakúgy, mint a legtöbb, kamatmentes hitel formájában nyújtott önkormányzati támogatásnak. Igaz, a főváros szociális rászorultsági alapon átvállalhatja az ő pályázatán nyertes társasházak egyes tulajdonosainak tartozását, megszüntetve így a jelzálogot az ő lakásukon, de erre külön pályázatot kell benyújtani.

A főváros csak akkor támogat egy társasházat, ha az már nyert a kerületnél. A BM pedig - az idén 550 millió forint városrehabilitációs támogatást oszt szét az október végéig "nevezők" között, és 150 millió forintot a termofor kémények korszerűsítésére és a panelházak energiatakarékos felújítására - közvetlenül a társasházakkal nem köt szerződést, hanem csak a települési önkormányzatokkal, feltéve, hogy azok saját támogatási rendszert is létrehoztak. Ebben legalább az előírt - általában a költségek egyharmadát kitevő - mértékben ki kell egészíteniük a ház minimum egyharmados önrészét és a maximum egyharmad rész állami támogatást. Márpedig az önkormányzatok számára nem kötelező ilyen rendszer kialakítása - ám ez esetben az ottani társasházak automatikusan elesnek a magasabb szinten kiírt pályázatokon elnyerhető pénzektől is.

A nem állami forráshoz kapcsolódó programok esetén az önkormányzatok maguk határozzák meg a kiírt pályázat jellemzőit is. Ezért ezeknél a pályázatoknál a támogatások aránya, összege és formája is eltérő a különböző településeken, kerületekben. Ugyanígy önkormányzatfüggő a megkövetelt önrész és fedezet mértéke is. Így például Erzsébetvárosban - ahol az idén 200 millió forint áll rendelkezésre ilyen célra - a felújítás teljes bekerülési értékének legfeljebb 25 százalékára nyerhető vissza nem térítendő támogatás és további 25 százalékára kamatmentes hitel, míg a szomszédos Zugló önkormányzata akár a költségek felére is ad vissza nem térítendő támogatást, viszont nem kínál kamatmentes hitelt. A legfeljebb a kerülettől nyerttel megegyező összegű fővárosi vissza nem térítendő támogatás pedig - bár legfeljebb az összköltség 30 százalékát teheti ki - tovább növeli a különböző kerületekben lévő házak által elnyerhető pénzek közti különbségeket.

GYENES PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pénzügyek

Fehérvári helyzet

A vidéki településeken a társasház-felújítási pénzekre pályázók nem fordulhatnak két önkormányzati szinthez, csak a...

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban